USA a Rusko upgradujú svoj jadrový arzenál
15 | 06 | 2021 I Diana Zaťková
V roku 2020 svetové jadrové veľmoci znížili celkový počet jadrových zbraní, ktoré majú v držbe. No podľa správy je ich teraz viac ako pred rokom pripravených v krátkom čase na streľbu, píše portál RT.




Na začiatku roka bolo v zásobách deviatich krajín - USA, Ruska, Veľkej Británie, Francúzska, Číny, Indie, Pakistanu, Izraela a Severnej Kórey - zhruba 13 080 jadrových zbraní, čo je pokles z 13 400 pred rokom.
Pripravené na odpálenie

Informoval o tom v pondelok Štokholmský medzinárodný inštitút pre výskum mieru (SIPRI). Súčasne sa však zvýšil počet jadrových zbraní nasadených s operačnými silami - to znamená, že sú namontované na raketách alebo uložené tam, kde je možné ich rýchlo pripraviť na použitie.

Rusko a USA, dva národy, ktoré vlastnia väčšinu svetových jadrových zbraní, sú podľa SIPRI prevažne zodpovedné za obe zmeny. Obaja pokračovali v znižovaní množstva svojho arzenálu tým, že vyradili zastarané hlavice, pripravili sa však na akciu a pridali po 50 zbraní.

Dnešný samit NATO za asistencie našej prezidentky vyhlási novú studenú vojnu
Dnes sa začala veľká "žúrka" NATO v Bruseli. Potentáti aliancie by mali v spoločnom vyhlásení podporiť návrh strategickej koncepcie nazvanej NATO 2030. V podstate ide o návrh na ešte väčšiu eskaláciu nepriateľstva voči Rusku a Číne. Komentátori... Čítať ďalej
14 | 06 | 2021 | Ivan Brožík

Johnson zbrojí

Zmena v jadrovej pozícii Spojeného kráľovstva bola ďalším významným vývojom v súčasnej situácii v oblasti jadrového zastrašovania, ktorá sa uvádza v správe. Vláda Borisa Johnsona v marci zrušila prísľub zníženia svojich jadrových zásob na polovicu do polovice 20. rokov 20. storočia a uviedla, že namiesto toho zaobstará ďalšie zbrane.

Čína zostáva tretím najväčším vlastníkom jadrových zbraní na svete s odhadovanou zásobou 350 zariadení. Severokórejský arzenál zostáva záhadou a je diskutabilné, či Pchjongjang dokáže vyrábať plne funkčné raketové hlavice.

Zvládne stretnutie s Putinom? Zjavne trpí demenciou, tvrdia konzervatívci o Bidenovi, keď si pomýlil Sýriu s Líbyou
14 | 06 | 2021 | Diana Zaťková