Pokiaľ ide o COVID, jasné nie je vôbec nič (Vladimír Prochvatilov)
05 | 06 | 2021 I Zuzana Perželová

Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry)


„Rad závažných nepriaznivých účinkov vrátane smrti, alergických reakcií, respiračných komplikácií...“

USA zažívajú kritický nedostatok darcovskej krvi kvôli  strachu z nakazenia sa koronavírusom, ktorý sa rozšíril natoľko, že transfúziologické zariadenia zívajú prázdnotou.

Ministerstvo zdravotníctva USA kvôli „bezprecedentným problémom“ s darcovstvom, uľahčilo prístup k darcovstvu pre homosexuálov. To však iba prehĺbilo problém: počet žiadostí na odber sa ešte viac znížil. Šéfka Červeného kríža v štáte Massachusetts Holly Grantová sa obyvateľom štátu doslova prosí,  informuje NBC, aby darovali viac krvi. Červený kríž je znepokojený možným negatívnym dopadom vakcinácie na darovanie krvi obyvateľstvom.

Drgonec: Slovenskí páni sa môžu stať príliš malými. Ak bude rozhodovať Medzinárodný trestný tribunál
03 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová

Červený kríž v akcii

Americký Červený kríž  zaznamenal v apríli najnižšiu účasť darcov od začiatku "pandémie". Hlavný lekár amerického Červeného kríža Pumpy Young tvrdí, že je to „dosť neobvyklé“ a „veľmi znepokojujúce“. Červený kríž poukázal na humbuk na sociálnych sieťach, najmä na problémy s darcovstvom po zaočkovaní vakcínou Johnson & Johnson, ktorej používanie bolo pozastavené kvôli možným krvným zrazeninám.

Dan Waxman, viceprezident spoločnosti Versiti, ktorá prevádzkuje odberové centrá v štyroch stredozápadných štátoch, tiež poukazuje na „krízovú situáciu“ a pripomína, že v prvom štvrťroku 2021 klesol počet odberov o 40%.

A najväčší škandál prepukol okolo rozhodnutia Úradu pre kontrolu potravín a liekov (FDA) ‘’vydať núdzové povolenie na využitie krvnej plazmy rekonvalescentov na liečbu pacientov s Covid-19, a to aj napriek absencii testov potvrdzujúcich účinnosť tejto liečby“,  tvrdí BBC.

Plazma sa získava z krvi extrakciou bielych a červených krviniek. Predpokladá sa, že od ľudí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 , je bohatá na protilátky proti tejto infekcii. V Spojených štátoch sa ňou snažia liečiť aj covidových pacientov, hoci "účinnosť tejto liečby nebola doposiaľ potvrdená klinickými testami’’. 

Falšovali údaje pozitívnych, aby mohli zarábať na MOM-kách, hnevajú sa Taraba s Kuffom (VIDEO)
Slovensko je zvláštna krajina. Už dlhé roky sa tu potichučky rozkráda štát a nikomu to nevadí. Teda možno aj vadí, len doteraz s tým nikto nič neurobil. O výkrik do tmy sa v statuse pokúsil poslanec Tomáš Taraba. Pripojil aj video z vstúpenia... Čítať ďalej
03 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik

Unáhlené výskumy

Na podporu tejto praxe boli organizované unáhlené výskumy. S ohľadom na výsledky výskumu, bolo povedané, že liečba "preniesla protilátky preživších a nebránila (? - VP) príjemcom produkovať vlastné protilátky’’.



Výsledky rozsiahlej štúdie, ktorú uskutočnilo najlepšie svetové  medicínske analytické centrum Cochrane (Veľká Británia) a do ktorej bolo zapojených asi 40 tisíc ľudí, ktorí dostávali plazmu vyliečených, sú úplne odlišné. „Zistili sme množstvo závažných nepriaznivých účinkov... vrátane smrti, alergických reakcií, respiračných komplikácií... Nie sme si istí, či plazma od ľudí, ktorí sa zotavili z COVID-19 je účinnou liečbou pre ľudí hospitalizovaných s COVID-19“, - hovorí sa v štúdii.

Začiatkom roku 2021 sa na sociálnych sieťach začali šíriť správy, že Červený kríž už viac neberie krvnú plazmu ani od ľudí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, ani od zaočkovaných. „Ak ste príjemcom vakcíny proti COVID-19 od spoločností Pfizer alebo Moderna, vo veľkej miere vás to zbavuje práva darovať v budúcnosti plazmu ľuďom, ktorí teraz bojujú s COVID-19“, uviedol uznávaný filmový herec Michael Peña.

JUDr. Weis: Protipandemický zákon? Meníme sa z demokracie na totalitné zriadenie
Advokát Peter Weis upozorňuje na nové nebezpečenstvo. Je ním nový protipandemický zákon. Odborníci mesiace čakali na medzirezortné pripomienkovanie. Nedočkali sa. Zákon je už na stole a nikto sa k nemu vyjadriť nemohol. Čítať ďalej
03 | 06 | 2021 | Petra Demková


Potom na Facebooku a Twitteri začali kolovať správy, že "Červený kríž neprijíma darcovstvo plazmy od ľudí, ktorí boli očkovaní proti COVID-19’’. V západných médiách sa zdvihla vlna dementovania takýchto správ.



Americký Červený kríž na svojej oficiálnej internetovej stránke vo februári 2021 informoval, že ľudia, ktorí dostali vakcínu proti COVID-19, aj tak "Červenému krížu nemôžu darovať plazmu’’. Potom 19. mája Červený kríž oznámil, že darovať krv je možné, ak je príjemca vakcíny v dobrom zdravotnom stave, ak je zaočkovaný vakcínou vyrobenou spoločnosťou AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna, Novavax alebo Pfizer.

Červený kríž uviedol, že všetku darovanú krv testuje na protilátky proti COVID-19, ale tieto protilátky sa objavia až po druhej vakcinácii. „Zatiaľ nie je úplne jasné, či môžete preniesť protilátky na toho, kto vašu krv dosatne… Ešte to nie je overené“, hovorí infektológ William Schaffner, profesor lekárskej fakulty na Vanderbiltovej univerzite.

Slováci veria najviac Rusku, nedôverujú vláde, médiám a neveria počtom úmrtí na COVID-19
03 | 06 | 2021 | Peter Sulek

Zdá sa, že pokiaľ ide o koronavírus, vôbec nič nie je stanovené.

Americké médiá bijú na poplach, ešte aj kvôli tomu, že stovky odberných centier v Spojených štátoch odmietajú prijîmať krv od homosexuálov.

Tok protichodných správ vyvoláva nedôveru k oficiálnym inštanciám a škandálnu rezonanciu na sociálnych sieťach, čo následne vedie k ešte väčšej kríze s darcovskou krvou. Začiatkom mája kleslo darovanie krvi v celej krajine  na rekordné minimum za celé obdobie „pandémie“.

Americké národné odberové centrá vyzvali Američanov, aby sa čo najskôr prihlásili na odber krvi. „Je to nevyhnutné na zabezpečenie dostatku krvi v krajine a na zabezpečenie záchrany života pacientov nachádzajúcich sa v ohrození života“.

Nafúknutá psychická pandémia jednoznačne vedie ku kríze systému zdravotnej starostlivosti.

Koronová erózia občianskych slobôd  (Lisa Hänelová)
Komentár Lisa Hänelová (Deutsche Welle) Čítať ďalej
03 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová