Ruský námestník ministra obrany: "Pred našimi očami sa utvára nový svetový poriadok"
04 | 06 | 2021 I Diana Zaťková
Ruský námestník ministra obrany varuje, že v súčasnosti sme svedkami formovania ničoho iného ako „nového svetového poriadku“. Súčasný medzinárodný právny systém sa podľa neho rozpadá a štáty sa stavajú na stranu novej studenej vojny, informuje portál RT.




Generálplukovník Aleksandr Fomin prehovoril pred 9. moskovskou konferenciou o medzinárodnej bezpečnosti, ktorá sa má konať v ruskom hlavnom meste medzi 22. - 24. júnom. Na podujatí sa zúčastnia vojenskí predstavitelia a bezpečnostní experti z rôznych krajín, pričom účasť už potvrdilo asi 49 krajín.
Konferencia je výslovne nestranícka

Fomin upozornil, že nadchádzajúca konferencia je výslovne nestraníckou udalosťou a krajiny sú vyzvané, aby sa zúčastnili bez ohľadu na ich súčasné vzťahy s Ruskom.

"Na fóre dávame slovo nielen partnerom, ktorí zdieľajú naše prístupy k riešeniu hlavných svetových problémov, ale aj odporcom, krajinám, s ktorými je dnes spolupráca na minimálnej alebo nulovej úrovni," uviedol Fomin.

Trump sa chce „vrátiť do úradu“ už v auguste
„Trump povedal mnohým ľuďom, s ktorými sa skontaktoval, že počíta s opätovným uvedením do úradu prezidenta do augusta," tvrdí americká novinárka Maggie Habermanová. Uviedol Gazeta.ru. Čítať ďalej
04 | 06 | 2021 | Imrich Kovačič

Starý svetový poriadok sa rozpadá

Rozhovory, ako sú diskusie na moskovskom fóre, sú obzvlášť dôležité v náročných časoch, dodal generálplukovník. Svetová politická a bezpečnostná situácia v súčasnosti totiž zažíva historické posuny a starý „svetový poriadok“ sa rozpadá.

Dnes sme svedkami formovania nového svetového poriadku. Vidíme tendenciu krajín približovať sa do novej studenej vojny, pričom štáty sa delia na „my“ a „oni“. Tieto krajiny sú v doktrinálnych dokumentoch jednoznačne definované ako protivníci.
Úloha medzinárodných organizácií sa zmenšuje

„Existujúci systém medzinárodných vzťahov a bezpečnostný rámec sa systematicky ničí. Úloha medzinárodných organizácií ako nástrojov kolektívneho rozhodovania v oblasti bezpečnosti sa zmenšuje,“ uviedol Fomin bez konkrétnych príkladov.

Jadrová dohoda s USA a Iránom bude uzavretá budúci týždeň, verí vyjednávač EÚ
Vo Viedni sa uskutočnilo piate kolo rozhovorov o oživení iránskej jadrovej dohody z roku 2015. Delegácie zastupujúce pôvodných signatárov majú údajne pozitívne výsledky, informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 06 | 2021 | Lukáš Leca


Za posledných pár rokov, najmä za bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, prestali existovať viaceré medzinárodné dohody. V účinnosti zostáva iba jedna významná dohoda medzi Washingtonom a Moskvou - nová zmluva START. Prezident Joe Biden súhlasil s jej predĺžením o ďalších päť rokov.
Vojna sa dostáva do nových oblastí

Vznik nových zbraňových systémov, ako aj úsilie niektorých národov vniesť vojnu do oblastí, ktoré ju nikdy predtým nevideli, ďalej urýchľujú vznik „nového svetového poriadku“, poznamenal Fomin.

„Objavujú sa zásadne nové typy zbraní, ktoré radikálne menia rovnováhu síl v modernom svete, pričom vojna sa dostáva do nových oblastí - do vesmíru a kyberpriestoru. To samozrejme vedie k zmene princípov a metód vojny, “ uzavrel.

Americká armáda by mala používať čínske drony aj napriek sporom oboch strán, tvrdí Pentagón
Po rokoch obvinení a obmedzovaní umožnil Pentagón armáde použiť dva drony čínskej výroby. Tento krok už stihol vyvolať negatívne reakcie, informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 06 | 2021 | Lukáš Leca