Aktívne vstupovanie médií hlavného prúdu do živých káuz priamo ohrozuje demokraciu na Slovensku
05 | 06 | 2021 I Ivan Brožík

Zneužívanie trestného práva a charakter režimu na Slovensku. Veľavravný titulok zamyslenia, v ktorom sa právnik zaoberá existenčným ohrozením demokracie na Slovensku. Malé úpravy legislatívy nepostačia. Naopak, bude treba zmeniť viacero predpisov a vytvoriť účinné  brzdy a protiváhy v ústavnom systéme, aby sa podobné udalosti neopakovali.


Doc. JUDr. Branislav Fábry, PHD., pracuje na Univerzite Komenského v Bratislave, na Katedra teórie práva a sociálnych vied. Pre portál srspol.sk napísal mimoriadne závažnú úvahu. Redakcia HD z nej vyberá:



Zneužívanie štátnej moci

"Na Slovensku sa objavil škandál so zneužívaním moci organizovanou skupinou pôsobiacou v orgánoch činných v trestnom konaní (OČTK). Spúšťačom bola správa Slovenskej informačnej služby (SIS). Tvrdila, že daná skupina mala koordinovať výpovede tzv. kajúcnikov a zneužívať aj ďalšie trestno-právne inštitúty."

"Problém už nadobudol také rozmery, že ohrozuje dôveru v právo na Slovensku. Preto začína znepokojovať aj ďalšie štátne orgány. Niektoré z nich sa snažia škandál čo najviac utajiť, iné odstrániť aspoň najvypuklejšie excesy. V súčasnej situácii však iba malé úpravy nepostačia, naopak, bude treba zmeniť viacero predpisov a vytvoriť brzdy a protiváhy v ústavnom systéme, aby sa podobné škandály neopakovali."

Draxler: Bežní občania už musia strácať dôveru v nejakú súdnosť politikov
Slovenská politická scéna nabrala novú (ne)kultúru. To, ako sa k sebe správajú súčasní politici tu už dávno nebolo. A to Matovič a spol. sľubovali po nástupe k moci novú kultúru v politike. Juraj Draxler im statuse pripomína, že tým trpí nielen on,... Čítať ďalej
01 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik

Ni, čo by prekvapilo, aj keď podstata je desivá

Doktor Fábry sa v ďalšej časti textu venuje tomu, že právnici už dlhodobo upozorňujú na neprijateľný stav. "Zistenia o koordinácii kajúcnikov mali podľa viacerých vyjadrení politikov vyvolať v parlamente šok. Dokonca aj niektorí vládni poslanci priznali, že správa, ktorú prečítal B. Kollár v NR SR, bola závažná. Lenže hoci sú dané skutočnosti naozaj závažné, nie sú vôbec prekvapujúce."

"Na mnohé podozrivé veci upozorňovali právnici už v minulosti", pripomína právnik Fábry. Ich kritika však bola odmietaná ako konšpirácie a dezinformácie. Netreba spomínať kritické články mnohých obhajcov právneho štátu, ktorí sa stali terčom mediálnych útokov. Kriticky mysliacich ľudí veľmi poburovalo zapojenie médií do rôznych káuz. Od nepochopiteľných únikov materiálov zo spisov špecializovaných OČTK až po zatýkanie známych osôb pred kamerami."
Nevypočutý hlas práva

"V rokoch 2020 a 2021 však už bolo zneužívanie trestného práva tak očividné, že sa k nemu začali vyjadrovať aj rôzne profesné skupiny právnikov. Spomenúť treba najmä iniciatívu Advokáti za právny štát a Výzvu slovenských právnikov. Išlo o nadstranícku akciu, pričom viacerí zo signatárov patrili medzi významné osobnosti v oblasti trestného práva. Autori napísali: „Niektoré udalosti roku 2020 vyvolávajú obavu z ponižujúceho zaobchádzania vo väzbe, pričom existujú podozrenia, že cieľom takýchto praktík je získanie priznania obvineného.“ O kajúcnikoch zasa uviedli: „Poukazujeme na nadužívanie uvedeného inštitútu bez dôsledného preverenia výpovedí takýchto osôb, umožňujúc mu využívanie neprimeraných výhod…“
Mŕtvi a týraní sú mementom

"Postoj verejnosti zásadným spôsobom ovplyvnila smrť generála M. Lučanského. Je možné, že práve táto tragická udalosť pomôže zachrániť niektoré aspoň zvyšky právneho štátu na Slovensku. Neľudskosť podmienok v kolúznej väzbe však potvrdila aj tragická smrť advokáta Ľ. Krivočenka. Veľkú zásluhu v boji za právny štát má advokát Ribár, ktorý vydržal 20 mesiacov v neľudských podmienkach kolúznej väzby a nepodľahol."

Blaha: "Gratulujem pán premiér. Znásilnili ste Slovensko, aby ste si strelili do vlastnej nohy!"
Ľuboš Blaha na sociálnej sieti opäť kritizuje postoj a správanie tzv. mienkotvorných médií. Zámienku mu k tomu dala redaktorka TV Markíza, ktorá na tlačovke strany SMER Robertovi Ficovi povedala, že nesúhlasí s jeho argumentáciou. Vrátil sa tiež... Čítať ďalej
25 | 01 | 2021 | Michal Filek

Uzavretá a zomknutá skupina

Branislav Fábry v úvahách pokračuje. "Treba sa pýtať, ako je možné, že tu dnes diskutujeme o podozrení zo zneužívania kajúcnikov. Jedným z dôvodov je to, že niektoré agendy, najmä boj proti korupcii, sa skoncentrovali do rúk malej skupiny policajtov, prokurátorov a sudcov. Zvlášť v Národnej kriminálnej agentúre (NAKA), Úrade špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a Špecializovanom trestnom súde (ŠTS). Pri OČTK je pritom dôležité, aby medzi nimi panoval profesionálny odstup a aby sa nemohli spriahnuť voči konkrétnemu človeku. Keby v boji proti korupcii existovala väčšia decentralizácia moci a zúčastňovalo by sa na ňom širšie spektrum osôb, boli by nezákonná koordinácia i zneužívanie kajúcnikov ťažšie.

Ideologická predpojatosť

"Určité obavy vyvoláva aj podozrenie z ideologickej jednostrannosti osôb, ktoré sa presadzujú na špecializovaných OČTK. Osobne poznám politické názory len u malej časti sudcov ŠTS či prokurátorov ÚŠP. Na základe danej vzorky som však získal dojem, že ich názorová pluralita vôbec nezodpovedá názorovej pluralite v spoločnosti.
Atmosféra strachu a obmedzovanie práv

"Ďalším súvisiacim problémom je to, že už niekoľko rokov možno na Slovensku cítiť trend zostrovania represie voči rôznym skupinám občanov a ich základným právam. Najvýraznejšie to cítiť pri slobode prejavu, kde bolo prijatých mnoho reštrikcií a veľa ľudí sa dnes bojí otvorene povedať svoj názor. Predmetom útokov sa však stávajú aj základné práva ako osobná česť či dobrá povesť. Za zvlášť závažný treba považovať trend súdneho obmedzovania základných práv predbežnými prostriedkami. Spomenúť možno predbežné opatrenia z minulosti, ktorými súdy zakazovali štrajky. Rovnako treba uviesť predbežné opatrenia na prospech rôznych oligarchických skupín, napr. pri zákaze knihy v kauze Gorila. Významným zásahom do slobody prejavu bolo aj neodkladné opatrenie proti Ľ. Blahovi, ktorému pred voľbami 2020 súd prikázal zmazať niektoré výroky o skupine ESET, v máji 2021 sa však potvrdilo, že jeho výroky boli v súlade so slobodou prejavu. Toto obmedzenie bolo paradoxné, lebo Denník N pod vplyvom vlastníkov ESET komunikuje prinajmenšom tak agresívne ako Ľ. Blaha.
Brzdy proti zneužívaniu moci

"Na celej situácii je najhoršie, že držitelia moci sa ku kauze zneužívania kajúcnikov postavili spôsobom, ako keby išlo o zlyhanie, ktoré možno vyriešiť v rámci súčasnej štruktúry OČTK. Lenže pokiaľ bolo možné vytvorenie organizovanej skupiny, ktorá kajúcnikov koordinovala na likvidáciu nepohodlných ľudí, je potrebné vnímať to ako štrukturálny problém. Dnes už nestačia uistenia štátnych funkcionárov, že opakovaniu excesov zabránia. Všetky podozrenia by sa mali vyšetriť verejne a verejne treba riešiť aj zodpovednosť za to, čo sa tu deje. Na obnovu aspoň niektorých princípov demokracie v SR by tiež bolo vhodné zriadiť vyšetrovací parlamentný výbor, pred ktorým by NAKA, ÚŠP a ŠTS nemali tajnosti."

"Základnou reakciou na súčasný stav by preto mala byť snaha o vytvorenie takých právnych nástrojov, ktoré by zabránili opakovanému zneužívaniu moci. Je dokonca treba otvoriť diskusiu o zmene fungovania štátu a o novej ústave, ktorá by na Slovensko vrátila princípy demokracie a právneho štátu." Píše na portáli srspol.sk slovenský právnik Branislav Fábry.

 

Neférové a nečestné! Také sú podľa odborníkov kroky vlády, ktorých už majú plné zuby
Už toho majú dosť. Proti súčasnej vláde Igora Matoviča sa opäť stavajú aj odborníci z prostredia justície a práva. Tentokrát je dôvodom zneužívanie pandémie koronavírusu. Čítať ďalej
21 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.