Mafián, ktorý sa zúčastnil na viac ako 100 vraždách, bol po 25 rokoch prepustený. Taliani sa búria
02 | 06 | 2021 I Lukáš Leca

Šéf sicílskej mafie Giovanni Brusca, prezývaný „zabijak ľudí“, bol podmienečne prepustený z rímskeho väzenia Rebibbia. Odpykal si 25 rokov za viac ako 100 vrážd. Taliani prepustenie kritizujú, informuje portál RT.


Šéf mafie sa neskôr stal informátorom a pomohol zabezpečiť stíhanie ďalších zločincov. Brusca bol zatknutý v roku 1996 a odsúdený po tom, čo sa priznal k účasti na viac ako 100 vraždách. Medzi nimi bola aj brutálna vražda 14-ročného chlapca, ktorého telo bolo rozpustené v kyseline.

Bruscovo prepustenie z väzenia prichádza po tom, čo mu bolo v minulosti viackrát poskytnuté dočasné voľno. Po prepustení na slobodu, ktoré je legálne požadované po výkone trestu a poskytnutí pomoci pri usvedčení členov skupiny Cosa Nostra, bude teraz na štyri roky prepustený na podmienku.

Udalosť spojila zjednotila celé talianske politické spektrum v názore na výkon spravodlivosti. Vedúci stredo-ľavej Demokratickej strany Enrico Letta to označil za „úder do brucha“. Šéf pravice Matteo Salvini na Twitteri uviedol, že „toto nie je spravodlivosť, ktorú by si zaslúžili Taliani“.

Veľvyslanectvo USA vo Vatikáne vyvesilo dúhovú vlajku LGBT. Katolíci sú pohoršení
Veľvyslanectvo USA vo Vatikáne vyvesilo dúhovú vlajku kvôli oslavám mesiaca hrdosti LGBTQI+. Katolíci sú z tohto činu značne pohoršení, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 06 | 2021 | Lukáš Leca


Rodiny niektorých Bruscových obetí takisto kritizovali podmienečné prepustenie mafiána. Jeho spolupráca s prokurátormi bola iba cynickým trikom „na získanie výhod“, a nie prejavom skutočnej ľútosti.

Hlavný taliansky prokurátor určený na boj proti mafii Federico Cafiero De Raho však prepustenie Brusca obhajoval. Agentúre Reuters povedal, že za týmto rozhodnutím stojí „spolupráca“ odsúdeného vraha s prokurátormi.

Nemecko poskytne 8 miliárd eur na 62 vodíkových projektov. Chce byť svetovým lídrom v tejto oblasti
Nemecko bude financovať 62 vodíkových projektov z federálnych a štátnych fondov v hodnote až 8 miliárd eur. Berlín sa chce stať svetovým lídrom v oblasti vodíkových technológií, uviedli ministerstvá hospodárstva a dopravy, informuje portál... Čítať ďalej
30 | 05 | 2021 | Lukáš Leca