Superponorka Knieža Oleg, po zuby vyzbrojená balistickými raketami, vyplávala (video)
04 | 06 | 2021 I Ivan Brožík

Najnovšia, najsmrteľnejšia, najmodernejšia, najmanévrovateľnejšia, najtichšia. Ešte mnohé ďalšie "naj" by sa dali použiť pri opise vlastností novej ruskej ponorky Knieža Oleg, klasifikovanej ako trieda Borej 955A. V týchto dňoch Knieža Oleg vyplával do Bieleho mora.


"Knieža Oleg odplával do Bieleho mora 30. mája," uviedol už s tradičným oneskorením zdroj, na ktorý sa odvoláva portál navyrecognition.com.  Lodenica Sevmash, ktorá ponorku postavila, s k správe nevyjadrila.
Aké okolnosti poslali Olega na more skôr?

Pôvodne sa plánovalo, že Knieža Oleg sa pripojí k flotile na Deň námorníctva 25. júla. Zdroj však uviedol, že ponorka ešte musí otestovať paľbu balistických rakiet Bulava  z Barentsovho mora na ciele v pohorí Kura na Kamčatke.

Rusko sa plánuje vyzbrojovať s novými atómovými ponorkami Borej-K
Ruské ministerstvo obrany sa zaoberá projektom novej jadrovej ponorky triedy “Borej” generácie “K”, ktorý má byť vyzbrojený najmodernejšímí raketami ruskej vojenskej obranny. Čítať ďalej
20 | 04 | 2019 | Imrich Kovačič

Štyria zabijaci

Ruské námorníctvo pripravuje do prevádzky nateraz štyri ponerky z projektov 955 a 955A. Popri Kniežati Olegovi stavia Sevmash ďalšie tri.  Každá ponorka nesie 16 balistických striel Bulava. Hlavný veliteľ námorníctva admirál Nikolaj Jevmenov už skôr uviedol, že Knieža Oleg sa k námorníctvu pripojí do konca roku 2021.
Stručne o ponorke

Knieža Oleg je ponorka  - nosič -balistických rakiet na jadrový pohon triedy Borej (projekt 955A), ktorú vyvinula kancelária Rubin Design Bureau a skonštruovala ju Sevmash pre ruské námorníctvo. Názov ponorky je pomenovaný po Olegovi z Novgorodu.

Zdroje informácií o Olegovi sú skúpe a nie vždy spoľahlivé, ale je známe, že sa pričinil o zjednotenie východných Slovanov, a podriadil si okrem iného kmene Severanov, Radimičov, Uličov a Tivercov. To bolo príčinou vojny s kočovnými Chazarmi. Oleg vyšiel z vojny víťazne a zničil chazarské prístavy.

Trieda Borej, (ruské označenie Project 955 Borei a Project 955A Borei-A), je séria ponoriek s balistickými raketami s jadrovým pohonom, ktoré vyrába Sevmash pre ruské námorníctvo. Ponorka Borej je dlhá približne 170 metrov (560 stôp), priemer má 13 metrov (43 stôp) a maximálna podhladinová rýchlosť je najmenej 46 kilometrov za hodinu (25 kn; 29 mph). Z toho do dvoch tretín rýchlosti je jej chod považovaný za nehlučný


Nové technológie

Ponorka Borej-A je vybavená zdokonalenými komunikačnými a detekčnými systémami, vylepšeným akustickým podpisom a má veľké štrukturálne zmeny. Ako je pridanie viacerých kormidiel a vertikálnych koncových dosiek k trupu kvôli vyššej manévrovateľnosti. Táto ponorka je tiež vybavená hydraulickými tryskami a vylepšenými hnacími vrtuľami, ktoré jej umožňujú plaviť sa pri ponore s minimálnym hlukom.

(Medzititulky red. HD.)

Podľa amerických médií odpálenie ruských Buláv ukázalo, "ako bude vyzerať zánik civilizácie"
V poslednom období sa Američania akosi pričasto zaoberajú účinkami ruských zbraňových systémov. najnovšie vyvolali vlnu "rešpektu" rakety Bulava. Čítať ďalej
17 | 12 | 2020 | Ivan Brožík