Hlas-SD kritizuje optimalizáciu siete nemocníc
09 | 06 | 2021 I tasr

Mimoparlamentný Hlas-SD kritizuje plánovanú optimalizáciu siete nemocníc. Podpredseda strany a člen Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo Richard Raši (nezaradený) v stredu na tlačovej konferencii uviedol, že reforma prinesie zrušenie 22 regionálnych nemocníc a zlikviduje 38 percent všetkých akútnych lôžok. Konkrétne má ísť o 10.729 lôžok.


Nemocnice majú byť rozdelené do piatich stupňov – od národných po komunitárne. Raši hovorí, že v komunitárnych sa podľa materiálu bude poskytovať iba určitá forma urgentnej starostlivosti na mieste, jednodňová starostlivosť, stacionáre, ale čo sa týka lôžkovej starostlivosti, poskytovali by iba následnú alebo rehabilitačnú starostlivosť.

"V ľudovej reči to znamená, že to bude niečo ako poliklinika s lôžkovou časťou, kde bude liečebňa dlhodobo chorých a zopár rehabilitačných lôžok. Ak sa vám stane vážny úraz, dostanete infarkt alebo mozgovú príhodu, tieto nemocnice pacientov komplexne liečiť nebudú, budú ich posúvať do nemocníc vyššieho typu," povedal.

Tvrdí, že o nemocnicu prídu pacienti v Malackách, Komárne, Veľkom Krtíši, Dolnom Kubíne, Liptovskom Mikuláši, Rimavskej Sobote, Zvolene, Brezne, Kežmarku, Levoči, Snine, Svidníku, Vranove nad Topľou, Kráľovskom Chlmci a Trebišove.

Poslanec tiež uviedol, že podľa návrhu rezortu zdravotníctva zmiznú pôrodnice v Humennom, Snine, Myjave či v Rimavskej Sobote.

Reforma je naviazaná na čerpanie peňazí z plánu obnovy. Podľa Rašiho túto požiadavku Brusel nemal. Dodal, že pripravovaná reforma zdravotníctva ide proti obyvateľom Slovenska v regiónoch. Ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) vyzval, aby vysvetlil, na základe čoho si vybral 22 nemocníc. "Zároveň sa pýtam koaličných lídrov a premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), či táto likvidácia nemocníc a dostupnej zdravotnej starostlivosti má naozaj ich politickú podporu. Reforma zdravotníctva má byť totiž o vyliečenom pacientovi, a nie o počte zrušených lôžok," uzavrel.

Tabák opäť perlila: "Jebavý Roman! V zahraničí našťastie Džebavý," robila si švandu z exkolegovho mena
Kontroverzná poslankyňa Romana Tabak sa opäť postarala o vtipný moment, tentoraz na sociálnej sieti. Tam zverejnila fotku so svojím exkolegom, tenistom Romanom Jebavým. Čítať ďalej
09 | 06 | 2021 | Diana Zaťková