Judita Laššáková: Lipšic je poprepájaný s množstvom politikov. Nedá sa to ignorovať
15 | 06 | 2021 I Gabriela Fedičová

"Lipšic je politicky exponovaná osoba. Bol ňou aj vtedy, keď sa hral na advokáta. Je tak intímne poprepájaný s množstvom politikov v najvyšších ústavných funkciách, že sa to jednoducho nedá ignorovať. Z tohto pohľadu sa dostal Úrad špeciálnej prokuratúry do rúk politika. A to spochybňuje nielen dôveryhodnosť doktora Lipšica, ale aj prácu jeho podriadených." Citát Judita Laššáková


Judita Laššáková je právnička, ktorá sa vo svojom komentári na sociálnej sieti zamerala na Daniela Lipšica a fungovanie Úradu špeciálnej prokuratúry. Nie prvýkrát. A servítku pred ústa nedala ani tentokrát.
Je toto normálne?

Otázka, ktorú Laššáková na sociálnej sieti aj zodpovedala. V odpovedi poukázala na to, že Daniel Lipšic zastupuje dnes Úrad špeciálnej prokuratúry. A pritom ako keby to bolo iba včera, keď zastupoval ako advokát kajúcnika, na základe výpovede ktorého je Szabó vo väzbe. "Najskôr sa ako advokát dozvie chúlostivé informácie, z ktorých ani jedna nemusí byť pravda. Potom sa tvári ako zástupca štátu dozerajúci na priebeh konania pred súdom," píše Laššáková.
Chápanie niektorých pojmov Lipšicovi nehrozí

Špeciálny prokurátor podľa Laššákovej nevie, že súdy rozhodujú o vine a treste a nie o vine a nevine. Laššáková tvrdí, že obvinený, rovnako ako obžalovaný môže klamať. "Trestné právo mu to dovoľuje. Je to forma obrany, ktorú si zvolil. Je na štáte, aby každé klamstvo vyvrátil a obžalovanému dokázal vinu!" vysvetľuje.

Vo svojom príspevku poukazuje na prezumpciu neviny. "To by však vyžadovalo chápanie tohto pojmu, čo tomuto pánovi zjavne nehrozí," dodáva.

Judita Laššáková: Raz sa určite dozvieme, ako je možné, že „stopy odtlačkov Daniela Lipšica“ sú všade
12 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová

Lipšic je politicky exponovaná osobnosť

Prítomnosť Daniela Lipšica na vrchole špeciálnej pyramídy je podľa Laššákovej mimoriadne problematická. "Lipšic je politicky exponovaná osoba. Bol ňou aj vtedy, keď sa hral na advokáta. Je tak intímne poprepájaný s množstvom politikov v najvyšších ústavných funkciách, že sa to jednoducho nedá ignorovať. Z tohto pohľadu sa Úrad špeciálnej prokuratúry dostal do rúk politika." píše.

Spochybnená podľa Laššákovej je týmto nielen dôveryhodnosť doktora Lipšica, ale aj práca jeho podriadených. "Tých, čo celé roky poctivo pracovali, dozorovali, písali obžaloby a zastupovali štát v trestnom konaní pred súdom. Ako k tomu prídu títo poctiví ľudia? Tí, ktorí si nikdy nezablatili topánky marazmom politiky? Prečo by mali byť ich práca, odbornosť a integrita spochybňované len kvôli tomu, že Lipšic má neukojené ambície a ego? A k tomu ešte protekciu súčasnej garnitúry nevzdelancov, plagiátorov a prívržencov revolučnej spravodlivosti?" Pýta sa opäť.
Kolíková a Lipšic sú rovnakí

"Milujú sa pretŕčať pred kamerami. Zbožňujú ovplyvňovať súdy svojimi vyhláseniami. Prípadne prítomnosťou na súde. Nechápu, že svoju pozíciu musia vykonávať čestne, svedomito, ale hlavne podľa pravidiel, nad dodržiavaním ktorých majú oni bdieť!" Píše ďalej.

Podľa Laššákovej svoje postavenie využívajú na vlastný politický prospech. A krivia ho od chvíle, ako boli vymenovaní.

Kolíková je pripravená zasiahnuť, ak sa jej nebude páčiť rozhodnutie v kauze vraždy Jána Kuciaka
Mária Kolíková na Facebooku naznačila, že ak nebude spokojná s výsledkom rozhodnutia Najvyššieho súdu v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, využije mimoriadny opravný prostriedok, ktorý má k dispozícii ako ministerka spravodlivosti.... Čítať ďalej
14 | 06 | 2021 | Petra Demková

Advokáti sú terčom útokov politikov a médií

Advokáti sú dnes podľa Laššákovej terčom útokov politikov a médií. Opľúvaní sú tí odborníci, ktorí zastupujú obvinených a obžalovaných. Vyjadruje ľútosť nad tým, že verejnosť si neuvedomuje to, že v pozícii obvineného alebo obžalovaného sa môže ocitnúť ktokoľvek a kedykoľvek. Dokonca podľa nej, za čokoľvek.

"Advokát je totiž slovo, ktoré znamená „ad vocat“ – čiže „pridať hlas“ k niekomu, proti komu stojí štát s celým svojím aparátom a prostriedkami. Pokojne všetci opľúvajte advokátov naďalej. Ich hodnotu a význam v trestnom konaní pochopíte v momente, keď sa štátny aparát zameria na vás. Lenže potom už môže byť neskoro!" Píše.
Iba figúrky ťahajú na pojednávania kamery

"Existuje iba málo odvážnych, ktorí sa svojmu poslaniu nespreneveria kvôli vlastnému prospechu. Alebo aby mali pokoj od kamier, ktoré na každé pojednávanie pre nedostatok dôkazov budú tieto dve figúrky ťahať," píše. "Ide o to, aby medializovali svoj názor, ktorým krivia materiálny právny štát," dodáva na záver.

Jozef Šátek: Robia chybu, ak si myslia, že so špinavými rukami možno robiť v silových zložkách čistenie
So zaujímavým postrehom sa s čitateľmi sociálnych sietí podelil bývalý elitný vyšetrovateľ Jozef Šátek. Kto a od koho vlastne "čistí" políciu? Je zaujímavé prečítať si jeho vysvetľujúci názor. Čítať ďalej
14 | 06 | 2021 | Ivan Brožík