Feri a Herák: Kto mlčí ten nesvedčí? Ako je možné, že sa nebáli odhalenia?
10 | 06 | 2021 I Gabriela Fedičová

Bývalého českého poslanca Dominika Feriho a slovenského poslanca Jána Heráka spájajú na prvý pohľad iba dve veci. V skutočnosti je spoločných menovateľov omnoho viac. Obvinenia naznačujú, že obaja zneužili svoje postavenie a moc. Môže sa zdať, že nemajú strach z odhalenia. A sú presvedčení, že sa nikto neodváži o ich správaní prehovoriť na polícii, alebo na verejnosti.


Feri a Herák majú na krku obvinenia zo sexuálneho násilia, respektíve zneužívania. U oboch sa škandály prevalili v približne v rovnakom čase. Ich údajné činy sú staršieho dáta. Feri, Herák a ďalší...Chýba im empatia a cítia sa beztrestní?
So sebou si nesú imidž mládežníckych vzorov, do istej miery aj autorít

"Feri v role influencera. Ako moderný poslanec dokázal k politike pritiahnuť aj mladšiu generáciu, Herák, ako človek s minulosťou v detskom domove. Organizoval tábory pre deti z podobných pomerov. A dokonca sa mu podarilo dostať do parlamentu," píše portál SME.

Obvinenia naznačujú, že ich konanie nebolo jednorazovým skratom ústiacim do násilia, ale opakované. Na viacerých ženách či dievčatách.

"Zobral mi mobil, vypol svetlo a tam sa to začalo," spovedá sa údajná Herákova obeť
"Nikto mi neveril. Bola som len decko z decáku. Zobral mi mobil, vypol svetlo a tam sa to začalo. Ako to, že taká mladá nemá priateľa? Pýtal sa dookola. Lichotil mi. Cítila som, ako sa ku mne približuje. Začal ma obchytkávať. Hanbila som sa, bola... Čítať ďalej
09 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová

Nemajú strach z odhalenia?

Aké sú charakteristiky páchateľov sexuálneho zneužívania a obťažovania? Majú pocit beztrestnosti? Pýtajú sa mnohí. Navonok sa totiž podľa portálu SME môže zdať, že nemajú strach z odhalenia. A sú presvedčení, že sa nikto neodváži o ich správaní prehovoriť na polícii alebo na verejnosti.
Kto mlčí, ten nesvedčí. Len minimum prípadov je ohlásených na polícii

"Páchatelia nesú za sexuálne násilie len zriedkakedy reálne následky," hovorí psychologička Zuzana Očenášová. Názor expertky na výskum a monitoring v oblasti násilia páchaného na ženách prináša portál SME. V pocite, že im ich činy prejdú, nahráva podľa nej páchateľom fakt, že len minimum prípadov je ohlásených na polícii, prípadne zverejnených.

"Ak k tomu aj dôjde, ženy bývajú často spochybňované klasickými otázkami. Prečo to hovorí až teraz? Čo tým získa? Prečo ho chce zdiskreditovať? Toto spolu s mýtmi o násilí vytvára predstavu, že pravda je niekde uprostred. Obaja majú svoj podiel viny. A sexuálne násilie sa relativizuje," vysvetľuje pre portál SME.

"A na túto skutočnosť sa páchatelia často spoliehajú. A to opakovane," dodáva na záver.

Heráka nahradí obyčajný chlapec z Dechtíc s počtom hlasov 1058. Píše politológ Jozef Lenč
"Z parlamentu odchádza Ján Herák. Vymení - nahradí, ho obeť Krajčího štátnického gesta. Obyčajný chlapec z Dechtíc, Sebastián Kozarec." Píše Jozef Lenč. Z množstva problémov Slovenska ho najviac trápi vysoký počet odvrátiteľných úmrtí. Tvrdí, že... Čítať ďalej
10 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová