Vedci: Opatrenia na zamedzenie šírenia Covidu vykorenili dva kmene chrípky. Proti Covidu také účinné neboli
04 | 06 | 2021 I Diana Zaťková
Nová správa tvrdí, že účinnosť blokovania proti Covid-19 je stále otvorenou otázkou, ale odstavenie škôl a podnikov, obmedzenie cestovania a zákaz zhromažďovania mohli vykoreniť niekoľko kmeňov chrípky. 




Prípady chrípky sa počas pandémie prudko znížili, čo je podľa niektorých odborníkov bezprecedentný vývoj, ktorý je dôsledkom nosenia rúšok, sociálneho dištancovania sa a ďalších opatrení. Opatrení, ktoré boli pôvodne určené na zastavenie šírenia Covid-19, píše portál RT.
Dva kmene chrípky zdanlivo zmizli

Podľa článku publikovaného spoločnosťou STAT, ktorá sa špecializuje na správy orientované na zdravie, sa absencia chrípky za posledný rok stala natoľko výraznou, že dva kmene vírusu zdanlivo zmizli.

Podtyp vírusu H3N2, ako aj variant vírusu chrípky B, sa nezaznamenali viac ako 12 mesiacov. Teraz je možné, že tieto dva kmene „mohli zmiznúť či úplne vyhynúť“, informoval STAT.

EÚ kupuje ďalší liek na Covid s monoklonálnymi protilátkami - Roche-Regeneron
04 | 06 | 2021 | Diana Zaťková


Trevor Bedford, výpočtový biológ vo Výskumnom centre pre rakovinu Freda Hutchinsona v Seattli, pre magazín uviedol, že existuje „slušná šanca“, že H3N2 zmizol, ale pripustil, že „svet je veľké miesto“.
Pomohli opatrenia proti Covidu

Pokiaľ ide o kmeň Influenza B, odborníci márne prehľadávali databázy a hľadali nové správy o víruse. "To, že ho nikto nevidel, ešte neznamená, že to úplne zmizlo, však? Ale mohlo by,“ uviedol Florian Krammer, odborník na chrípku na Mount Sinai School of Medicine na Manhattane.

Richard Webby, riaditeľ spolupracujúceho centra Svetovej zdravotníckej organizácie pre štúdie o ekológii chrípky na zvieratách a vtákoch, bol opatrný aj pri vyhlasovaní vyhynutia vírusových kmeňov. Webby poznamenal, že „predpovede o tom, ktoré vírusy chrípky môžu zmiznúť, založené na tom, čo je v databázach, môžu byť nesprávne.“

EMA odsúhlasila očkovať Pfizerom deti od 12 rokov. Izrael varuje pred súvislosťou očkovania so zápalom srdca u mladých
04 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Opatrenia zastavili chrípku, no Covid nie

Zatiaľ čo niektorí odborníci tvrdia, že nedostatok prípadov chrípky možno pripísať výlukám, účinnosť takýchto opatrení pri zastavovaní šírenia koronavírusu je stále veľmi spornou otázkou.

Mnohým krajinám, ktoré zaviedli prísne obmedzenia, sa nedarilo lepšie ako národom, ktoré k zdravotnej kríze pristúpili menej drakonicky. V marci sa uvádzalo, že Česká republika mala najvyššiu mieru infekcie Covid-19 na svete, a to aj napriek niekoľkým mesiacom blokovania a povinnosťou nosiť rúško.

Od začiatku pandémie sa mnoho štúdií pýta, či majú tieto opatrenia vôbec nejaký prínos. V dokumente, ktorý nedávno publikovali vedci z mníchovskej univerzity, sa dospelo k záveru, že obmedzenia Covid-19 uložené nemeckou vládou nezohrávali pri zmierňovaní vírusu žiadnu zmysluplnú úlohu.

Až 60 percent Nemcov by sa chcelo dať zaočkovať Sputnikom V
Až 60 percent Nemcov by sa chcelo dať zaočkovať ruskou vakcínou Sputnik V, ak by im bola poskytnutá takáto príležitosť. Ukázal to nový prieskum, informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 06 | 2021 | Lukáš Leca