Rusi zverejnili dokumenty o štátnom prevrate na Ukrajine v roku 2014 zvanom Majdan
10 | 06 | 2021 I Peter Sulek

Stála ruská misia pri OSN zverejnila knihu Ukrajina: štátny prevrat. Ide o zbierku dokumentov o udalostiach v roku 2014 počas farebnej revolúcie na Majdane, ktoré nakoniec vyústili do štátneho prevratu, násilného a nezákonného prevzatia moci na Ukrajine.


Záujemcovia sa môžu zoznámiť so zbierkou dokumentov pod názvom „Ukrajina: štátny prevrat“ na webovej stránke. Tú na nedávnom neformálnom zasadaní Rady bezpečnosti OSN predstavil bývalý zástupca Najvyššej rady Ukrajiny Volodymyr Oleinik.
Odhalenie sponzorov Majdanu

Ako uvádza ruské veľvyslanectvo, kniha obsahuje dokumentárne a fotografické materiály „dokazujúce trestnú povahu zmeny moci na Ukrajine v roku 2014“.

„Dokumenty a svedectvá priamych účastníkov udalostí, vrátane bývalého prezidenta Viktora Janukovyča a predsedu vlády Mykoly Azarova, odhaľujú organizátorov a sponzorov Majdanu. Predkladajú komplexné dôkazy o zločinoch spáchaných počas štátneho prevratu a po ňom. Zverstvá ukrajinských agresívnych nacionalistov a neonacistov na Donbase a v ďalších regiónoch Ukrajiny nevynímajúc,“ uvádza sa na stránke ruského veľvyslanectva.

Ukrajina 7 rokov po Majdane: Krajina oligarchov, stojaca na pokraji novej vojny s Ruskom
Našlo sa pár šialencov, ktorí nahnali občanov na námestia. Tých šialencov bez ohľadu na ich diagnózu a bez zaváhania podporili domáce a zahraničné deštrukčné sily. Na mŕtvolách na námestiach ležiacich Ukrajincov sa začal "demokratizačný" proces... Čítať ďalej
14 | 03 | 2021 | Ivan Brožík


Predtým túto zbierku dokumentov uverejnil na svojom telegramovom kanáli prvý zástupca predstaviteľa Ruska pri OSN Dmitrij Polyanský.
Západ podviedol a zneužil Ukrajincov

Hlavné námestie Kyjeva vtedy obsadili priaznivci európskej integrácie 21. novembra 2013, bezprostredne po vyhlásení vlády Mykoly Azarova o pozastavení podpisu asociačnej dohody s Európskou úniou. Neskôr sa námestie stalo epicentrom konfrontácie medzi bezpečnostnými silami a radikálmi.

Zodpovednosť za smrť viac ako 100 ľudí nové ukrajinské úrady pripísali svojmu politickému protivníkovi – úradujúcemu prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi a špeciálnym silám ministerstva vnútra Berkut, čo bola lož.

Neskôr, v apríli 2014, ukrajinské orgány začali vojenskú operáciu proti samostatne vyhlásenej Doneckej a Luhanskej republike. Tie vyhlásili svoju nezávislosť hneď po prevrate v Kyjeve vo februári toho istého roku.
Podľa posledných údajov OSN sa obeťami konfliktu stalo asi 13-tisíc ľudí.

"Majdan bol biznis" - hovorí ukrajinský prokurátor - "USA na ňom zarobili 50 miliárd"
USA zorganizovali ukrajinský majdan, aby pripravili Kyjev o 50 miliárd dolárov. Netvrdí to tak len tak hoci-kto. Vyhlásil to Renat Ravelievič Kuzmin, vplyvný ukrajinský prokurátor, politik a právnik, angažovaný v procesoch napríklad s Leonidom... Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Ivan Brožík