Unášajú deti a robia z nich vojakov či otrokyne: Džihádisti v Mozambiku s miestnymi nemajú zľutovanie
16 | 06 | 2021 I Tibor Sipos
Pápežská nadácia ACN - Pomoc trpiacej cirkvi upozornila na neustále sa zvyšujúci počet unesených detí v africkom Mozambiku. V oblasti Cabo Delgado džihádisti terorizujú miestnych od roku 2017. Nepokoje si vyžiadali tisícky obetí a viac ako 750 tisíc vysídlených, informuje Vatican News.

Džíhádisti sa v Cobo Delgade usilujú o prevzatie moci kvôli prírodným zdrojom, tvrdí kňaz Kwiriwi Fonseca z diecézy Pemba. Miestny sa boja o životy zakaždým, keď počujú výstrely zbraní. „Pri zaznení výstrelu alebo akejkoľvek prestrelky z výcvikových táborov všetci okamžite panikária a utekajú. Vláda, mimovládne organizácie aj cirkev preto musia začať intenzívne a opakovane hovoriť o dôvere a bezpečnosti. Vládne tu skutočne veľký strach,“ zdôrazňuje Kwiriwi.

Islamistické skupiny však terorizujú miestnych nielen ozbrojenými útokmi, ale aj únosmi detí - mladých chlapcov aj dievčat, oba prípady z iného dôvodu. Z chlapcov sa usilujú spraviť vojakov, ozbroja ich a pod nátlakom a vyhrážkami musia konať v súlade s pokynmi, ktoré od džihádistov dostávajú. U dievčat ide o sexuálne potešenie členov vojenských síl. Unesené dievčatá, často maloleté, sú v tejto provincii často nútené aj k uzatváraniu manželských zväzkov.

Do španielskej enklávy Melilla sa pokúsilo vstúpiť 150 migrantov. Bolo zranených 20 strážcov (VIDEO)
Celkom 20 členov civilnej stráže utrpelo zranenia po tom, čo sa dav viac ako 150 migrantov pokúsil dostať cez hranicu do španielskej enklávy Melilla, informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 06 | 2021 | Lukáš Leca