Novinka na trhu: WHO schválila čínsku vakcínu Sinovac na núdzové použitie
02 | 06 | 2021 I Tibor Sipos
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) schválila druhú čínsku vakcínu proti ochoreniu COVID-19. Už skôr povolila používať čínsku očkovaciu látku Sinopharm. Teraz rozhodla, že vakcína Sinovac je vhodná na núdzové použitie, informuje Irozhlas.

Dvojdávkovú látku využije aj program COVAX, ktorý distribuuje vakcíny do chudobných krajín. V súčasnosti ich má nedostatok.

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča Sinovac pre ľudí starších ako 18 rokov, hornú vekovú hranicu pre očkovanie touto vakcínou nestanovila. Druhú dávku odporúča aplikovať po dvoch až štyroch týždňoch.

Riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus rozhodnutie o použití vakcíny Sinovac podľa agentúry Reuters privítal. Uviedol, že vakcína je bezpečná a jednoduchá na skladovanie i pre chudobné krajiny. "Teraz je kľúčové, aby sme vakcíny rýchlo dostali k ľuďom, ktorí ich potrebujú," uviedol na tlačovej konferencii.

O tretej čínskej vakcíne, ktorú vyrobila spoločnosť Cansino Biologics, už tiež existujú dáta z klinických štúdií, o jej použití však zatiaľ WHO rozhodovať nebude.


WHO: Celosvetový počet obetí Covidu je trikrát vyšší ako sme mysleli, zomrelo takmer 8 miliónov ľudí
22 | 05 | 2021 | Diana Zaťková