Prokurátor žiada zrušiť rozsudok v kauze Kuciak a prípad dať inému senátu
15 | 06 | 2021 I tasr

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) navrhuje, aby Najvyšší súd (NS) SR zrušil rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Žiada vrátiť vec späť na ŠTS a chce, aby bola vec prejednaná a rozhodnutá v inom zložení senátu špecializovaného súdu.


Uviedol to predseda senátu Najvyššieho súdu (NS) SR Peter Paluda na utorkovom verejnom zasadnutí. Senát sa zaoberá odvolaniami v kauze Kuciak.

Prokurátor vyjadril obavu, že pôvodný senát ŠTS nemusí niektoré dôkazy opakovane zobrať do úvahy a jednotlivé skutočnosti môže opäť analyzovať izolovane. Zároveň navrhol nový dôkaz, znalecký posudok komunikácie medzi obžalovanými Marianom K. a Alenou Zs,. Predmetný znalecký posudok bol vykonaný vo veci prípravy vraždy prokurátorov.

"Okrem iného bolo zistené, že komunikácia obsahuje pasáže, ktoré sa dajú interpretovať inak ako doslovne," spresnil Paluda s tým, že tieto osoby chceli podľa prokurátora komunikáciu šifrovať tak, aby boli pre tretiu osobu nezrozumiteľné.

Prokurátor vo svojom odvolaní ďalej poukázal na to, že ŠTS pri zistenom motíve pri obžalovanom Marianovi K. uvažoval izolovane, bez previazania s obžalovanými. Ak by súd uvažoval pri obžalovanej Aleny Zs. v celistvosti, nemal by podľa prokurátora dôvodnú pochybnosť rozhodnúť o jej vine.

Má tiež podozrenie, že súd rozhodol o nevine Mariana K. a Aleny Zs. iba preto, aby mohol prezentovať, že nepodľahol tlaku médií. "Podľa prokurátora tomu napomáha aj vyjadrenie Aleny Zs., že bude napokon odsúdená, lebo si to verejnosť a médiá tak želajú," uviedol predseda odvolacieho senátu.

Počas druhej prestávky súd umožnil poradu Mariana K. so svojím obhajcom Marekom Parom. Predseda senátu po prestávke umožnil, aby obhajcovia mohli sedieť za obžalovanými a dávať im právne rady. Zatiaľ túto možnosť nevyužili.

Senát ŠTS oslobodil na začiatku septembra 2020 spod obžaloby v kauze vraždy Kuciaka a Kušnírovej obžalovaných Mariana K. a Alenu Zs. Tomáša Sz. súd uznal za vinného a vymeral mu trest 25 rokov odňatia slobody. Predsedníčka senátu ŠTS Ružena Sabová to v septembri 2020 odôvodnila tým, že nebolo dokázané, že skutok, z ktorého boli Marian K. a Alena Zs. obžalovaní, spáchali.

Nové dôkazy proti Kočnerovi a Zsuzsovej môžu na dnešnom pojednávaní zamiešať karty
Vo februári 2018 Slovenskom otriasla správa o vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenici Martiny Kušnírovej. Dnes (15.6.) sa pred senát Najvyššieho súdu postaví trojica obvinených opäť, na stole sú aj nové dôkazy, informujú... Čítať ďalej
15 | 06 | 2021 | Tibor Sipos