Brusel plánuje centrálny digitálny archív pre všetky občianske preukazy a dokumenty občanov EÚ
05 | 06 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Európska komisia chce zaviesť európsky systém digitálnej identifikácie.


Pôjde o akýsi „bezpečnostný priečinok“ na digitálne uloženie občianskeho a vodičského preukazu, diplomov a ďalších dôležitých osobných dokumentov, uviedla podpredsedníčka Európskej komisie Margrethe Vestagerová. To by občanom uľahčilo používanie online služieb kdekoľvek v EÚ, píše epochtimes.de.



Európska digitálna identita

Táto digitálna identita, ktorú Európska komisia nazvala EUiD, by sa preto mohla použiť v online bankovníctve, online obchodovaní, alebo pri komunikácii s úradmi. Zjednoduší to prenájom bytu či otvorenie zahraničného bankového účtu.


Očkovacie pasy sú iba vernostné karty marketingu s vakcínami
Načo sú nám očkovacie pasy, keď sme očkovaní? Kto ich vlastne potrebuje? Čítať ďalej
18 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič

„Európska digitálna identita nám umožní robiť to, čo robíme doma, v každom členskom štáte, bez dodatočných  nákladov a s menšími prekážkami,“ -  uviedla Vestaggerová, „a to bezpečným a transparentným spôsobom.“



Digitálny trezor

Eurokomisár pre priemysel Thierry Breton označl  projekt za akýsi druh „digitálneho trezora“, do ktorého vložíme to, čo je pre nás dôležité, a čo súvisí s našou identitou“, pričom zaistí bezpečnosť a ochranu údajov.


Technicky má byť nový systém postavený  na národných riešeniach, ktoré sú prepojené na európskej úrovni. Vlády a súkromné ​​spoločnosti vo viacerých krajinách EÚ už dlhšie pracujú na technických riešeniach digitálnej identifikácie. 14 z 27 členských štátov už informovalo Brusel o zavedení vnútroštátnych systémov elektronickej identifikácie.



Verejné služby EÚ dostupné online

Digitálna transformácia je jednou z najvyšších priorít Európskej komisie. Bruselský úrad si stanovil za cieľ zabezpečiť, aby boli všetky verejné služby EÚ dostupné online do roku 2030, a aby všetci občania mali prístup k elektronickému záznamu o pacientovi, uzatvára epochtimes.de.


V EÚ začal fungovať systém otroctva: Covid pasy sú na svete. Zatiaľ zatiaľ ich zaviedlo sedem krajín
Technický systém podporujúci preukázanie sa zaočkovaním proti Covid-19 začal fungovať v EÚ. Covid pas má uľahčiť cestovanie. V skutočnosti ide o systém otroctva. Doposiaľ sa do programu zapojilo sedem členských štátov, informuje portál... Čítať ďalej
02 | 06 | 2021 | Lukáš Leca