Ľubica Laššáková: Po snahe degradovať Múzeum SNP je tu ďalší útok. Obeťou je Matica slovenská
07 | 06 | 2021 I Gabriela Fedičová
Vizitka Igora Matoviča a rovnako aj ministerky Natálie Milanovej. K národnej inštitúcii sa správajú ako k nepriateľovi. Po škandalóznej snahe degradovať Múzeum SNP je tu ďalší útok. Matica slovenská sa stala obeťou Matovičových a Milanovej hier, tvrdí Ľubica Laššáková.

"Normálnemu človeku, ktorý si ctí národnú históriu svojej krajiny, sa zle pozerá na to, ako sa (ne)kultúrna ministerka kultúry správa. Nielen k Múzeu SNP v Banskej Bystrici, ale aj k Matici slovenskej v Martine," píše portál Bystricoviny.
Bývalá ministerka kultúry Ľubica Laššáková bojuje

Ľubica Laššáková je bývalá ministerka kultúry. V NR SR pôsobí ako poslankyňa z Banskej Bystrice za stranu Hlas. Laššáková bojuje za zachovanie ikony našej histórie. Nejde iba o Múzeum SNP. Bojuje aj za udržanie významnej národnej inštitúcie, Matice slovenskej.

Erik Tomáš: Pán Matovič by mal veľké problémy, ak by sme mali hmotnú zodpovednosť politikov
"Najväčšiu kampaň proti očkovaniu vakcínou Sputnik urobil nedávno práve Igor Matovič" Vyhlásil v relácii TV MA Na telo Erik Tomáš. Pripomenul aj jeho hypotetickú zodpovednosť za milióny, vynaložené na nákup Sputnika. Čítať ďalej
06 | 06 | 2021 | Ivan Brožík

Súčasné ministerstvo kultúry a samotná vláda sa správajú k Matici ako k Popoluške

Podľa Laššákovej je Matica slovenská zaháňaná do kúta a v miestnosti sa rozťahujú iní. "Ročný rozpočet Matice slovenskej je cca 1,5 milióna eur. Pripomínam, že od roku 2011 bola táto národná inštitúcia doplnkovo financovaná aj dodatkami účelovej dotácie. Tie boli od 250 do 290 tisíc eur," hovorí.

"V roku 2019 som ako ministerka kultúry vyčlenila financie 400 tisíc eur pre Maticu slovenskú. Boli určené na vydavateľskú činnosť, dofinancovanie matičnej vedy a na podporu regiónov. Išlo konkrétne o podporu 500 miestnych odborov, 30 divadelných súborov, 250 detských kolektívov, čo predstavuje cca 27 500 členov," vysvetľuje pre portál Bystricoviny.

Predseda vlády: To nie my, to oni...
Ako za panovníkom kráľom prišla televízia TA3 do vládneho paláca za premiérom Eduardom Hegerom po dialóg expolitičky - moderátorky - s predsedom vlády. Bez oponentúry, bez konfrontačných otázok. Výsledok - PR z 50. tych rokov... Čítať ďalej
06 | 06 | 2021 | Ivan Brožík

Vizitka Matoviča a ministerky Milanovej

„Je šokujúce, že Matovičom predložený a koaličnými poslancami schválený rozpočet ukrátil Maticu slovenskú zhruba o 23 percent. Pritom Csemadok dostal 400 tisíc eur. To je približne 23 percent odobraných Matici slovenskej!“ Dodáva Laššáková.

„Dnes sme svedkami čudnej politiky Igora Matoviča. Ten sa sústreďuje na politické podchytávanie si menšín, hlavne tej maďarskej. Poslanec OĽANO Gyimesi otvorene hovorí o inštitucionálnom zrovnoprávnení Csemadoku s Maticou slovenskou. Na Úrade vlády SR sa bez príslušnej gescie ministerstiev, v réžii menšinových maďarských politikov pripravuje zákon o menšinách,“ tvrdí Laššáková.
Negatívne dôsledky cítia ľudia pracujúci v tejto národnej inštitúcii

„Ako ministerka som podporovala menšinovú kultúru. Kroky Matoviča a Milanovej treba však vnímať v širšom politickom kontexte. Nielen v tom kultúrnom. Matica slovenská a krátenie jej rozpočtu je len jedným z mnohých Matovičových krokov. Ďalšie vyvolávajú viac otáznikov ako odpovedí. Faktom je, že ide o nebezpečnú hru.“ Uzatvára poslankyňa Hlasu.

Podľa portálu Bystricoviny za posledných desať rokov ide o najnižší príspevok pre Maticu slovenskú. "Je smutné, keď ministerstvo kultúry miesto podpory významných národných inštitúcií sa podieľa na ich rozklade," píšu na záver.

Krajniak sa obul do Mikulca v priamom prenose: "Takto dobrý minister nekoná!"
V diskusnej relácii televízie Markíza Na telo sa minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) obul do minister vnútra Romana Mikulca (OĽANO), hoci ten v programe prítomný nebol. Čítať ďalej
06 | 06 | 2021 | Diana Zaťková