Zničujúce svedectvo o agentúre Frontex. Prišlo vytriezvenie a spŕška kritiky
11 | 06 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Môže agentúra EÚ na ochranu hraníc Frontex zabrániť ďalšiemu veľkému nekontrolovanému prílevu utečencov? Odborný posudok prináša zdrvujúce vytriezvenie, píše focus.de.


Podľa odborníkov z Európskeho dvora audítorov Agentúra na ochranu hraníc EÚ Frontex neprináša očakávané výsledky a nie je dostatočne účinná v boji proti nelegálnemu prisťahovalectvu a cezhraničnej trestnej činnosti.


Podpora pre národné štáty v tejto oblasti nie je dostatočne účinná, konštatuje sa vo zverejnenej osobitnej správe.


Agentúra, ktorá sa od utečeneckej krízy v rokoch 2015 a 2016 výrazne rozšírila, nebola napokon ani schopná vytvoriť ucelený a aktuálny obraz o situácii na vonkajších hraniciach Európskej únie. Po spoločných operáciách s jednotkami ochrany hraníc členských štátov únie sa takisto nepodarilo dospieť k pozitívnejšiemu hodnoteniu.


Rusi varujú: Potenciál ozbrojeného konfliktu v Európe stúpa
Studená vojna mala zostať v minulosti, ale NATO pod vedením USA vedie k návratu nepriateľstva v štýle 50. rokov, tvrdia najvyšší ruskí diplomati. Čítať ďalej
09 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Frontex nenaplnil svoj mandát

Za veľa nedostatkov môže najmä zlyhávanie samotnej agentúry Frontex s dopadom na jednotlivé členské štáty EÚ. Podľa odborníkov sa napríklad pri personálnom plánovaní nebrali do úvahy potrebné opatrenia, ktorým sa bolo treba prispôsobiť, aby sa naplnil mandát Frontexu.


Šéf Európskeho dvora audítorov Klaus-Heiner Lehne v rozhovore pre Frankfurter Allgemeine Zeitung povedal, že je to vynikajúci príklad organizačných nedostatkov.


V správe sa kritizuje aj to, že niektoré členské štáty neposkytli informácie potrebné na fungovanie agentúry alebo ich dali neúplné či skresľujúce. V oblasti cezhraničnej trestnej činnosti chýba vhodný rámec nevyhnutnej výmeny informácií, konštatujú audítori.



Personálne navyšovanie

Tieto  nedostatky sa javia ako veľký problém, pretože sa očakáva, že agentúra Frontex v nasledujúcich rokoch výrazne porastie a prevezme ďalšie úlohy. Podľa plánov existuje predpoklad postupného navyšovania počtu príslušníkov pohraničnej stráže z približne 1 500 na 10 000 do roku 2027. Rozmiestnené sily Frontexu by potom mali byť schopné plniť úlohy súvisiace s kontrolou hraníc so súhlasom dotknutého štátu.


Potriasol rukou a rýchlo udrel: Francúzsky prezident Macron dostal od muža v dave facku (VIDEO)
08 | 06 | 2021 | Tibor Sipos

Agentúru Frontex založila Európska únia v roku 2004 a po utečeneckej kríze, ktorá sa začala v roku 2015, bola prebudovaná na Európsku agentúru pohraničnej a pobrežnej stráže. Za vlastnú ochranu hraníc stále zodpovedajú členské štáty, agentúra by sa mala vlastne postarať o spoločný manažment vonkajšej hranice a podľa potreby efektívne podporovať národné jednotky pri ochrane hraníc.



Nelegálne vracanie utečencov späť na vonkajšiu hranicu únie

Namiesto viditeľnejšieho pokroku sa však v poslednom čase kritizuje najmä  práca jednotiek Frontexu. Okrem iného ide o možné nelegálne vracanie utečencov hľadajúcich ochranu späť na vonkajšiu hranicu únie.



Šéf Frontexu nevie o žiadnom pochybení

Podľa medializovaných informácií grécka pohraničná stráž niekoľkokrát nelegálne vytlačila člny s migrantmi smerom do Turecka. Hovorí sa, že predstavitelia agentúry Frontex boli blízko, ale nezabránili tomu. Viaceré orgány  EÚ tieto obvinenia už prešetrujú. Šéf Frontexu Fabrice Leggeri  však nevie o žiadnom pochybení agentúry, uzatvára focus.de.


Opitých britských vojakov vyhodili z vlaku v Estónsku. Podľa analytika ich zámerne opil Putin!
Britskí vojaci sa opili pod obraz boží a vystrájali vo vlaku v Estónsku. Z vlaku ich vyhodili a odovzdali vojenskej polícii. Podľa amerického analytika však za všetko môže Putin! O incidente informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 06 | 2021 | Diana Zaťková