Brusel chce zásadne reformovať schengenský systém voľného cestovania v Európe
05 | 06 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Po uzavretí hraníc počas pandémie koronavírusu a utečeneckej krízy chce Európska komisia zásadne reformovať schengenský systém voľného cestovania v Európe, píše epochtimes.de.



Brusel chce ponúknuť alternatívy

V uplynulých rokoch členské štáty EÚ reagovali na krízy „nekoordinovaným a plošným“ zatváraním  hraníc a cestovnými obmedzeniami, uviedla podpredsedníčka Európskej komisie  Margaritis Schinasová. Brusel preto chce ponúknuť „alternatívy“, ako napríklad posilniť  spoluprácu polície a priviesť členské štáty k väčšej politickej koordinácii.


Schengenská dohoda garantuje od roku 1995 slobodné cestovania v Európe.  Hraničné kontroly sa v zásade realizujú iba na vonkajšej hranici schengenského priestoru z 26 krajín. Je to na prospech tak občanov, aj ekonomiky: Tovar sa rýchlejšie a koordinovanejšie dostane k odberateľovi, nižšie sú aj náklady. Schengenský priestor zahŕňa okrem 22 krajín EÚ vrátane Nemecka aj Nórsko, Island, Švajčiarsko a Lichtenštajnsko.


Naď sa nekašle a opäť hlbšie postrčil Slovensko niekomu do... Avizuje frontový týždeň na cestách
Dokedy? Týždeň čo týždeň. Jeden vojenský konvoj cudzích armád za druhým. Týždenne desiatky. Ani za ruskej okupácie v jej prvých dňoch nebolo na cestách Československa toľko cudzej vojenskej techniky. Čaká nás týždeň s takmer päťdesiatkou konvojov... Čítať ďalej
04 | 06 | 2021 | Ivan Brožík

Koronakríza priniesla zmes nekoordinovaných cestovných obmedzení

Rovnako ako v prípade utečeneckej krízy priniesla aj koronakríza zmes nekoordinovaných cestovných obmedzení v EÚ. Ukázali, že „jeden z najväčších výdobytkov EÚ  nie je takou  samozrejmosťou,“- vyhlásila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.


Hraničné kontroly sú ale národnou záležitosťou. Komisia môže spravidla žiadať iba lepšiu koordináciu. Na tom zrejme nič zásadné nezmení ani plánovaná reforma.



Zjednotenie počítačových systémov na kontrolu hraníc a migrácie

Naďalej sa má pokračovať v kontrolách na vonkajšej hranici únie s cieľom chrániť voľný pohyb v schengenskom priestore, pričom sa prijalo rozhodnutie, že do roku 2027 sa navýši počet pracovníkov Frontexu – Agentúry na ochranu hraníc až na 10 000.  Brusel oznámil, že do roku 2023 sa majú zjednotiť rôzne počítačové systémy na kontrolu hraníc a migrácie.


Matovič a jeho družina vrátili na Slovensko mečiarizmus v jeho najtemnejšej podobe
Mečiarizmom sa nazýva spôsob vládnutia. Vyznačuje sa väčšinovým vládnutím, ktoré spochybňuje práva opozície a právo na vlastný názor a samostatné, nezávislé vnímanie spoločensko-politického vývoja. (Ivan Brožík) Čítať ďalej
04 | 06 | 2021 | Ivan Brožík

Komisia tiež vyzvala členské štáty a Európsky parlament, aby sa urýchlene dohodli na návrhoch na preverovanie utečencov na vonkajších hraniciach. Sú súčasťou azylovej reformy EÚ, ktorá roky stagnuje  kvôli hlbokým názorovým rozdielom vlád  krajín EÚ.



Informácie o cestujúcich na letoch v rámci Schengenu

V súvislosti s vnútorným riadením schengenského priestoru chce Brusel navrhnúť nový kódex policajnej spolupráce v EÚ. Okrem toho sa má aktualizovať  dohoda o ľahšej výmene informácií o DNA, odtlačkoch prstov a evidenčných číslach vozidiel. Európska komisia chce navyše zaviesť predbežné informácie o cestujúcich na letoch v rámci schengenského priestoru.


Na jeseň avizovala Európska komisia návrh na prepracovanie Kódexu schengenských hraníc Eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová k tomu zatiaľ nechcela uviesť žiadne podrobnosti. Pre budúce krízy sa plánuje aj „núdzový plán“, ktorý počíta s využitím „zelených“ jazdných pruhov zavedených pre nákladné autá na hraniciach počas koronakrízy s cieľom zabezpečiť  plynulú dodávku tovarov, uzatvára epochtimes.de.


Koronová erózia občianskych slobôd  (Lisa Hänelová)
Komentár Lisa Hänelová (Deutsche Welle) Čítať ďalej
03 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová