"My sme mali knihy, zatiaľ čo u vás len kvákali ropuchy,“ porovnáva ukrajinský politik Kyjev s Moskvou
01 | 06 | 2021 I Diana Zaťková
Deň Kyjeva by mal byť o oslave založenia ukrajinskej metropoly pred viac ako 1500 rokmi. Pre jedného miestneho politika je to však len ďalšia príležitosť pokúsiť sa zabodovať proti susednému Rusku, informuje portál RT.


Nápadité bilbordy

Alexej Gončarenko, poslanec ukrajinského národného parlamentu, zverejnil v nedeľu na svojom Facebooku obrázky piatich bilbordov. Obsahovali slogany o tom, že v stredovekom Kyjeve už existovali knižnice aj zákony, zatiaľ čo v Moskve ešte len "kvákali ropuchy".




To je zjavný odkaz na skutočnosť, že ruské hlavné mesto bolo postavené na mokradiach. Nie je však všeobecne jasné, kedy boli príslušné hlavné mestá založené.

Kyjev bol hlavným mestom Kyjevskej Rusi - predchodcu ruskej ríše - po tom, ako bol presunutý z bývalého sídla Novgorodu, v dnešnom severnom Rusku.

Mladí majú už obmedzení dosť! Ďalšie zatýkanie v nemeckom Stuttgarte
V sobotu večer stovky mladých ľudí v nemeckom Stuttgarte porušili obmedzenia Covid-19. Pokus nemeckej polície o rozptýlenie davu skončil stretmi, ktoré si vyžiadali päť zranených dôstojníkov. Kvôli Covid-19 sú v meste stále zakázané veľké... Čítať ďalej
31 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Svetové centrum vzdelanosti

Hlavné mesto Ukrajiny nepochybne patrilo medzi veľké svetové centrá vzdelávania a bolo jednou z najdôležitejších častí poľsko-litovského spoločenstva. To bolo dominantnou mocnosťou v strednej a východnej Európe.

Zdá sa však, že súčasný Kyjev niečo z tohto významu stratil. Moskva sa stala najľudnatejšou metropolitnou oblasťou kontinentu. V meste žije asi 13 miliónov obyvateľov a ďalších sedem miliónov v rovnomennej oblasti.

Zatiaľ iba okolo 2,9 milióna ľudí žije v Kijeve a ďalších 1,7 milióna v okolitom regióne. V oblasti financií, školstva, vedeckého výskumu a vlády zákona sa tiež zmenšila jeho úloha na kontinente. Krajinu sužujú politické krízy a pomalý rast miezd, najmä od doby, keď Majdan v roku 2014 vyostril vzťahy s Ruskom.

Herec Steven Seagal, veľký obdivovateľ Putina, sa pripája k prokremeľskej strane
Herec Steven Seagal sa údajne v sobotu zapojil do prokremeľskej strany „Spravodlivé Rusko - Patrioti - za pravdu“. Herec tiež navrhuje prísnejšie zákony, ktoré zasiahnu podniky, ktoré poškodzujú životné prostredie. Čítať ďalej
31 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Dnes jedno z najnebezpečnejších

V roku 2016 zaradila švajčiarska firma Mercer Consulting Kyjev medzi najnebezpečnejšie mestá v Európe. Rastie kriminalita, krádeže a vandalizmus vyvolávajú obavy z bezpečnosti.

Nízke ceny a starosvetské európske čaro však viedli k rastu ukrajinského hlavného mesta ako turistickej destinácie, najmä pre tých, ktorí majú v krajine historické rodinné korene, a návštevníkov z Blízkeho východu.

Nepriateľstvo vyjadrené voči Moskve je ostrou zmenou tónu od predtým priateľských väzieb. Ruské a ukrajinské hlavné mestá udržiavali formálne partnerstvá, ktoré podporovali spoluprácu a výmeny. Dnes už to neplatí.

117 zamestnancov má odísť z nemocnice v Houstone. Dôvod? Nezaočkovaní
Houstonská nemocnica sa stane prvou nemocnicou, ktorá prepustí svojich zamestnancov kvôli odmietnutiu očkovania. 117 zamestnancov žalobu podalo v piatok. Prepustení budú od 7. júna. Zasiahnuť môže štátny sudca. Čítať ďalej
31 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová

Nezbedník Gončarenko

Gončarenko má za sebou históriu farebných útokov na Rusko. V apríli, keď pôsobil ako delegát v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy (PACE), dostal zákaz vystupovať počas zasadnutí. Vraj porušil pravidlá svojej kritiky Moskvy s označením „hlava“ ruskej delegácie je „záporák“.

Politik podpálil aj diplomatický spor s Nemeckom, keď červenou farbou poškodil fragment Berlínskeho múru vystaveného v Kyjeve. Svoje kroky obhájil ako reakciu na postoj Berlína k postaveniu Donbasu.

COVID-19: Eurokomisia aktualizovala pravidlá v oblasti obmedzenia voľného pohybu
Európska komisia (EK) v pondelok navrhla aktualizáciu obmedzení voľného pohybu osôb v EÚ, ktoré boli zavedené v reakcii na pandémiu ochorenia COVID-19. Čítať ďalej
31 | 05 | 2021 | tasr