Zverejnili rebríček metropol s najlepšou kvalitou života. Bratislava sa riadne prepadla
09 | 06 | 2021 I Diana Zaťková

Organizácia The Economist Intelligence Unit (EIU) každoročne zostavuje rebríček svetových metropol s najvyššou kvalitou života. Ten tohtoročný prichádza s veľkou zmenou. Európske mestá riadne pohoreli.


Viedeň si riadne pohoršila. Z prvého miesta, ktorému kraľovala od roku 2018 klesla až na dvanáste. No v Európe rozhodne nie je sama. Tvrdí to teda minimálne rebríček EIU, ktorý hodnotí kvalitu života svetových metropol.

Kvalita života v hlavnom meste Rakúska a aj v ostatných európskych mestách sa znížila najmä pre epidémiu koronavírusu a s ňou súvisiace opatrenia, informuje Denník N.
Európa má čo doháňať

Na prvom mieste rakúsku metropolu vystriedal novozélandský Auckland a aj zvyšné popredné priečky rebríčka miest s najvyššou kvalitou života obsadili metropoly Oceánie. Do prvej desiatky sa dostalo aj hlavné mesto Nového Zélandu Wellington a austrálske mestá Adelaide, Perth, Melbourne a Brisbane.

V kauze vraždy Jána Kuciaka sa objavil nový dôkaz
09 | 06 | 2021 | Diana Zaťková


Úspech oslavuje Japonsko, ktoré má v Top 10 až dve metropoly – Osaku na 2. mieste a Tokio na 4. mieste. Z európskych krajín sa v prvej desiatke umiestnil len Zürich a Ženeva. Švajčiarsko teda v Európe vedie.
Prepady európskych metropol zapríčinil koronavírus

Tohtoročný rebríček podľa EIU ovplyvnila vo veľkej miere celosvetová pandémia. Tá sa premietla do kvality života vo väčšine svetových metropol.

„Tvrdá uzávera, ktorú Nový Zéland zaviedol, dovolila obnoviť prevádzku a umožnila obyvateľom miest, ako sú Auckland či Wellington, užívať si života, ktorý sa podobá obdobiu pred pandémiou,“ uviedli autori rebríčka.

Chmelár: Choré uvažovanie a zvrátená filozofia. Na čele NATO stojí čistý psychopat!
"Človek nemusí byť rusofil, aby pochopil, že toto je choré uvažovanie a zvrátená filozofia. Európa by sa mala zamyslieť nad tým, prečo má čoraz viac nepriateľov vo svete. Prečo nás Spojené štáty sťahujú do špirály nekonečných vojen a pretekov v... Čítať ďalej
09 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová


EIU pravidelne vyhodnocuje kvalitu života v 140 svetových mestách a metroplách. Hodnotia zhruba 30 indikátorov a 5 oblastí, medzi ktoré patria politická a bezpečnostná stabilita, zdravotná starostlivosť, vzdelanie, infraštruktúra a kultúra života a životné prostredie, píše portál interez.sk
Prepadla sa aj Bratislava a Praha

Najhlbšie v rebríčku sa prepadol Hamburg. Z 13. miesta až na 47. Pohoršila si aj Praha, ktorá sa ocitla na 72. mieste a zaznamenala prepad o 27. pozícií. Mohli za to najmä horšie výsledky v oblasti zdravotnej starostlivosti. O 20 priečok sa prepadla aj Bratislava. V aktuálnom vydaní rebríčka je na 77. mieste.

Roman, so svojimi „kvalitami“ môžeš ísť robiť kolotočiara do Transylvánie, odkazuje Blaha Mikulcovi
Vojna v radoch polície síce utíchla, neutíchlo ale úsilie opozície na odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca. Ako priznáva vo svojom statuse podpredseda Smeru-SDS Ľuboš Blaha, v parlamente už podali návrh na jeho odvolávanie. Čítať ďalej
09 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik

Top 10 najlepších miest na život:

najlepsie-mesta-na-zivot-2021
Top 10 najhorších miest na život:

najhorsie-mesta-na-zivot-2021

Cigániková o Sputniku: Potrebujeme vidieť dôkaz, že to pre staršie ročníky funguje a že je to bezpečné
Slováci sa už konečne môžu začať očkovať ruskou vakcínou Sputnik V. Môžu, lenže zatiaľ sa ich veľa neprihlásilo. Najmä opozícia to vníma ako škandál. Inak to v statuse na sociálnej sieti vníma Janka Bittó Cigániková, šéfka zdravotníckeho výboru NR... Čítať ďalej
08 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik