Vesmírny odpad urobil dieru v ramene Medzinárodnej vesmírnej stanice
02 | 06 | 2021 I Lukáš Leca

Orbitálny odpad v polovici mája narazil do robotického ramena na Medzinárodnej vesmírnej stanice. Aj keď Kanadská vesmírna agentúra považovala kolíziu za nepravdepodobnú, odpad urobil dieru, informuje portál RT.


Vesmírny odpad narazil do ISS Canadarm2 v polovici mája, potvrdila Kanadská vesmírna agentúra (KVA) v tlačovej správe minulý týždeň. Dodala tiež, že boli prijaté „dôležité preventívne opatrenia“ na zabránenie kolíziám „s malými predmetmi.“

"Jeden taký zásah bol zaznamenaný nedávno pri rutinnej inšpekcii Canadarm2 12. mája," uviedla KVA. Dodala, že rameno naďalej funguje bez problémov.

Výsledky prebiehajúcej analýzy naznačujú, že výkonnosť ramena zostáva nepoznačená. Poškodenie je obmedzené na malú časť výložníka paže a tepelnú prikrývku. Je v ňom viditeľný otvor s priemerom približne 5 mm.

Veľvyslanectvo USA vo Vatikáne vyvesilo dúhovú vlajku LGBT. Katolíci sú pohoršení
Veľvyslanectvo USA vo Vatikáne vyvesilo dúhovú vlajku kvôli oslavám mesiaca hrdosti LGBTQI+. Katolíci sú z tohto činu značne pohoršení, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 06 | 2021 | Lukáš Leca


Vesmírna agentúra označila dopad za „útok so šťastným koncom“. Avšak nie je jasné, čo stanicu skutočne zasiahlo. KVA uviedla, že niektoré objekty sú jednoducho „príliš malé na to, aby ich bolo možné monitorovať“, hoci kanadská vesmírna agentúra aj NASA zrážku stále vyšetrujú. Na obežnej dráhe bolo detegovaných viac ako 23 000 objektov veľkosti malej loptičky. Každý z nich je pod drobnohľadom radaru.

Robotické rameno sa používa na vykonávanie údržby na ISS, na presun zásob a vybavenia a na vykonávanie „kozmických úlovkov“. NASA zafixuje rameno na prichádzajúce plavidlo a ukotví ho na vesmírnu stanicu. Aj keď najnovší dopad nebude mať vplyv na prevádzku, rameno je možné opraviť aj na obežnej dráhe.

Trump očakáva, že sa do augusta stane opäť prezidentom
Analytička CNN a washingtonská korešpondentka The New York Times Maggie Habermanová rozbúrila vody. Tvrdí, že bývalý prezident Donald Trump viacerým ľuďom povedal, že do augusta sa opäť stane prezidentom. Informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 06 | 2021 | Lukáš Leca