Vedci hľadali vo vlakoch nový koronavírus. Žiadny nenašli
05 | 06 | 2021 I Peter Sulek

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) a Slovenská akadémia vied (SAV) predstavili závery spoločného výskumu. Vo vlakoch, v pokladniciach a v odpočinkových miestnostiach hľadali vedci koncom apríla a začiatkom mája nový koronavírus. Nenašli ho ani v jednej zo 187 vzoriek


Odber biologického materiálu stermi vo vlakoch a v iných priestoroch ZSSK uskutočnili odborníci z Biomedicínskeho centra SAV a zaškolení pracovníci ZSSK. Testami prešli personál prvého kontaktu (pokladníci a sprevádzajúci personál), rušňovodiči a nimi užívané priestory, miesta v osobných vlakoch, diaľkové vlaky (rýchliky) a regionálne/prímestské vlaky. Odbery boli vykonané pred a po ceste vlaku s cestujúcimi.
Žiadny nenašlí

Celkovo bolo analyzovaných 187 vzoriek. Vzorky boli skúmané na prítomnosť RNA a antigénov vírusu spôsobujúceho COVID-19. Pre izoláciu vírusovej RNA a na jej detekciu metódou RT-PCR boli použité štandardné validované metódy používané pre diagnostiku SARS-CoV-2.

Pre izoláciu RNA bola použitá štandardná súprava PureLink Pro 96 Viral RNA/DNA Kit (Invitrogen) a pre PCR analýzy bol používaný rTEST COVID-19 MultiPlex qPCR Kit (MultiplexDX) podľa odporúčaní výrobcov a podľa SOP. Prítomnosť SARS-CoV-2 RNA sa nepotvrdila ani v jednom zo 187 prípadov.

Médiá prepisujú svoje staršie články. Únik koronavírusu z laboratória už nie je konšpirácia
02 | 06 | 2021 | Peter Sulek

Nečakané výsledky

Štandardne sa denne čistia vozne, sanita a dotykové plochy vo vlaku prostriedkami na báze etanolu a chlóru (od vypuknutia pandémie sa po každom prevádzkovom čistení vykonáva dezinfekcia dotykových plôch – kľučky, držadlá, stolíky…).

Denne sa kontroluje klimatizácia, mesačne, resp. dvojmesačne a ročne (podľa typu klimatizácie) sa robí výmena filtrov. Minimálne raz za 24 hodín sa vykonáva prevádzkové čistenie osobných vozňov: vyprázdnenie nádob na odpadky, umývanie podlahy, umyvárne a WC, vyprášenie rohoží, vysávanie kobercov, čistenie sedadiel a operadiel, políc, stolíkov, zrkadiel, držadiel.

RNDr. Vladimír Zelník, CSc., vedúci Biotechnologických laboratórií BMC SAV: „To, že sme v nazbieraných vzorkách neidentifikovali vírus, neznamená, že vo vlaku nikdy necestoval infikovaný človek. My sme však potvrdili, že na nami testovaných miestach vírus nezostal.

Milo ma to prekvapilo a je to jednoznačne vynikajúca správa, pretože použitou metódou sme schopní identifikovať aj zvyšky už neinfekčného vírusu.“

Kompletné výsledky analýz mikrobiálnych sterov zo vzoriek pred cestou a po ceste nájdete TU.

Žiadna konšpiračná teória. Únik koronavírusu z labáku je reálny aj podľa magazínu Science
Podľa viacerých vedcov je teória úniku nového koronavírusu z laboratória rovnako pravdepodobná ako teória o jeho živočíšnom pôvode. Čítať ďalej
15 | 05 | 2021 | Peter Sulek