Chasbulatov: Jeľcina sprevádzalo niekoľko „stoviek“ agentov CIA, ktorí ho inštruovali ako riadiť Rusko
12 | 06 | 2021 I Lukáš Leca

Prvého ruského prezidenta Borisa Jeľcina sprevádzalo niekoľko „stoviek“ agentov CIA. Hovorili, čo má robiť počas pôsobenia vo funkcii. Tvrdí to Ruslan Chasbulatov, bývalý predseda ruského parlamentu, informuje portál RT.


Chasbulatov v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Govorit Moskva tvrdil, že Jeľcinov sprievod bol plný Američanov. V roku 1991 bol údajne s pomocou Washingtonu zvolený do najvyššej funkcie. Zatiaľ údajne nie je známe, do akej miery zostali USA "hlasom v jeho uchu" počas jeho prezidentovania.

"Musela tam byť stovka zamestnancov CIA. Všetko mu určovali," uviedol Chasbulatov. Jeľcin údajne vyslal bezpečnostných úradníkov do USA, aby ich Američania mohli „preskúmať“ a „vyvodiť tak závery“.

Vyhlásenie Chasbulatova prišlo po tom, čo bývalý ruský viceprezident Alexander Ruckoj uviedol, že 12 zamestnancov CIA na plný úväzok pomohlo uskutočniť významné trhové reformy za čias Jeľcina. Tento krok systematicky "rozmontoval" centrálne plánovaný ekonomický systém a uviedlo krajinu do šokového kapitalizmu. Ruckoj tiež tvrdil, že pri jednej významnej príležitosti začul Jeľcina hovoriť s cudzincom so zahraničným prízvukom.

Rusko: Prelet amerických bombardérov blízko našich hraníc by mohol narušiť stretnutie Putina s Bidenom
Ruské veľvyslanectvo vo Washingtone varovalo, že prítomnosť amerických bojových lietadiel schopných niesť jadrový arzenál na nedávnych cvičeniach NATO predstavuje vážnu eskaláciu. Takýto krok by mohol by narušiť stretnutie Putina s Bidenom,... Čítať ďalej
11 | 06 | 2021 | Lukáš Leca


Podľa Chasbulatova však všetci vedeli o Ruckého väzbách na USA. Americkí predstavitelia dokonca ovplyvnili bývalého prezidenta, aby nahradil značný počet jeho vymenovaných.

"Celkovo má Ruckoj úplnú pravdu - Jeľcinovi poradili cudzinci," pokračoval. "Nie je to žiadne tajomstvo a vie o ňom veľké množstvo ľudí." Nemám žiadne detektívky o odpočúvaní, ale všeobecne je to známe. Jeľcin zvykol veľmi úzko rokovať o všetkých personálnych otázkach so zahraničnými zástupcami.“

Jeľcin odišiel z funkcie v roku 1999. Pred odchodom stihol odobrať moc nepriateľskému parlamentu a odstránil takmer všetky ústavné brzdy a rovnováhy. Tento krok podporil Washington, ktorý dúfal, že v novovzniknutom ruskom štáte bude komunistická strana odstavená od moci.

V súčasnosti majú ľudia na Jeľcina zmiešané názor. Mnoho Rusov verí, že bol opilec, ktorý predal krajinu západným kapitalistom. V zahraničí ho však porovnávajú s revolucionármi, ako boli juhoafrický Nelson Mandela či československý Václav Havel.

Iránske lode preplávali cez Atlantik a „šíria zbrane v našom susedstve“, tvrdí znepokojený šéf Pentagónu
11 | 06 | 2021 | Lukáš Leca