Otec skorumpovaného Huntera Bidena tvrdí, že Ukrajina je príliš skorumpovaná na vstup do NATO (Frances Martelová)
16 | 06 | 2021 I Diana Zaťková

Názor Frances Martelovej (Breitbart)


Prezident Joe Biden v pondelok odmietol možnosť predčasného vstupu Ukrajiny do NATO. Tvrdí, že národ musí „vyčistiť korupciu“, aby mu vojenská aliancia dôverovala. No samotný Biden a jeho syn boli roky vyšetrovaní kvôli korupcii. A práve na Ukrajine.



Hunter - zamestnanec ukrajinskej spoločnosti

Samotný Biden a jeho syn Hunter boli roky predmetom vyšetrovania vzťahov mladšieho Bidena s ukrajinskými oligarchami. Otázne bolo najmä jeho najatie ukrajinskou energetickou spoločnosťou Burisma. Zverejnené e-maily naznačovali, že títo oligarchovia hľadali vplyv u vtedajšieho viceprezidenta Bidena.

Spoločnosť Burisma najala Huntera Bidena v roku 2014 - čo bolo pre Ukrajinu mimoriadne búrlivé obdobie. Rusko vtedy po miestnom referende obsadilo Krym a pomohlo separatistom pri zahájení stále prebiehajúcej vojny v jej východnom regióne Donbas.

Výsledkom protiruských protestov boli v tomto roku traja prezidenti: úradujúci Viktor Janukovyč, dočasný prezident Oleksandr Turčynov a nástupca Petro Porošenko, ktorý sa stal prezidentom na základe prísneho postoja proti Rusku.

Ukrajina rozložila korupčnú schému spojenú so spoločnosťou v ktorej bol Hunter Biden
Ukrajinskí predstavitelia zadržali hotovostný úplatok vo výške 6 miliónov dolárov. Toto bol doteraz najväčší úplatok v histórii krajiny a týkal sa prípadu, ktorý súvisí so zakladateľom Burisma Holdings, plynárenskej spoločnosti, ktorá dala... Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | Mário Martinka


Ukrajinci odstavili Porošenka od moci v roku 2019 a nahradili ho hviezdou sitcomu Volodymyrom Zelenským v reakcii na rastúce obvinenia z korupcie proti Porošenkovi.
Zelenský mieni, Biden mení

A práve Zelenský, súčasný prezident, v pondelok znepokojil svet príspevkom na Twitteri, v ktorom tvrdí, že NATO súhlasilo s prijatím Ukrajiny za člena. „Vedúci predstavitelia NATO potvrdili, že Ukrajina sa stane členom aliancie,“ uviedol prezident. Lídri prebiehajúceho summitu NATO, ktorí boli konfrontovaní s touto správou, vyzerali zmätení .

Toto vyjadrenie podnietilo reportéra, aby požiadal Bidena o jasné "áno alebo nie"  pri vstupe Ukrajiny do NATO. "Závisí to od toho, či spĺňajú kritériá. Faktom je, že ešte musia vyčistiť korupciu,“ odpovedal Biden. "Faktom je, že musia splniť ďalšie kritériá, aby sa dostali do akčného plánu. Musia presvedčiť, a to nie je ľahké," pokračoval.

Estónsky minister rezignoval. Najprv však označil Bidena za skorumpovaného a voľby v USA za sfalšované
Estónsky minister vnútra rezignoval na svoju funkciu vo vláde po tom, čo označil Joea a Huntera Bidena za „skorumpované postavy“ a výsledky volieb v USA za „sfalšované“, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
10 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Biden na tej istej tlačovej konferencii ďalej chválil ruského vodcu Vladimíra Putina, ktorý je zodpovedný za obsadenie Krymu a ktorý podnecuje vojnu na Donbase, a odmietol zopakovať svoj popis Putina ako „vraha“.

Biden sa má v stredu stretnúť s Putinom a predtým odmietol žiadosť Zelenského o osobné stretnutie. Zelenský sám seba označil za „zmäteného“ a „sklamaného“ z politiky Bidena k Rusku.
Vojna s oligarchami?

Zdá sa, že Zelenský túto správu prijal v utorok, pričom začal deň vetovaním návrhu zákona, ktorý by ukrajinským zákonodarcom umožnil vyhnúť sa zverejneniu finančného majetku svojich príbuzných a umožniť im skryť svoje bohatstvo. Zelenský sa vo svojom prejave v ten deň vyjadril k nebezpečenstvu oligarchov a korupčných obchodných záujmov ovplyvňujúcich krajinu.

Zelenskyj chce otázku postavenia oligarchov riešiť referendom
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj chce otázku postavenia oligarchov v krajine vyriešiť celoštátnym referendom. Vysvetlil to vo svojej videospráve, ktorú zverejnil v piatok v nadväznosti na výsledky zasadania Rady národnej bezpečnosti a... Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


"Oligarchovia ovplyvnili rozhodovanie v parlamente, menovanie ministrov a vedúcich štátnych podnikov a celé odvetvia hospodárstva," uviedol Zelenský . „Strany, médiá, štátni zamestnanci na všetkých úrovniach, sudcovia, orgány činné v trestnom konaní a dozorné rady štátnych podnikov musia fungovať bez vplyvu kapitálu oligarchov.“

Eliminácia vplyvu oligarchov na Ukrajine je jadrom zápletky komediálnej šou, ktorá povýšila Zelenského na prezidenta,  sluhu ľudu. V sitcome sa Zelenský, učiteľ zo strednej triedy, stáva prezidentom po tom, ako sa na sociálnych sieťach rozšíri video. To hovorí o tom, ako korupcia vládne v krajine a bezohľadní oligarchovia dovolia Zelenskému zvíťaziť. V skutočnom živote nazval Zelenský svoju politickú stranu podľa televíznej šou.
Bidenove väzby na Kyjev

Reportéri sa počas pondelkovej tlačovej konferencie nepýtali Bidena na jeho osobné skúsenosti s ukrajinskými oligarchami. Odkedy sa Hunter Biden stal členom rady Burismy, začali sa zvyšovať obavy z jeho väzieb na Kyjev.

Ukrajina zrýchľuje svoj beh k sociálnej katastrofe (Vladimír Pojmanov)
Komentár Vladimíra Pojmanova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
14 | 06 | 2021 | Iveta Machová


Obamova administratíva však nikdy neobjasnila otázky týkajúce sa zjavného konfliktu záujmov, ktorý najatie spôsobilo. O rok neskôr vyšetrovanie Senátu varovalo Bidena, že konflikt záujmov vyvolal obavy z korupcie.

Podľa  New York Times si Hunter Biden v Burisme údajne robil  50 tisíc dolárov za mesiac - bez predchádzajúcej skúsenosti v sektore energetikyPrezident Barack Obama v tom čase poveril Joea Bidena riadením ukrajinskej politiky.
Odvolajte toho, kto mi ohrozuje syna a dostanete miliardu

Táto otázka sa neobjavila roky, ale v roku 2018 urobil Biden bizarné verejné vyhlásenie, v ktorom sa chválil tým, že vyvíjal tlak na vtedajšieho prezidenta Porošenka, aby prepustil svojho najvyššieho prokurátora.

"Som zúfalo znepokojený spiatočníckou cestou Kyjeva, pokiaľ ide o korupciu," uviedol Biden počas rokovaní v Rade pre zahraničné vzťahy. "Dostal som prísľub od Porošenka a od Jaceňuka, že budú konať proti štátnemu zástupcovi.“

Hunter Biden si „zarobil veľmi pekné peniaze“ na Ukrajine, ale Moskva si nie je vedomá „ničoho nezákonného“, uviedol Putin
Podnikanie, ktoré syn Joe Bidena „spravil alebo mohol spraviť“ na Ukrajine, nemá nič spoločné s Moskvou, uviedol prezident Vladimir Putin s tým, že hoci Hunter tam zarobil „pekné peniaze“, Rusko v tom nevidí „nič trestné“, informuje portál... Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Marek Molnár


"Povedal som, že nedostanete miliardu dolárov." Ak nebude prepustený prokurátor, peniaze nedostanete. No, mrcha. Dostal padáka,“ povedal so smiechom Biden. Právne a vládne dokumenty, ktoré sa objavili počas prezidentských volieb v roku 2020, naznačovali, že dotyčný prokurátor Viktor Šokin v tom čase viedol vyšetrovanie Burismy. Bidenov tím trval na tom, že Šokin bol skorumpovaný a bránil príslušným vyšetrovaniam.

Volebný cyklus v roku 2020 priniesol aj objavenie e-mailov na opustenom notebooku, ktorý pravdepodobne patril Hunterovi Bidenovi. Tie naznačovali, že jeho najatie zo strany Burismy bolo jasným pokusom spoločnosti získať prístup k viceprezidentovi.

Bidenov syn Hunter priznal, že peniaze zarobené na Ukrajine minul na alkohol a drogy
Kontroverzný potomok aktuálneho amerického prezidenta Hunter Biden sa vo svojej knihe „Krásne veci“ (Beautiful Things) priznal, že státisíce dolárov, ktoré zarobil po prevrate na Ukrajine ako člen správnej rady ukrajinskej plynárenskej spoločnosti... Čítať ďalej
02 | 04 | 2021 | Gabriel Matta