Prelomový objav: Injekcie môžu nahradiť náplasti. Už žiaden strach z očkovania
06 | 06 | 2021 I Diana Zaťková

Podľa viacerých odborníkov je očkovanie naša jediná záchrana pred ochorením COVID-19. Málokto však obľubuje ihly, a preto sa vedci po celom svete snažia nájsť spôsob, ako ich nahradiť niečím iným.





Nikto nemá rád ihly. Iste, niektorí ľudia sa ich nemusia zľaknúť, ale pre iných je trypanofóbia (strach z injekcií) momentálne veľkou nepríjemnosťou, pretože jediný spôsob imunizácie proti koronavírusu je injekcia.
Na všetky druhy vakcín


Na obzore sú však dobré správy. Vedci v Centre pre vývoj, vývoj a dodávku liekov v spoločnosti Georgia Tech experimentovali s náplasťou, ktorá by predstavovala alternatívu k ihlám, pokiaľ ide o vakcíny proti chrípke, osýpkam alebo dokonca koronavírusom, píše portál unilad.co.uk.







„Mikroihlová náplasť“ je navrhnutá pomocou zbierky desiatok malých ihiel zoradených na malej náplasti. Podľa CDC sú „ihly také malé, že každá z nich je meraná v mikrometroch a je tenká ako ľudský vlas“.

Vakcínové náplasti sa vyvíjajú v spoločnosti Georgia Tech. (Christopher Moore / Georgia Tech).
Žiadne bodnutie, len mravčenie




V porovnaní s ihlou nebudete cítiť vôbec nič. „Ako keby niekto vzal nejaký suchý zips a stlačil ho pevne na vašu pokožku,“ povedal Mark Prausnitz, riaditeľ strediska. „Niektorí ľudia to môžu opísať ako akési mravčenie,“ dodal.

V Kanade sa objavila záhadná smrteľná choroba. Nikto nevie príčinu ani liečbu
05 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Pôvod v  počítačových čipoch





Nový objav majú pôvod v priemysle počítačových čipov. "Boli stále menšie a menšie a nakoniec sa dostali do mikrónovej mierky, čo je to, čo potrebujeme na výrobu mikroihličkových náplastí," uviedol Prausnitz.




Namiesto niekedy komplikovaných opatrení potrebných na uchovávanie injekčných liekoviek s vakcínou a procesu injekcie je jednou z najväčších síl náplastí jednoduchosť dodania.

„Je to ako keby ste si nasadili leukoplast a bolesť, ktorá prichádza so súčasnými injekciami, sa obchádza,“ vysvetľuje CDC.

Ako môžu očkovaní rozpoznať, že sa infikovali koronavírusom, ukazuje londýnska štúdia
Očkovanie proti koronavírusu chráni pred ťažkým priebehom ochorenia COVID-19. Infikovanie po očkovaní však úplne vylúčiť nemožno. Dá sa rozpoznať podľa štyroch príznakov, píše Frankfurter Rundschau. Čítať ďalej
06 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová