Očkovaní rodičia a nezaočkované deti – kam môžu ísť na dovolenku napriek korone
07 | 06 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Zaočkovaní rodičia a deti bez vakcinácie proti koronavírusu – situácia, ktorá môže výrazne sťažiť plánovanie rodinnej letnej dovolenky. Kde je to možné a bez obáv? Radí Frankfurter Rundschau.


Pre rodiny je to jedno z najkrajších období v roku. Dlhé letné prázdniny, konečne voľno a čas na oddych. No počas pandémie je všetko inak. Rodičov pred dovolenkou zamestnáva celý rad otvorených otázok spojených s cestovaním – od pravidiel súvisiacich s koronou až po prípadnú povinnú karanténu v danej krajine.


Mnohé problémy týkajúce sa obmedzení odpadávajú, keď sú ľudia zaočkovaní proti covidu. Rodiny však často čelia otázke: Čo robiť, keď rodičia už majú plné očkovanie – dve dávky vakcíny – a ich deti nie? Aj keď Európska komisia už schválila očkovanie proti korone u detí od 12 rokov vakcínou konzorcia Biontech/Pfizer, väčšina detí očkovaná nie je. Kam teda možno ísť na dovolenku v takejto situácii?


Najsledovanejšia americká televízia odhalila spiknutie v pozadí pandémie COVID-19 (VIDEO)
06 | 06 | 2021 | Peter Sulek

Vhodné či nevhodné destinácie pre rodiny s nezaočkovanými  deťmi

 Možnosti cestovania závisia od aktuálnej situácie v cieľovej destinácii. Kým v niektorých krajinách sa opatrenia masívne uvoľňujú a incidencia, pokiaľ ide o výskyt korony, má klesajúcu tendenciu, v iných krajinách naopak sa pravidlá sprísňujú.


Podľa riaditeľa DER Touristik Inga Burmestera do vzdialenejších krajín je možné cestovať len po zaočkovaní. Tam je dovolenka s deťmi problémom. Ťažko predpovedať, ktorá krajina ako na tom bude v priebehu dvoch týždňov. Veľké nádeje sa napriek tomu spájajú s dovolenkovaním v krajinách ako Austrália, Nový Zéland či Mauritius.



Egypt a vzdialenejšie krajiny sa neodporúčajú

Obľúbenou dovolenkovou destináciou pre rodiny s deťmi je podľa slov Inga Burmestera napríklad Rakúsko, kde sa „ráta“ vakcinácia, testovanie proti korone či prekonanie tohto ochorenia. Najlepšie je vybavovať dovolenku cez cestovné kancelárie, ktoré majú aktuálne informácie.


Neodporúča sa cestovať napríklad do krajín s nie najlepšou zdravotnou infraštruktúrou, ktorá sa rýchlo dostáva na hranicu možností pri zvýšenom počte prípadov ochorenia na koronavírus. K takýmto krajinám patrí podľa Thomasa Jelineka, riaditeľa nemeckého Centra pre cestovnú medicínu (CRM), napríklad Egypt.


Pokiaľ ide o COVID, jasné nie je vôbec nič (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Zuzana Perželová

Pokiaľ ide o Európu, tam takéto riziko nevidí. Krajiny, ktoré vyžadujú výlučne úplnú vakcináciu, podľa odborníka tak či tak nie sú pre rodiny s deťmi v kurze. To isté platí napríklad v prípade okružných plavieb okolo sveta.



Veľký záujem je o Grécko, obľúbené Chorvátsko, Taliansko či Španielsko

K najobľúbenejším patria destinácie v Európe, spomedzi ktorých vyniká Grécko. Počet rezervácií tu rapídne narastá. Krajina veľmi zodpovedne pristupuje k hosťom. Deti od šesť rokov tak môžu pricestovať s negatívnym testom na koronvírus.


Uvoľňovanie opatrení je aj v Dánsku. Môžu tam vycestovať aj nezaočkované deti do 18 rokov v sprievode vakcinovaných osôb. Tínedžeri od 15 do 17 rokov sa však po príchode do krajiny musia nechať otestovať.


Očakáva sa, že aj do ostatných obľúbených dovolenkových cieľov, ako sú Španielsko, Taliansko, Chorvátsko, Holandsko či Francúzsko, môžu rodiny s deťmi cestovať za podobných podmienok. Treba byť však stále na pozore, sledovať aktuálnu situáciu v danej krajine, zistiť si možnosti otestovania sa priamo v mieste dovolenky a informovať sa o podmienkach spojených s návratom domov, uzatvára Frankfurter Rundschau.


Belousovová: Heger chce platiť ľuďom za očkovanie. Platí sa akurát dobrovoľníkom za testovanie experimentálnych liekov!
Na Slovensku naplno zúri vakcinačná propaganda. Úradujúci premiér sa nedávno dokonca nechal počuť, že ľuďom, ktorí sa nechajú zaočkovať, štát bude platiť. Ide tu ešte vôbec o zdravie obyvateľstva, alebo akýsi zvrátený klinický experiment? Pýta sa... Čítať ďalej
06 | 06 | 2021 | René Skalný