Ako môžu očkovaní rozpoznať, že sa infikovali koronavírusom, ukazuje londýnska štúdia
06 | 06 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Očkovanie proti koronavírusu chráni pred ťažkým priebehom ochorenia COVID-19. Infikovanie po očkovaní však úplne vylúčiť nemožno. Dá sa rozpoznať podľa štyroch príznakov, píše Frankfurter Rundschau.



Infikovať COVIDom sa môžu aj už zaočkovaní

Očkovanie proti koronavírusu napreduje aj v Nemecku. 44 percent dospelých tu dostalo už minimálne prvú dávku vakcíny. Očkovanie chráni pred ťažkým priebehom a symptómami ochorenia COVID-19, takže očkovaní až o 94 percent zriedkavejšie skončia po infekcii v nemocnici. Stále však existuje zvyškové riziko, že infikovať sa môže aj zaočkovaný človek.



RKI: Pravdepodobnosť ochorenia je nízka, ale nie nulová

Podľa Inštitútu Roberta Kocha (RKI) vakcíny v značnej miere zabraňujú ochoreniu. Pravdepodobnosť, že už zaočkovaná osoba bude mať pozitívny test na koronavírus, je síce nízka, ale nie nulová. 


Pokiaľ ide o COVID, jasné nie je vôbec nič (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Zuzana Perželová

Londýnska štúdia analyzuje priebeh ochorenia u zaočkovaných

Štúdia z Veľkej Británie skúmala, do akej miery je pravdepodobné infikovanie koronavírusom aj po očkovaní. Boli vyhodnotené údaje o 1,1 milióne ľudí, ktorí boli očkovaní v období od decembra 2020 do polovice mája 2021. 2 278 osôb, ktoré dostali prvú dávku vakcíny, mali neskôr pozitívny test, čo predstavuje asi 0,2 percenta. Účinok vakcíny sa zvyšuje po podaní druhej dávky. Koronavírusom sa infikovalo len 187 ľudí, teda asi 0,03 percenta.


Okrem toho sa skúmali aj príznaky ochorenia, ktoré sa objavili u zaočkovaných osôb. Výsledok: Symptómy typické pre COVID-19 boli u všetkých zaočkovaných zriedkavejšie. Boli ale aj štyri výnimky, ktoré sa vyskytli v rovnakom rozsahu, alebo dokonca častejšie.



Štyri príznaky, ktoré sa vyskytujú pri ochorení aj už zaočkovaných

Štúdiu vypracoval vedecký tím z King's College v Londýne. Výskum sa robil na vzorke 1,1 milióna ľudí v od decembra 2020 do mája 2021.


Ruský "Mir-19" zastaví množenie koronavírusu?
V prípade vakcíny „Mir-19“ sa ňou neočkuje, ale zastavuje sa množenie korovavírusu v bunkách. Možné je to vďaka malým sekvenciám RNA, ktoré sa viažu na genóm vírusu a bránia tak jeho množeniu, píše Snanews. Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Zistenia: Zaočkovaní, ktorí sa infikovali koronavírusom, si sťažovali na časté kýchanie. Tento symptóm sa vyskytol v 24 percentách častejšie než u nezaočkovaných. Častejšia bola aj dýchavičnosť, ktorá viedla k hospitalizácii v nemocnici, ale bola len v slabšej forme. Navyše nie je jasné, ako často je dýchavičnosť spôsobená inými ochoreniami než koronou.


Klasickým príznakom korony u nezaočkovaných  je tinitus –  hučanie, resp. šumenie v ušiach. Očkovaní naopak po infikovaní udávali viac bolesť uší. Mali aj zväčšené lymfatické uzliny. Je to však signál, že telo sa bráni patogénom a imunitný systém je aktívny. Lymfatické uzliny sú zväčšené aj pri prechladnutí.



Infikovaní zaočkovaní môžu chorobu prenášať ďalej

Záver vedcov z King's College v Londýne: Očkovanie proti koronavírusu  ponúka vo väčšine prípadov ochranu pred príznakmi. A aj keď sa objavia symptómy infekcie, väčšinou sú slabšie. Stále ale platí varovanie: Ak spozorujete príznaky aj po očkovaní, mali by ste sa nechať otestovať, pretože  infikovaní ľudia môžu koronavírus prenášať ďalšej, uzatvára Frankfurter Rundschau.


V Kanade sa objavila záhadná smrteľná choroba. Nikto nevie príčinu ani liečbu
05 | 06 | 2021 | Diana Zaťková