Hrozí, že nová „peňaženka digitálnej identity“ EÚ sa použije na kontrolu a sledovanie ľudí tak, ako to robí Čína (Rachel Marsdenová)
06 | 06 | 2021 I Diana Zaťková

Názor Rachel Marsdenovej (Russia Today)






Výkonná komisia Európskej únie práve oznámila zavedenie celoeurópskej digitálnej identifikácie, ktorú môžu občania členských štátov používať v celom bloku. Budú sa na ňu ukladať dôležité identifikačné a úradné dokumenty, ako sú vodičský preukaz, recepty, diplomy a pravdepodobne doklady o testovacích a očkovacích certifikátoch Covid-19.

Bude tiež prepojená s elektronickou peňaženkou, ktorú budú musieť akceptovať veľké online platformy.
Z dobrovoľnosti sa rýchlo stane povinnosť

Je dosť ľahké si predstaviť, ako sa to môže vymknúť spod kontroly. Spočiatku je to dobrovoľné a hovoríme si, že nie je vyvíjaný žiadny tlak na to, aby sme sa zúčastňovali na digitálnom zaradení, ktoré v podstate kontroluje vláda.

Brusel plánuje centrálny digitálny archív pre všetky občianske preukazy a dokumenty občanov EÚ
Európska komisia chce zaviesť európsky systém digitálnej identifikácie. Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Ale potom sa slučka stiahne. Ľudia si začnú uvedomovať, akým nepríjemným sa život môže rýchlo stať, ak nie ste spojení s Matrixom. Rovnaký jav sme v poslednej dobe zaznamenali aj pri očkovaní - ktoré je stále technicky dobrovoľné, ale ktorému teraz mnohí jednoducho podľahnú, len aby sa vyhli problémom.

Existujú pochybnosti o tom, že vlády - vrátane nadnárodných ako EÚ - nemajú záujem jednoducho umožniť ľuďom vrátiť sa do svojich bežných životov? Zaobchádzajú s krízou ako s príležitosťou postaviť sa občanom bez ohľadu na to, aké čudné sny o dystopickej horúčke číhajú v pozadí ich pokrivených myslí.

Iste, je celkom možné, že EÚ chce len uľahčiť náš život vytvorením vlastnej platformy, ktorá nám umožní nahrať všetko, čo súvisí s našou identitou, spolu s našimi peniazmi, ktoré potom môžu byť porovnateľné s mnohými našimi každodennými činnosťami keď si veselo skenujeme cestu životom.

Putin: Kašlem na každého, kto zablokuje stránky Kremľa. Dôležitejšia je dôvera ruského ľudu v moju kvalitu
Kremeľ a Biely dom sa pripravujú na stretnutie v Ženeve. Uskutoční sa 16. júna. Putin podľa portálu Mandiner sa bude pokúšať nájsť spôsoby, ako zlepšiť vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom. Na otázku, či sa nebojí, že by Spojené štáty zneprístupnili... Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová

Nasledujeme Čínu?

Museli by ste však byť dosť naivní, aby ste uverili, že sa budú obťažovať robiť čokoľvek, čo by pre nich nemalo nejakú veľkú návratnosť.

Je ťažké nemyslieť na podobnosti so systémom čínskeho sociálneho kreditu, ktorý bol prvýkrát predstavený v roku 2014 a ktorý pozostáva z podobného digitálneho ID a elektronickej peňaženky. Tie sa vyvinuli tak, aby kontrolovali a bránili v prístupe ku všetkému od cestovania, vysokorýchlostného internetu a prístupu na univerzitu pre jednotlivcov porušujúcich pravidlá.

A to môže znamenať čokoľvek. Napríklad hranie príliš veľkého množstva videohier, zverejňovanie príspevkov, ktoré sa vláde nepáčia na sociálnych sieťach, plytvanie peniazmi na veci, ktoré vláda považuje za nezmysly, alebo sa bežne nesprávate vládou schváleným spôsobom.

Trump dostal od Facebooku najvyšší možný trest. Blokovaný bude do roku 2023
Sociálna sieť Facebook v piatok oznámila, že oficiálny účet Donalda Trumpa bude zablokovaný najmenej do januára 2023. V prípade, že bude Trump naďalej predstavovať „riziko pre verejnú bezpečnosť“, môžu opatrenie predĺžiť. Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová


Niekto si naozaj myslí, že tento druh digitálneho panoptika nečíha na konci klzkého svahu EÚ?  Zvlášť keď presne tento fenomén začal v Číne? Zvážte, koľko vlád dokázalo potlačiť slobodu s takmer nulovým odporom ľudí.
Poslušní počas pandémie

Už od počiatočných chvíľ pandémie dokázali vlády presvedčiť niektorých ľudí, aby mesiace zostali doma, vyhýbali sa bežnej socializácii, nosili náhubky a natierali si hydroalkoholickým gélom ruky. Až kým nebudú utekať domov kvôli zákazu vychádzania, ktoré sa začína skôr, ako pracovný deň vôbec skončí.

Zavrieť obchody a fitnescentrá a vrhnúť sa na očkovanie proti vírusu s nekonečne nízkou úmrtnosťou - a potom od úľavy plakať ako vymyté mozgy.

Podľa šéfa štátnej korporácie „Rostec“ Sergeja Chemezova sú sankcie voči Moskve aktom vojny
Predstaviteľ Rostecu označil „veľmi tvrdé sankcie“ proti Rusku za nevyhlásenú vojnu. Rusko tak nepriamo každého, kto sa na sankciách podieľa, môže považovať za vojnového agresora. Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Ivan Brožík


Teraz to pôjde jedným z dvoch spôsobov. Mladí ľudia, ktorí neriskovali prakticky nič zo zdravia a ich budúcnosti, boli práve svedkami obdobia intenzívnych vládnych zásahov podobných štátnym vojnovým operáciám - vrátane psychologických operácií.
Ako vo vojne

Rovnako ako v prípade vojny, ľudia si vybrali svoju stranu a pravdepodobne sa nezastavia. Existujú ľudia, ktorí čoraz viac závisia na vláde, aby za nich myslela, zachraňovala ich a diktovala všetky aspekty ich života.

No pod podmienkou, že bude vševediacim guru, ktorého rady sa musia bezpodmienečne dodržiavať. A každý, kto to nerobí, je narcistická špina, ktorá sa nestará o svojich blížnych.

Pokiaľ ide o COVID, jasné nie je vôbec nič (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Zuzana Perželová


Na druhej strane spektra sú tí, ktorí si myslia, že ľudia popísaní vyššie, sú ovce bez mozgu. Sú skeptickí, pokiaľ ide o hodnotu obmedzení, a odmietajú nedostatok proporcionality prijatých extrémnych opatrení. A teraz vidia niektoré vlády, ktoré sa pokúšajú zaviesť dlhodobé opatrenia na sledovanie, ktoré by mohli prežiť pandémiu aj ich vlastný život.
Lojalisti a odporcovia

Každá z týchto dvoch frakcií ľudí - nazvime ich vládni lojalisti a odporcovia - bude predstavovať čoraz väčší počet občanov v krajinách, v ktorých sa tiahne kríza Covidu a jej dedičstvo. Zrazia sa všade od pracoviska až po verejné námestie a každý z nich bude voči sebe čoraz viac neznášanlivý.

A kým sa všetci nezjednotia v požiadavke, aby sa všetko vrátilo do predpandemického normálu zameraním sa na vlády, ktoré sa chystajú využiť túto krízu, očakávajte, že radikalizácia na oboch stranách bude pokračovať.

Ideologický manifest Chatham House (Vladimír Malyšev)
Komentár Vladimíra Malyševa (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
04 | 06 | 2021 | Zuzana Perželová