Ukrajina zrýchľuje svoj beh k sociálnej katastrofe (Vladimír Pojmanov)
14 | 06 | 2021 I Iveta Machová

Komentár Vladimíra Pojmanova  (Fond strategickej kultúry)


V roku 2020 vzrástlo bohatstvo 100 najbohatších Ukrajincov  o 42% a dosiahlo 44,5 miliárd dolárov, zatiaľ čo príjmy občanov sa zvýšili iba o 2,6%.


Ukrajina, ktorá podlieha režimu vonkajšej kontroly, si opäť strelila do oboch nôh: do 1. októbra zakázala dovoz elektriny z Bieloruska a Ruska a pre svoje letecké spoločnosti uzavrela bieloruskú oblohu. Okrem toho pripravila balík sankcií proti bieloruským úradníkom, ktorí sa podieľali „na zmanipulovaní prezidentských volieb a na represiách opozície“.

Stalo sa tak po pristátí lietadla spoločnosti Ryanair v Minsku a zatknutí Romana Protaseviča. Ukrajinské ministerstvo zahraničia uviedlo, že  vyjadrilo „solidaritu s postojmi medzinárodných partnerov, vrátane EÚ."

Ukrajina 7 rokov po Majdane: Krajina oligarchov, stojaca na pokraji novej vojny s Ruskom
Našlo sa pár šialencov, ktorí nahnali občanov na námestia. Tých šialencov bez ohľadu na ich diagnózu a bez zaváhania podporili domáce a zahraničné deštrukčné sily. Na mŕtvolách na námestiach ležiacich Ukrajincov sa začal "demokratizačný" proces... Čítať ďalej
14 | 03 | 2021 | Ivan Brožík

Ale kam sa môže podieť, toto ministerstvo plazov?

Bielorusko okamžite reagovalo. Zaviedol sa šesťmesačný individuálny licenčný režim pre rad ukrajinských výrobkov: cukrovinky, čokoláda, džúsy, pivo, drevotrieskové dosky a drevovláknité dosky, tapety, toaletný papier, tehly, keramické dlaždice, sklenené ampulky, poľnohospodárske stroje na siatie, práčky a nábytok.

„Belavia“ zrušila lety na Ukrajinu do konca leta. Minsk pozastavil na Ukrajinu dodávku benzínu A-95. Pretože tvoria polovicu ukrajinského trhu, cena benzínu môže vyskočiť zo súčasných 30 UAH za liter do 50 UAH.

Ukrajinské úrady sa tak ponáhľali, že sa nepýtali ani na stanovisko Washingtonu k uzatváraniu bieloruského neba. Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) medzitým vydal správu pre pilotov, v ktorej nezakazuje lety cez vzdušný priestor Bieloruska, odporúča iba maximálnu opatrnosť.

Tím-Ze potrestal ukrajinských výrobcov a leteckých dopravcov a zároveň migrujúcich pracovníkov, ktorí sa teraz musia dostať do Ruskej federácie okružnými trasami, napríklad cez Istanbul. Režim sa však nezaujíma o situáciu ľudí.

Český diplomat: Ukrajina sa môže stať zablatenou rohožkou pod nohami amerického dlhu
V minulosti kríza amerického zadlženia vždy viedla ku konfliktom alebo až k vojne. Želajme si vrúcne, aby Ukrajina nebola práve z tohto dôvodu sudom s pušným prachom americkej federálnej banky. Čítať ďalej
16 | 04 | 2021 | Ivan Brožík


K 1. máju predstavovala výška nedoplatkov na mzdách na Ukrajine 3,567 miliardy UAH. (O 5,4% viac v porovnaní s aprílom minulého roka). V roku 2020 sa zároveň majetok 100 najbohatších Ukrajincov zvýšil o 42% a dosiahol 44,5 miliárd dolárov, zatiaľ čo príjem občanov sa zvýšil iba o 2,6%.
Zvyšovanie cien plynu

Ukrajinská vláda prestala regulovať ceny plynu pre Teplokommunenergo (TKE), cena plynu vzrastie z 8,2 hrivny za kubík na 11,3 hrivny.

Združenie „Ukrteplokommunenergo“ uviedlo, že dlhy spoločnosti TKE voči dodávateľom neustále rastú a k 1. máju predstavovali 50 miliárd UAH. Ďalšia vykurovacia sezóna sa teda nemusí spustiť.

Vzhľadom na to, že výdavky Ukrajincov na platby za verejné služby vo vykurovacej sezóne 2020/21 v priemere dosiahli 42% mesačného príjmu domácností, obyvatelia Ukrajiny nebudú schopní vyrovnať sa s novými zúrivými tarifami. Priemerná výška dotácií na bývanie a komunálne služby sa v apríli v porovnaní s predchádzajúcim marcom znížila o 45%.

Kolektívny Zelenskyj sa o to nezaujíma. K 30. výročiu nezávislosti Ukrajiny (24. augusta) bolo všetkým 22 regionálnym centrám nariadené inštalovať najväčšie štátne vlajky (Kirovogradský región bol zo svojho zbedačeného rozpočtu nútený vyčleniť na túto vlajku 5 miliónov UAH).

Podľa tempa rastu vojenských výdavkov je majstrom sveta Ukrajina (Vladimír Malyšev)
Komentár Vladimíra Malyševa (Fond ruskej kultúry) Čítať ďalej
10 | 05 | 2021 | Zuzana Perželová


Najpodnikavejší obyvatelia nezávislej krajiny už dávno pochopili, že vo svojej domovine ich nečaká nič dobré. Dnes je zo 483 tisíc cudzincov, ktorí majú povolenie na pobyt v Poľsku, 265 tisíc občanov Ukrajiny.
A samotná Ukrajina sa čoraz viac ponára do dlhov.

Výdavky štátneho rozpočtu na splácanie dlhu v januári až apríli sa v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2020 zvýšili o 56% - až na 147 miliárd UAH. Jediným spôsobom, ako môžu priemerní úradníci prežiť, je požičať si, aby to dotiahli do ďalšej pôžičky.

Je to však stále horšie a horšie. MMF odmietol poskytnúť Kyjevu ďalšiu tranžu a USA prejavujú podporu skôr slovami.

Ministerstvo zahraničia požadovalo od Kongresu 255 miliónov dolárov na fiškálne obdobie 2022 na pomoc Ukrajine. Je to absurdné, vzhľadom na to, že 810,4 milióna dolárov sa použije na financovanie medzinárodného vysielania v Rusku, Číne a Iráne.

Ukrajina nebola pozvaná na samit NATO 14. júna, hoci sa uvádzalo, že sa tam bude diskutovať o „ukrajinských témach“. Joe Biden ignoroval Zelenského žiadosť o pomoc Ukrajine pri vstupe do NATO.

Ukrajina: Najskôr vytunelujeme a potom za drobné odkúpime (Vladimír Pojmanov)
Komentár Vladimíra Pojmanova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | Iveta Machová


V tejto situácii sa Zelenskyj rozhodol ešte viac rozkývať krajinu - Rade bol predložený návrh zákona „O domorodom obyvateľstve Ukrajiny“, ktorý poskytuje preferencie etnickým Ukrajincom, Karaitom, Krymčanom a Krymským Tatárom. S ohľadom na ne, "nútená asimilácia alebo nútená integrácia v akejkoľvek podobe je zakázané, je zakázané podporovať alebo podnecovať k rasovej, etnickej alebo náboženskej nenávisti namierenej proti nim.Môžu vytvárať svoje vlastné vzdelávacie inštitúcie, študovať v ich vlastnom jazyku a otvárať médiá.

Rusi, Židia, Arméni, Bielorusi, Maďari, Poliaci, Moldavci a ďalší občania Ukrajiny sú hodení cez palubu. Neznalosť rastie s drzosťou. Zástupca rady, člen frakcie „Blok Petra Porošenka“ Ivan Vinnik uviedol, že „ruský jazyk neexistuje, existuje severný dialekt ukrajinského jazyka“ .
Totálna čistka ruského jazyka na Ukrajine

Totálna čistka ruského jazyka na Ukrajine viedla k tomu, že v roku 2020 existovalo 14 486 inštitúcií všeobecného stredného vzdelávania, z toho 13 611 s vyučovacím jazykom ukrajinským. Dnes je z 15 319 materských škôl v celej krajine iba 110 ruských. V ukrajinskom jazyku študuje 99,8% študentov stredných škôl, technických škôl a odborných učilíšť, 98,5% tvoria študenti univerzít, akadémií a fakúlt.

Prečo sa Zelenského Ukrajina stáva autoritárskejšou (Michail Pogrebinský)
Komentár Michaila Pogrebinského (National Interest) Čítať ďalej
15 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič


Od 16. júla 2021 začnú platiť normy o ukrajinizácii divadiel a cirkusov, štátni zamestnanci budú musieť absolvovať skúšky zo znalosti ukrajinského jazyka.

Výbor voličov Ukrajiny nedávno oznámil, že Zelenskyj z 30 sľubov predvolebnej kampane odignoroval  22,  čiastočne alebo úplne splnených je iba 8, väčšinou ide o sekundárne sľuby. „Zásadné ustanovenia programu o ukončení vojny, o zlepšení kvality života, boji proti korupcii a uskutočnenie dôležitých reforiem však neboli splnené . 

Tlačovú konferenciu k druhému výročiu svojho prezidentovania usporiadal Zelenskyj v hangári leteckého závodu Antonov (posledné nové lietadlo tam bolo vyrobené v roku 2015). Za ním bolo vidieť „Mriju“ bez motorov a vedľa An-178 s nápisom na trupe: „Spoľahlivé krídla pre ozbrojené sily“. Vyzerá to ako výsmech: Ukrajina nemá krídla. S týmto režimom a za podmienok nezávislosti nemôže Ukrajina lietať. Jedine sa  plaziť.

Veľké prepisovanie tranzitu tovarov. Ukrajina sa dostáva do izolácie (Svjatoslav Kňazev)
Komentár Svjatoslava Kňazeva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
25 | 04 | 2021 | Iveta Machová