György Gyimesi zistil zneužívanie peňazí v Moste-Híd. Trestné oznámenie však nepodá!
17 | 06 | 2021 I Jozef Uhlarik

Berie každý, kto môže, a kde sa len dá. Aj tak by sa mohlo v stručnosti zhrnúť, čo „odkryl“ poslanec OĽaNO György Gyimesi. Podľa neho členovia Mostu-Híd zneužívali Fond na podporu kultúry národnostných menšín. Podporovali z neho svoje združenia a projekty.


Do úst sa tlačí príslovie „zlodej kričí, chyťte zlodeja“. Je zarážajúce, že poslanec OĽaNO, ktoré je v ostatnom čase spájané s kauzami obohacovania sa na testoch a MOM-kách, ukazuje prstom na členov Mostu-Híd. György Gyimesi však podľa informácií portálu parlamentnelisty.sk neváhal dokonca menovať konkrétnych ľudí.
Peniaze si z fondu delila úzka skupina ľudí. Tvorili pyramídu

Podľa Gyimesiho členovia Mostu-Híd zneužívali Fond na podporu kultúry národnostných menšín. Na čele skupiny mal stáť vtedajší štátny tajomník ministerstva kultúry Konrád Rigó. Gyimesi na dnešnej tlačovke uviedol, že peniaze z fondu si delila úzka skupina ľudí, ktorá bola postavená ako pyramída. Skupinka si podľa neho delila peniaze nielen medzi seba. Peniaze prideľovala i svojim združeniam a osobám, s ktorými bola majetkovo alebo inak prepojená. Gyimesi tvrdí, že v jednotlivých hodnotiacich komisiách sedeli nominanti strany Most-Híd.

Gyimesi tiež tvrdí, že Zsolt Beke mal sám sebe ako fyzickej osobe z fondu udeliť 7 400 eur. Zároveň mal občianskemu združeniu, v ktorom bol členom prípravného výboru, prideliť na dva projekty sumu 10 tisíc eur. Poslanec OĽaNO uviedol, že občianskemu združeniu, v ktorom je Beke členom predstavenstva, bolo schválených 13 projektov, na ktoré bola z fondu udelená suma vo výške 88 tisíc eur.

László Sólymos : Gyimesi veľa rozpráva, vyvoláva napätie a je extrémista
10 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová

Desaťtisíce eur na projekty a organizáciám spriaznených ľudí len tak lietali

„Pre svoj vlastný portál mal zároveň získať podporu na šesť projektov za 91 tisíc eur. Beke je zároveň členom projektu, ktorý z fondu dostal 40 tisíc eur na štyri rôzne projekty a členovia projektu dostávali ďalšie peniaze,“ uvádza Gyimesi.

Podľa neho mala získať vyše 40 tisíc aj Ilona Németh, matka bývalého splnomocnenca vlády pre rómske komunity Ábela Ravasza. V súčasnosti je poradkyňou prezidentky Zuzany Čaputovej pre národnostné menšiny. Peniaze mali získať aj dve sestry, ktoré pôsobia v rovnakom združení ako Ilona Németh. Jedna celkovo 35- tisíc eur na 12 projektov a druhá na 12 projektov 121 tisíc eur.

Riaditeľom fondu KULT MINOR je Norbert Molnár, ktorý bol v minulosti 12 rokov šéfredaktorom denníka Új Szó. Za posledné dva roky dostal denník z fondu vyše 300 tisíc eur. „Blízky priateľ Konráda Riga a Norbetra Molnára - Bálint Barak mal získať z fondu pre svoje vlastné médium 114ctisíc eur na tri vlastné projekty, vydavateľstvo jeho otca pre 17 projektov ďalších 114 tisíc eur, jeho otec osobne 8 700 eur a redaktor jeho portálu 6 500 eur,“ prezradil ďalšie finančné toky Gyimesi.

Trestné oznámenie na základe zistených skutočností však podávať nechce. Jeho stranícka a poslanecká kolegyňa Jarmila Vaňová uviedla, že podobné podozrivé schémy budú poslanci hľadať aj v súvislosti s udeľovaním peňazí pre rómsku menšinu, kde tiež existuje dôvodné podozrenie, že dochádzalo k rovnakému zneužívaniu.

Poslanec OĽANO Gyimesi rokuje s maďarskými stranami. Koho vlastne zastupuje?
21 | 03 | 2021 | editor01hd