PRIESKUM: Vláda v zložení Hlas, SaS, PS? Až 60 percent ľudí takú koalíciu odmieta
11 | 06 | 2021 I Peter Sulek

Prieskum Actly prišiel s ďalším zaujímavým zistením. Respondentov sa pýtali, či by podporili vznik vlády pod taktovkou trojkoalície Hlas, SaS a Progresívne Slovensko. Až 60 percent ľudí by takúto ultraliberálnu vládu nechcelo. Informujú Topky.


Z ostatného prieskumu agentúry Actly vyplývajú ďalšie zaujímavosti. Najprv boli zverejnené preferencie jednotlivých politických strán, kde jednoznačne najviac prekvapil Smer so ziskom takmer 15 percent.

Šokujúci prieskum: Voliči síce najviac veria Hlasu-SD, jeho „matka“ Smer-SDS je však už tesne druhá!
Prieskumy volebných preferencií niektorí politici údajne vôbec nevnímajú, no pre ľudí sú predsa len dôležitým barometrom. Najnovší prieskum ukazuje, že na našej politickej scéne to v súčasnosti naozaj vrie. Čítať ďalej
08 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik


Súčasťou prieskumu bola aj otázka o dôvere ľudí ku generálnemu prokurátorovi Žilinkovi a špeciálnemu prokurátorovi Lipšicovi. Žilinka v tomto prípade deklasoval Lipšica v pomere 21 percent k 9 percentám.

PRIESKUM: Žilinka má oproti Lipšicovi viac než dvojnásobnú dôveru
11 | 06 | 2021 | Peter Sulek

Vláda Hlasu, SaS a PS? Ďakujeme, neprosíme

Ďalšia otázka v prieskume zisťovala podporu potenciálnej trojkoalície po predčasných voľbách zloženej zo strán Hlas, SaS a PS, o ktorej sa už dlhšie hovorí. Ani jedna zo spomenutých strán ju nevylúčila. Až 60 percent z tých, ktorí sa vyjadrili, však takúto ultraliberálnu vládu vylučuje.

Dáta sa zbierali od 1. do 6. júna 2021 na vzorke 1 002 respondentov.

Podľa agentúry Actly sa na slovenskej politickej scéne stále viac skloňujú predčasné parlamentné voľby a aj spomínaná trojkoalícia.

"Plán trojkoalície Hlas, SaS a Progresívne Slovensko má väčšinovú podporu iba v radoch voličov strany Hlas. O niečo viac ako polovica voličov ďalších možných členov tejto koalície ju nepodporuje. S najsilnejším odporom sa uvedená trojkoalícia stretáva medzi voličmi OĽANO. Tí zároveň relatívne najčastejšie odmietajú aj predčasné voľby," píše Actly.

Belousovová: Pre Pellegriniho je vzorom zločinec Dzurinda, ktorý Slovensku uškodil najviac v histórii!
"Ak je pre Pellegriniho tento amorálny politik, ktorý Slovensku uškodil asi najviac v jeho histórii, vzorom, odborníkom a štátnikom, ktorého si váži, tak Pán Boh ochraňuj Slovensko. Keby on mal byť alternatívou po ďalších voľbách!" Píše Belousovová... Čítať ďalej
14 | 05 | 2021

Predčasné voľby a referendum

Prišlo aj na otázku o skrátení volebného obdobia pomocou referenda. Názor na legitimitu referenda o takomto skrátení je podľa výsledkov a záverov Actly v slovenskej spoločnosti jednoznačný.

Sedem z desiatich referendum považuje za oprávnené, z toho väčšina to vidí ako jednoznačné. V skupine tých, ktorí majú na túto otázku jasný názor, považuje toto právo občanov za jednoznačné 53 percent, s menšou istotou sa k tomuto názoru prikláňa ďalšia štvrtina.

"Názor, že občania majú právo referendom skrátiť volebné obdobie, prevláda medzi voličmi všetkých strán. Rozdiely v tom, ako silno je zastúpený, sú však veľmi veľké. V opozičných stranách ho zdieľa od 88 percent voličov Hlasu po 98 percent voličov Republiky. Z ostatných strán je najviac zastúpený v SaS (77 %), najmenej v OĽANO (51 %)," konštatuje Actly.

Fico podporuje, Pellegrini rázne odmieta víziu Viktora Orbána o V4
Rozhovor maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý priniesol konzervatívny denník Postoj na slovenskej politickej scéne stále žije. Denník sa teraz zaujímal o názory niekoľkých bývalých a stále aktívnych slovenských politikov na rozhovor s ním.... Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová