Mieri Marine Le Penová do Elyzejského paláca? (Niels Kruse)
11 | 06 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Komentár Nielsa Krusea (Stern)


O rok si Francúzsko zvolí budúceho prezidenta. Je dosť možné, že krajina bude mať prvýkrát na prezidentskom poste ženu. Marine Le Penovej sa v prieskumoch darí a aj preto, že sa táto krajná pravičiarka prezentuje skôr z tej „jemnejšej“ strany.



Marine Le Penová viditeľne „zjemnela“.

Možno trocha klišé, ale takú ju majú minimálne vo svojich predstavách aj jej mužskí poradcovia, poznamenáva v komentári Niels Krus. Dodáva, že aj v roku 2021 by mali političky uchádzajúce sa o najvyššie funkcie vsadiť skôr na ženskosť a až po zvolení by sa opäť mohli vrátiť do zabehnutých koľají  -  k tvrdej snahe presadiť sa či k veľkej dávke rozhodnosti a sebavedomia. Prečo by mala byť Le Penová výnimkou?  V posledných rokoch sa snaží lákať svojich potenciálnych voličov  ku krajnej pravici, čo sa jej celkom darí. Jej to však nestačí, dodáva Kruse.


Čo dnes chýba vlasteneckým hnutiam? (Petr Hampl)
Patriot, aktivista a asi najznámejší český sociológ - Petr Hampl nedávno poskytol rozhovor pre americký magazín Counter-Currents. Tézy, ktoré v ňom odzneli by vydali na nejeden komentár. Avšak myšlienky Petra Hampla by prvom rade mohli položiť... Čítať ďalej
06 | 06 | 2021 | René Skalný

Chce zasadnúť do prezidentského kresla

Budúci rok chce šéfka Národného združenia (Rassemblement National), krajná pravičiarka Marine Le Penová zasadnúť do prezidentského kresla. V prieskumoch verejnej mienky si vôbec nevedie zle. V prieskumoch verejnej mienky má 48 percent, úradujúci francúzsky prezident Emmanuel Macron len o čosi viac – 52 percent.  Le Penová má dvanásť mesiacov na to, aby si vybudovala silnú východiskovú pozíciu do prezidentských volieb.


Teraz potrebuje aj hlasy „normálnych“ ľudí – konzervatívcov, sociálnych demokratov a chce zaloviť aj vo vodách voličov Macrona. Francúzi by ju mali lepšie spoznať, a tak vsadila na svoju ženskú prezentáciu na YouTube či Instagrame. Odložila „brnenie“ a „zbrane“, ľudia ju majú možnosť vidieť inak – ako matku troch detí, obklopenú kvetmi a mačkami.



Moslimovia? Tí sa už asimilovali!

„Zmenila sa“, konštatuje ďalej Niels Kruse. Už nechce zrušiť objekt nenávisti pravicových radikálov -  euro  a „prívetivejšia“ je aj k moslimom. Už nie sú vôbec takí zlí, minimálne ak jej dajú hlas. K islamu sa hlásil päť miliónov Francúzov, čo rozhodne nie je málo. A ako Le Penová dodáva: „Už sa asimilovali!“


Rusi varujú: Potenciál ozbrojeného konfliktu v Európe stúpa
Studená vojna mala zostať v minulosti, ale NATO pod vedením USA vedie k návratu nepriateľstva v štýle 50. rokov, tvrdia najvyšší ruskí diplomati. Čítať ďalej
09 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Jej otec popieral holocaust a bojoval proti prisťahovalcom, Židom, EÚ a euru

Marine Le Penová bola  roky „špinavým dieťaťom“ parížskej politickej scény. S týmto obrazom sa už narodila. Otec Jean Marie Le Pen, cudzinecký legionár, popierač holokaustu a zakladateľ Národného frontu (Front Nationale), tvrdo bojoval proti prisťahovalcom, Židom, Európskej únii a euru, dokresľuje politickú predispozíciu Le Penovej autor komentára.


Od roku 1974 sa otec a dcéra až sedemkrát uchádzali o prezidentský úrad, no  Francúzi až doteraz odolali pokušeniu, aby niekomu z nich dali požehnanie. Le Penovci niekedy museli vynaložiť až enormné úsilie, ako v rokoch 2002 či 2017, inokedy si svojou extrémnou rétorikou sami zahatali cestu, dodáva Niels Kruse v komentári v časopise Stern.


Potriasol rukou a rýchlo udrel: Francúzsky prezident Macron dostal od muža v dave facku (VIDEO)
08 | 06 | 2021 | Tibor Sipos