Človek na Slovensku musí nadobudnúť pocit, že sa z krajiny stal areál u Pinela, píše Ľubomír Lintner
09 | 06 | 2021 I Gabriela Fedičová

Podal demisiu, vzal späť demisiu. Sputnik V do 60 rokov, o deň neskôr už aj nad 60 rokov. Reforma daní a odvodov pripravená, ale nikto o nej nič nevie. Prečo ešte fungujú MOM? Pýta sa ten, kto ich zriadil. Hodinky za 40 000 eur? Veď to je iba replika.  Moderátori verejnoprávnej televízie bez rúšok, o chvíľu neskôr s rúškom.  "Keď človek so zdravou mysľou sleduje dianie na Slovensku musí nadobudnúť pocit, že sa z krajiny stal areál u Pinela,"píše Ľubomír Lintner.


"Philippe Pinel bol francúzsky lekár, ktorý významne prispel do klasifikácie duševných porúch a zahájil trend diagnostikovania foriem šialenstva. Popísal prípady, ktoré sa zdali byť premožené inštinktívnymi zúrivými vášňami, ale stále pôsobili príčetne," píše portál Wikiqube. Pôsobil v areály Hospice de la Salpêtrière. Ako hlavný lekár zhromažďoval aj sedemtisíc ľudí. Medzi Pinelom a sestričkami v ňom dochádzalo k bojom o moc. V roku 1799 bola v jeho službách vytvorená prvá očkovacia klinika v Paríži.

K Pinelovmu areálu prirovnáva Slovensko na sociálnej sieti Ľubomír Lintner, novinár a bývalý poslanec NR SR za stranu ANO. A uvádza niekoľko príkladov.
Príklad č. 1: Ján Mičovský oznámil demisiu, vzal späť demisiu

"Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský oznámil svoju demisiu. Svoje rozhodnutie zdôvodnil a písomne oznámil aj prezidentke. Po pár ďalších dňoch verejne vyhlásil, že demisiu berie späť a svoje rozhodnutie opäť zdôvodnil. Novým ministrom pôdohospodárstva sa stal Samuel Vlčan. Jeho za štátneho tajomníka vymenoval po nástupe novej vlády Ján Mičovský. Po troch mesiacoch sa s ním bez jasného zdôvodnenia rozišiel. Nový minister pôsobil okrem iného aj ako generálny manažér slovenskej pobočky najväčšej súkromnej ruskej banky Sberbank," vysvetľuje Lintner.

Cigániková o Sputniku: Potrebujeme vidieť dôkaz, že to pre staršie ročníky funguje a že je to bezpečné
Slováci sa už konečne môžu začať očkovať ruskou vakcínou Sputnik V. Môžu, lenže zatiaľ sa ich veľa neprihlásilo. Najmä opozícia to vníma ako škandál. Inak to v statuse na sociálnej sieti vníma Janka Bittó Cigániková, šéfka zdravotníckeho výboru NR... Čítať ďalej
08 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik

Príklad č.2: Sputnik V do 60 rokov, o deň neskôr už aj nad 60 rokov

"Minister financií Igor Matovič neustále s niekým komunikuje na ruskej strane. Nevedno ale s kým. Dôvodom je neregistrovaná vakcína Sputnik V. Z Ruska prišiel nejaký list v ruštine. Ministerstvo zdravotníctva študovalo obsah listu, ktorý si nevyžiadalo. Výrobca v príbalovom letáku uvádza možnosť aplikácie vakcíny pre ľudí vo veku 18-60 rokov. Minister financií, ktorý v danej oblasti nemá kompetenciu a tobôž už žiadne odborné vedomosti tvrdí, že sa môžu očkovať aj starší. Členovia vlády a vládnej koalície sa pokojne na tento stav prizerajú," uvádza Ľubomír Lintner druhý príklad.
Príklad č.3: Reforma daní a odvodov pripravená, ale nikto o nej nič nevie

Príklad číslo 3 je o daniach. Igor Matovič sa podľa Ľubomíra Lintnera vo funkcii ministra financií viac krát verejne vyjadril, že reforma daní a odvodov je pripravená. Ani jedna z koaličných strán však zatiaľ nič o návrhu nevie. Ministra financií ale zaujíma, prečo naďalej fungujú Mobilné odberové miesta na testovanie. Zabúda, že to bol práve on, kto plošné testovanie presadil a uzatváral zmluvy v období, keď bol predsedom vlády.
Hodinky za 40 000 eur? Veď to je iba replika. Príklad č.4

"Minister vnútra Roman Mikulec nosí na ruke hodinky značky Hublot. Cenovo sú niekde na úrovní 40 tisíc eur. Tvrdí, že ich dostal ako dar. A navyše, ide podľa neho o repliku. Ktovie, ako na to budú reagovať v samotnej firme. A pracovníci colnice vo svojej terminológii tiež žiadne repliky nepoznajú, iba falzifikáty," píše Lintner.

Európska komisia začala prešetrovať praktiky Facebooku
Európska komisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová začala vyšetrovanie Facebooku. Existuje podozrenie, že došlo k porušeniu hospodárskej súťaže v reklamnej službe Facebook Marketplace. Čítať ďalej
08 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Príklad č.5: Boj o pozíciu viac nedôveryhodnejšieho?

SMER-SD odovzdal návrh na mimoriadnu schôdzu parlamentu. Chce na nej vysloviť nedôveru ministrovi vnútra. "Dôvodom je, že policajti z Národnej kriminálnej agentúry zadržali pre korupciu šéfa inšpekcie. Ten má v kompetencii kontrolovať policajtov, aby neboli korumpovaní. Poslanci Sme rodina dostali pri hlasovaní voľnú ruku. Peter Pčolinský sa už vyjadril, že zahlasuje za vyslovenie nedôvery. Roman Mikulec je podľa neho najhorším ministrom tejto vlády. Z prieskumov, ktoré boli uskutočnené koncom mája ale vyplýva, že Roman Mikulec (OĽaNO) je rovnako nedôveryhodný, ako Milan Krajniak (SME rodina)," píše Lintner.
Príklad č.6: Moderátori verejnoprávnej televízie bez rúšok, o chvíľu neskôr s rúškom.

"Moderátori verejnoprávneho televízneho spravodajstva sa minulý týždeň v piatok objavili v štúdiu bez rúšok. "Divák si mohol povedať, že konečne vyhrala zrozumiteľnosť nad kampaňou," píše Lintner. Trvalo to podľa neho iba chvíľu. O pár minút neskôr už mali rúška. Podľa Lintnera nie sú známe žiadne dáta, že by spravodajské štúdio s dvomi moderátormi bolo rizikovým miestom na šírenie vírusu. "Nedá sa tomu porozumieť. Najmä keď v spravodajstve má dominovať zrozumiteľnosť. Navyše, keď počas obdobia s rúškami bolo vidieť, že hneď po skončení relácie si moderátori dávali rúška z tváre rýchlo dolu," píše Lintner.

"Keď človek so zdravou mysľou sleduje dianie na Slovensku musí nadobudnúť pocit, že sa z krajiny stal areál u Pinela," dodáva na záver.

Zlá správa pre dôchodcov: Na dôchodky môžu zabudnúť aj po 40 odpracovaných rokoch, zúri Hlas
08 | 06 | 2021 | Tibor Sipos