Manželka uväzneného vodcu kartelu El Chapa sa priznala k obchodovaniu s drogami v USA
11 | 06 | 2021 I Lukáš Leca
Emma Coronel Aispurová, bývalá kráľovná súťaže krásy, ktorá sa vydala za mexického drogového kráľa Joaquina „El Chapa“ Guzmana, sa priznala k obchodovaniu s drogami. Údajne pomáhala viesť manželov kartel v jeho neprítomnosti, informuje portál RT.

Tridsaťjedenročná Aispurová sa vo štvrtok na washingtonskom okresnom súde v USA priznala k obchodovaniu s drogami a praniu špinavých peňazí. Prokuratúra ju obvinila z napomáhania El Chapovi pri úteku z mexického väzenia v roku 2015. Bola obvinená aj z pomoci pri vedení kartelu Sinaloa.

V rámci dohody s prokurátormi sa Aispurová priznala k distribúcii veľkého množstva heroínu, kokaínu, metamfetamínu a marihuany do USA. Bola vo väzbe od chvíle, čo bola vo februári zatknutá na medzinárodnom letisku Dulles neďaleko Washingtonu.

Prokuratúra uviedla, že Aispurová pomohla doviezť do USA asi 90 000 kilogramov heroínu, 450 000 kilogramov kokaínu, 45 000 kilogramov metamfetamínu a 90 000 kilogramov marihuany. Údajne doručovala správy členom kartelu a spolu so synmi El Chapa koordinovala jeho úteky z väzenia.

Britský portál The Times nepravdivo tvrdí, že ruské bombardéry vstúpili do írskeho vzdušného priestoru
08 | 06 | 2021 | Lukáš Leca


Guzman (64 rokov) si v súčasnosti odpykáva doživotný trest vo federálnom väzení s najvyšším stupňom stráženia v Colorade. V  roku 2019 bol odsúdený na základe rozsiahlej obžaloby z obchodovania s drogami a sprisahania za účelom vraždy. Toto zariadenie je považované za väzenie s najvyššou úrovňou stráženia v USA.

Aispurová sa narodila v San Franciscu a vyrastala v severozápadnom Mexiku. V roku 2006 bola korunovaná za kráľovnú krásy Canelas v Durangu. Ako 17-ročná sa údajne stretla s El Chapom - vtedy 50-ročným vodcom kartelu Sinaloa - a vydala sa za neho na 18. narodeniny.

USA uviedli, že zadržali výkupné vo výške 2,3 milióna dolárov, ktoré bolo vyplatené „ruským“ hackerom
08 | 06 | 2021 | Lukáš Leca