Remišová je na najlepšej ceste celkom rozbiť stranu Za ľudí, myslia si jej spolustraníci
09 | 06 | 2021 I Jozef Uhlarik

Strana zakladateľa exprezidenta Andreja Kisku Za ľudí je vo vážnych problémoch. A to nielen preto, že sa v poslednom prieskume volebných preferencií prepadla na úroveň 3,4%, ale aj preto, že v nej stále prebiehajú vnútorné boje, ktoré môžu znamenať jej koniec.


Súčasnú situáciu v strane Za ľudí možno smelo nazvať vojnovým konfliktom. Boje medzi predsedníčkou Veronikou Remišovou a podpredsedníčkou Máriou Kolíkovou sú už všeobecne známe a mnohí ich považujú za cestu k zániku strany. Horšie však je, že Remišová vyťahuje na Kolíkovú „podpásovky“, ktoré Za ľudí ešte viac trieštia, informuje portál cas.sk, podľa ktorého sa môže stať aj to, že strana nebude mať v parlamente poslanecký klub.
Remišovej ide o stoličku predsedníčky a ministerky, a všetko tomu podriaďuje

Remišovej najnovším „tromfom“ voči Kolíkovej je to, že kým ona bojovala proti Smeru-SD, jej sokyňa a rivalka na predsednícku stoličku v strane vo vláde Smeru-SD pôsobila. „Kým ja som v opozícii bojovala proti Smeru a ľuďom, ktorí dnes končia vo väzení, Mária Kolíková sedela vo vláde Roberta Fica aj s Robertom Kaliňákom. Bolo to v čase, keď kulminovali všetky veľké kauzy,“ vykričala svetu Remišová a aj preto vraj logicky očakáva jej odchod zo strany. To ale skupinka príveržencov Kolíkovej považuje nielen za absurdné, ale zo strany Remišovej aj ako stratu súdnosti. Remišová však neustále útočí na voju rivalku čo môže v konečnom dôsledku spôsobiť, že sa poslanecký klub Za ľudí v parlamente rozpadne, a tým zanikne aj koaličný partner súčasnej vlády.

Ledecký: Remišová háji osobné záujmy, termín predsedníctva nemáme
Predsedníčka strany Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová natvrdo háji osobné záujmy, teda predsednícku a ministerskú stoličku. V súvislosti so situáciou v strane si to myslí jej podpredseda Vladimír Ledecký. Dodal, že termín ďalšieho... Čítať ďalej
09 | 06 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Zarážajúce a pre stranu Za ľudí aj smutné je to, že Remišová, zrejme už celkom odtrhnutá od reality, nepočúva ani zakladateľa strany Andreja Kisku, ktorý od nej žiadal zvolanie snemu a voľbu nového predsedu. „Veronike Remišovej ide o stoličku predsedníčky a stoličku ministerky, a všetko ostatné tomu podriaďuje,“ povedal pre Nový Čas parlamentný poslanec strany Vladimír Ledecký. „Jej vyjadrenia ma utvrdili v tom, že potrebujeme nového lídra, hoci ešte nie je celkom beznádejná ani situácia v predsedníctve,“ skonštatoval ďalší z poslancov Za ľudí a zároveň nitriansky primátor Marek Hattas. V parlamente má strana Za ľudí 10 poslancov a na strane vzbúrencov sú už piati až siedmi. Ich odchod zo strany by znamenal de facto jej zánik na parlamentnej úrovni.

Remišová ostro o Kolíkovej: Sedela vo vláde Smeru aj po vražde Kuciaka, preto chcela predčasné voľby
08 | 06 | 2021 | Tibor Sipos

Remišovej sa napokon obrátia chrbtom aj tí ľudia, ktorí jej nateraz dôverujú

Ak by skončil poslanecký klub, Remišovej by zostala podpora asi len troch poslancov. Napriek všetkému frakcia „kolíkovcov“ ešte stále čaká na to, že sa situáciu v strane napokon predsa len podarí urovnať. To by sa však mohlo podariť zrejme len na mimoriadnom sneme, ktorý by mohol rozhodnúť o prípadnej zmene vedenia. „Pokiaľ bude pani predsedníčka pokračovať v týchto krokoch, tak je celkom dosť možné, že nakoniec nebude mať v predsedníctve ani tú podporuktorú má teraz, a že sa jej obrátia chrbtom aj tí ľudia, ktorí jej nateraz dôverujú,“ myslí si Marek Hattas, ktorý považuje výroky Remišovej za veľmi nešťastné a podľa neho to naozaj vyzerá tak, že predsedníčka rezignovala na budúcnosť strany.

Boj o flek Remišová verzus Kolíková: Keď sa stretne hlúpa s tou, čo ide cez mŕtvoly
Boj o flek šéfky jednej bezvýznamnej a viac-menej náhodnej parlamentnej strany nie je dramatický. Je smiešny. Projekt strany podporovanej zo zahraničia, stvorený len pre jeden účel, umiera. Ako, kde a kedy presne zatrepe kopytami naposledy, je... Čítať ďalej
29 | 05 | 2021 | Petra Demková


„Z každého rozhovoru Veroniky Remišovej v týchto dňoch čítam, že jej záleží v prvom rade na jej funkciách, a nie na strane. Je to v priamom rozpore s tým, ako stranu zakladal Andrej Kiska. Mám obavu, že sa definitívne rozhodla pokúsiť zo Za ľudí urobiť OĽaNO 2,“ myslí si poslankyňa Vladimíra Marcinková. „Keďže pri Za ľudí môžeme pozorovať, ako keby jej finálnu fázu v priamom prenose, tak Remišovej výroky, ktoré naozaj idú už do osobnej roviny, by som vnímala hlavne ako jej snahu zvýšiť si váhu ako osoby a političky v očiach iných politických strán, kde by prípadne si mohla hľadať uplatnenie,“ myslí si politologička Aneta Világi, ktorá to vidí na snahu Remišovej priblížiť sa opäť k strane OĽaNO a riešiť si ďalšiu politickú kariéru mimo strany Za ľudí.

Remišová má hlávku iba na okrasu. Aj to preháňam, smeje sa Blaha na šéfke „žaluďov“
Strana Za ľudí sa pod vedením Veroniky Remišovej pomaly rozpadá. Tento fakt je nielen vodou na mlyn opozície, ale doslova hladí brucho podpredsedovi Smeru Ľubošovi Blahovi. V statuse sa netají radosťou nad tým, kam to Remišová „úspešne“... Čítať ďalej
03 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik

Aké možné scenáre v strane Za ľudí sú teda v hre?


  1. Remišová ovládne stranu a kolíkovci odídu - tým stratia Za ľudí poslanecký klub v parlamente, koalícia sa dohodne, že napriek tomu nechá ministerky na svojich postoch, aj keď nebudú mať poslancov strany.

  2. Kolíkovci odídu a pridajú sa k SaS - sulíkovci získajú výhodnejšiu pozíciu a môžu požadovať ministerské kreslo pre Kolíkovú, Za ľudí nebude mať dosť poslancov a Remišová bude musieť rokovať s Matovičom.

  3. Uzmierenie - najmenej pravdepodobné je, že bude snem a vymenia predsedu Za ľudí napríklad za Šeligu alebo Kolíkovú.


Mladí Za ľudí: "Remišová kŕmi vnútrostranícke boje a rozbíja strannícky image!"
Napätie vnútri strany Za ľudí sa stále stupňuje. Cez víkend časť predsedníctva označila slová ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej za zavádzajúce. Dnes sa ozvali aj členovia mládžníckej organizácie Mladí Za ľudí. Vo svojom vyhlásení si... Čítať ďalej
31 | 05 | 2021 | Diana Zaťková