Niekoľko stoviek ľudí v Číne sa snaží korigovať "nezastaviteľné" stádo chránených slonov (VIDEO)
07 | 06 | 2021 I Lukáš Leca
Stádo 15 chránených divých slonov ázijských sa nezastaviteľne rúti čínskymi oblasťami, ktoré sú obývané ľuďmi. Čínske úrady sa snažia zabrániť ďalším škodám, informuje portál RT.

Stádo začalo cestu v prírodnej rezervácie v južnej autonómnej prefektúre Bannu. Po roku cestovania prešlo okolo 500 km. V nedeľu sa v provincii Jün-nan sformovala špeciálna skupina na sledovanie stáda, ktorá má za cieľ korigovať jeho cestu. Skupina do akcie nasadila 14 dronov.

Bolo zmobilizovaných  510 ľudí a viac ako 110 vozidiel v úsilí zablokovať cesty a odkloniť zvieratá od provinčného hlavného mesta Kchun-ming. Nasmerovať by ich chceli do menej obývaných vidieckych oblastí.



Ázijské slony sú v Číne prísne chráneným druhom. Toto konkrétne divoké stádo putovalo severnejšie ako akékoľvek iné slony svojho druhu pred nimi. Na internete sa objavili zábery, ktoré ukazujú, ako odvážne stádo putuje.



Pre miestnych farmárov však nezastaviteľné stádo pripomína skôr mor kobyliek. Nedotknuteľné zvieratá už spôsobili škody v odhadovanej hodnote 1,1 milióna dolárov a neočakáva sa od nich, že by sa v dohľadnom čase zastavili. Úrady varujú ľudí, aby si držali odstup, pretože ak by sa zľakli alebo nahnevali, mohli by zraniť alebo zabiť prizerajúcich sa civilistov.



Nie je jasné, čo spustilo dlhú cestu, ktorá sa začala v marci 2020. Niektorí odborníci naznačili, že je to dôkaz úspechu Číny pri ochrane a zvyšovaní populácie ázijských slonov. Stádo malo na začiatku 16 slonov, avšak niektorí členovia ho opustilo. Na druhej strane sa počas cesty narodilo niekoľko ďalších slonov. Je to neobvyklá cesta, ktorá zostáva pre vedcov záhadou.