USA s pomocou Dánska odpočúvali svojich spojencov v EÚ. Sankcie im za to ale nehorzia
01 | 06 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecká kancelárka Angela Merkelová v pondelok vyhlásili, že od vlád Dánska a Spojených štátov očakávajú dôkladné vysvetlenie obvinení z odpočúvania popredných európskych politikov, na ktorých sa mali podieľať americké a dánske tajné služby. Informovala o tom agentúra AFP.


"Toto nie je medzi spojencami prijateľné a už vôbec nie medzi európskymi partnermi," povedal Macron po virtuálnych rokovaniach vlád Paríža a Berlína.

"Cením si puto dôvery, ktoré spája Európanov a Američanov," zdôraznil šéf Elyzejského paláca, podľa ktorého by preto medzi oboma stranami nemal existovať žiaden "priestor na podozrenia".

"Preto čakáme na úplné vysvetlenie. Požiadali sme dánskych a amerických partnerov, aby (nám) v súvislosti s týmito odhaleniami poskytli všetky informácie. Očakávame odpovede," uviedol Macron. Merkelová dodala, že sa s vyjadreniami Macrona stotožňuje.

Prípad z Minska a pobaltský fenomén skupinovej psychózy (Dmitrij Percev)
Komentár Dmitrija Perceva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
01 | 06 | 2021 | Zuzana Perželová


Dánsky rozhlas (DR) v nedeľňajšej investigatívnej správe, ktorú vypracoval spolu s ďalšími európskymi médiami, uvádza, že Dánska zahraničná a vojenská tajná služba FE (Forsvarets Efterretningstjeneste) pomáhala americkej Národnej bezpečnostnej agentúre (NSA) s odpočúvaním politikov v Nemecku, Francúzsku, Švédsku a Nórsku.

FE podľa medializovaných informácií umožnila NSA využívať v rokoch 2012 - 2014 tajnú odpočúvaciu stanicu Sandagergardan neďaleko Kodane. Americká tajná služba bola vďaka tomu schopná "napichnúť" dôležitý internetový uzol spájajúci rôzne podmorské káble.

Dánska vláda sa od špionážnych praktík dištancovala a odsúdila ich. "Systematické odpočúvanie blízkych spojencov je neprijateľné," uviedla tamojšia ministerka obrany Trine Bramsenová.

Merkelová v tejto súvislosti povedala, že ju vyhlásenie Kodane upokojilo. "Okrem stanovenia faktov to je dobrým štartovacím bodom smerom k vybudovaniu vzťahov založených na vzájomnej dôvere," poznamenala.

Fakty o súčasnej svetovláde. USA ako exportér kapitalizmu a moci nad svetom
V súčasnom svete dezinformácií a konšpirácií, keď sme neustále pod nátlakom menšiny ovládajúcej médiá a politikov, sa oplatí pripomenúť si slová českého aktivistu Martina Herzána z jeho knihy Totalitní světovláda (Fakta a důkazy o zákulisí světové... Čítať ďalej
30 | 05 | 2021 | Prevzatý článok / Imrich Kovačič