Václav Klaus: Obviňovať niekoho, že je ruským agentom, je znak intelektuálneho defektu
10 | 06 | 2021 I Ivan Brožík

"Pán prezident, ste ruský agent?" Túto otázku exprezidentovi Václavovi Klausovi položil v rozhovore pre magazín Xantypa režisér Jiří Strach. Tým  ho okamžite vyprovokoval k úprimnej diskusii o dnešnej spoločnosti a o tom, ako sa zmenila a kam smeruje. Klaus chápe, že takéto obvinenia pramenia v tom, že si mnohí dovoľujú tú drzosť mať iný názor, ako sa želá v oficiálnej politike a na úrovni mainstreamu.


Témou sa zaoberá portál srspol.sk. Podľa neho sa Klaus domnieva, že predpoklad o tom, že je ruským agentom, je nezmyselný a absurdný. "Vôbec neviem, čo by to malo znamenať byť ruským agentom. Žiaden kontakt s ruským svetom ja nemám a ani neviem, s kým by som ho mal nadviazať, " tvrdí exprezident.
Prispatí hlupáci spred päťdesiatych rokov

"Že sa nestaviam na adresu tých hlupákov, ktorí ešte len dnes precitli a uvedomili si, že už pred štyridsiatimi, päťdesiatimi rokmi mali byť odvážni proti komunizmu a proti Brežnevovi? Že si to dnes vynahradzujú tým, že útočia na Brežneva a Sovietsky zväz?," uvažuje Klaus .

Exprezident Klaus vydal Manifest nespokojných občanov: Žiada návrat k občianskej slobode a právam
Bývalý český prezident Václav Klaus je nespokojný so súčasnými pomermi v krajine. Prekážajú mu okrem iného obmedzenia kvôli epidémii. Vydal Manifest nespokojných občanov. Čítať ďalej
20 | 03 | 2021 | Ivan Brožík

Intelektuálna degradácia spoločnosti

"Obviniť niekoho bez dôkazov, že je agentom Ruska , je podľa neho znak veľmi negatívneho posunu spoločnosti smerom k intelektuálnej degradácii." Tvrdí bývalý prezident Václav Klaus.

"Že bol odpor k Sovietskemu zväzu počas komunizmu a tesne po ňom, je úplne jasné. Ale rozumní z nás vedeli, že vinníkom nie je Rusko ako národ, ale komunizmus ako ideológia a ako spoločenský systém. Ak toto niekto do roku 2021 nepochopil, tak to je intelektuálny defekt, " pripomína Klaus.
Hlupáci rastú ako huby po daždi

Podľa neho ale stále existujú ľudia, ktorí sa dokonca pýšia svojím antikomunizmom a dokážu hovoriť niečo ako: "Ja tak nenávidím komunizmus, že nečítam ani Dostojevského ." Takto uvažovať sa podľa Klausa nesmie a nemôže, lebo podobná presvedčenie nás neprivedie k normálnemu svetu. V poslednej dobe tak podľa neho dochádza k veľmi negatívnemu vývoju.

"Príčin je tisíc jedna, ale naša politika, beznádej tej našej politiky, je súčasťou tých príčin v každom prípade," povedal Klaus.
Dedičstvo Václava Havla

"Neblahý vplyv tu stále ešte nepochopiteľne zohráva dedičstva Václava Havla . Jeho odpor k politike, k politickým stranám, k akémusi pre mňa prirodzenému plebejstvu a jeho adorácie elitárstva. Proste niečo strašne neblahého, čoho sa my nemôžeme zbaviť ani po tridsiatich rokoch, " pokračoval Klaus.
Doba zhrubla, sprimitívnela

Aj samotná doba sa podľa Klausa extrémne zmenila. "Zdrzla. Zhrubla. Doba od šesťdesiatych rokov je absolútnym útokom na akúkoľvek hierarchičnosť hodnôt v spoločnosti. Všetko je dovolené, všetko sa môže, chýba akýkoľvek rešpekt k čomukoľvek. To je objektívny fenomén, ktorý nastal. Na celom svete nechcem povedať, ale na celom Západe určite, " zdôraznil bývalý prezident.

Klaus podotkol, že strata tejto duchovnej stránky veci je teraz charakteristickým rysom spoločnosti Západu.

"To tu prebiehalo už desaťročia, ak nie stáročia, a kulminovalo v šesťdesiatych rokoch, kedy došlo k základnému ataku. Úcta k niečomu a k niekomu, to sa vytratilo. O to sa všetci revolucionári šesťdesiatych rokov postarali, " myslí si Václav Klaus.

(Medzititulky red. HD.)

Klaus sa hanbí za Česko štekajúce na Rusko ako "ratlík na poriadneho psa"
Je to len pár dní, odkedy sa bývalý český prezident Václav Klaus vyjadril k útoku vo Vrběticiach, ktorý označil za "vykonštruovaný problém opozície" a vyhlásil, že ak by voľby znovu vyhral Donald Trump, nič také by sa nestalo. Portál Blesk následne... Čítať ďalej
25 | 04 | 2021 | Tibor Sipos