Kollárove nájomné byty sú určené pre všetkých, kto si nemôže dovoliť vlastné bývane  
10 | 06 | 2021 I Aneta Leitmanová

Záujemcovia o nájomný byt sa budú registrovať v elektronickom rezervačnom systéme. Spustenie systému sa predpokladá do polroka od schválenia zákona o nájomnom bývaní. 


 

Predseda parlamentu Boris Kollár pred týždňom oznámil, že výstavbe „jeho“ štátnych nájomných bytov už nič nestojí v ceste. Legislatívne je podľa neho proces výstavby pripravený. Novela stavebného zákona je v medzirezortnom konaní, zákon o nájomnom bývaní príde do parlamentu v najbližších mesiacoch. Pripravený je aj finančný model výstavby.

 

Kollárov projekt nájomného bývania opäť rezonuje v médiách. Po pauze, kedy o projekte nebolo príliš počuť, je nosná téma Kollárovho hnutia znova na stole. Zdá sa, že Sme rodina čas, kedy o bytoch veľmi nehovorila, využila na detailnú prípravu jednak potrebnej legislatívy, jednak docizelovanie fungovania modelu výstavby. Podľa Kollára je projekt výstavby teraz pripravený tak, aby vôbec nezaťažil štátny rozpočet, aby sa stavalo tam, kde je po bytoch najväčší dopyt, aby bol dodržaný vysoký štandard nájomného bývania a predovšetkým – aby bolo v týchto bytoch znížené nájomné oproti komerčným nájmom. Hlavnou úlohou štátu bude práve garantovať výšku nájomného, ktorá by mala byť nižšia o 30 až 50 % v porovnaní s komerčným realitným trhom.

 

Budúcich užívateľov bude asi najviac zaujímať, ako sa k nájomnému bytu dostanú. Mnohí sa obávajú, či bude prístup k bytom dostupný pre každého, či to nebude priestor pre rodinkárstvo či protekciu. Podľa predsedu parlamentu bude proces prideľovania bytov úplne transparentný.

 

Sme rodina chce skrátiť lehoty väzby vrátane kolúznej
18 | 04 | 2021 | Tibor Sipos


„Celý proces registrácie bude elektronický, bez možnosti ľudského zásahu, čím bude vylúčené, aby do výberu bytu a jeho rezervácie ktokoľvek zasiahol. Záujemca o byt sa zaregistruje v elektronickom rezervačnom systéme, vyberie si voľný byt podľa svojich preferencií, pokiaľ ide o veľkosť bytu, dispozíciu, lokalitu. Následne si „svoj“ byt zarezervuje. Pokiaľ by došlo k situácii, že si dvaja záujemcovia vyberú rovnaký byt, elektronický systém byt „pridelí“ tomu, kto si ho rezervoval ako prvý,“ hovorí Boris Kollár.

 

Kollár od začiatku hovorí, že nepôjde o sociálne byty pre marginalizované skupiny. Cieľom hnutia je vybudovať na Slovensku nový segment nájomného bývania, ktorý u nás takmer úplne absentuje. Má byť prioritne určený pre ľudí so stredným až nižším príjmom, v zásade ale pre všetkých, ktorí majú stály príjem, ale napriek tomu si nemôžu dovoliť vlastné bývanie. Do systému nájomného bývania by mohlo „spadnúť“ až 60 % obyvateľstva. Podmienky na výšku príjmu žiadateľa o nájomný byt ešte nie sú uzavreté, ale už dnes sa vie, že sa budú líšiť podľa krajov, aby bol systém maximálne spravodlivý.

 

Pokiaľ ide o zotrvanie v byte a obavy ľudí, že o byt môžu kedykoľvek prísť, táto otázka je podľa Kollára irelevantná.

 

„Je úplný nezmysel, že človek môže o nájomný byt prísť a skončiť na ulici. To môžu tvrdiť neprajníci tohto projektu, ktorí ale nevedia, o čom hovoria. Ako je to už zakotvené v samotnom názve „nájomné bývanie s garanciou štátu“, toto bývanie bude štátom garantované tak, že minimálne 25 rokov sa pravidlá nebudú meniť. Rovnako tak bude garantovaná aj výška nájomného. Ceny nájomného budú stanovené nariadením vlády, takže ľudia sa určite nemusia báť ani vyhadzovu, ani zmien ceny nájmu,“ povedal na záver Boris Kollár.

Zrušenie doplatkov za lieky bolo schválené. Návrh hnutia SME RODINA podporila koalícia aj opozícia
Minulý týždeň bol v parlamente jednohlasne prijatý návrh z dielne hnutia Sme rodina na zrušenie doplatkov za lieky pre vybrané, najohrozenejšie skupiny obyvateľstva. Čítať ďalej
09 | 02 | 2021 | Aneta Leitmanová