Iza Bela: Toto je škandál! Lipšic presadzoval popieranie holokaustu ako slobodu prejavu (VIDEO)
01 | 06 | 2021 I Jozef Uhlarik

Súčasný špeciálny prokurátor Daniel Lipšic by možno na niektoré svoje výroky z minulosti najradšej zabudol. Nájdu sa však ľudia, ktorí mu ich pripomenú tak, ako Iza Bela vo svojom statuse na sociálnej sieti.


Jedným z najväčších odporcov zvolenia Daniela Lipšica do funkcie špeciálneho prokurátora bol aj Štefan Harabin. Práve on na neho povyťahoval viacero vecí, pre ktoré by sa do takej významnej funkcie nemal dostať. Aj on však zrejme pozabudol, ako chcel Lipšic popieranie holokaustu chrániť slobodou prejavu. Iza Bela to v statuse však pripomenula nielen im dvom, ale celému Slovensku.
Myšlienky, hoc aj kontroverzné či extrémne, by mali byť chránené

Iza Bela v statuse zverejnila reportáž zo správ televízie TA3 spred niekoľkých rokov, kedy boli ešte Lipšic aj Harabin o čosi mladší. Lipšic už nebol ministrom spravodlivosti, ale „len“ poslancom parlamentu za KDH a Harabin zase zastával pozíciu ministra spravodlivosti. Teda bolo to niekedy v rokoch 2006 až 2009. Podľa Daniela Lipšica by malo byť popieranie holokaustu chránené slobodou prejavu, a teda by nemalo byť trestným činom. Lipšica vtedy hovoril, že nemôže existovať oficiálna pravda diktovaná zákonom. Jeho výroky ostro kritizovali aj Ministerstvo spravodlivosti a Charta 77. Daniel Lipšic bol presvedčený, že hranice prejavu slobody sú až tam, kde prejav podnecuje k násilnému konaniu.

„Ak príde skupina skinhedov pred rómsku osadu a niekto zavelí „Poďme ich zlynčovať!“, to nie je prejav chránený slobodou prejavu, lebo to nie je vyslovenie myšlienky, ale podnet ku konaniu,“ vysvetľoval Lipšic tvrdiac, že ale všetky ostatné myšlienky ba myli byť slobodou prejavu chránené. „Myšlienky, ktoré môžu byť aj kontroverzné, ktoré môžu byť aj vulgárne, alebo extrémne, by mali byť chránené slobodou prejavu,“ snažil sa presviedčať svoje okolie poslanec za KDH Daniel Lipšic.

Iza Bela: Matovič prerazili úplne dno a dokázal nám, že Mečiar s Ficom sú slabým odvarom zla
Tajné stretnutie desiatich najvyššie postavených a najmocnejších ľudí v našom štáte, ale aj následná „veľmi tajná správa SIS“, ktorá pred pár dňami vyšla na svetlo sveta, sú stále terčom vážnych diskusií. Zapojila sa do nich v statuse aj Iza Bela,... Čítať ďalej
01 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik

Popieranie holokaustu bola podľa Lipšica iba sloboda prejavu

Vtedajší minister spravodlivosti Štefan Harabin mu ale oponoval. „Že ani potieranie holokaustu nebude trestné, tak to je skutočne na úsmev.“ Lipšic ale ustupovať nemienil. „Nič také ako oficiálna pravda diktovaná zákonom nemôže, podľa mojej mienky, existovať,“ bránil zuby-nechty svoj názor. Lipšic sa síce už predtým pokúšal verbálne delikty z trestného zákona vypustiť, ale ani vtedy s tým neuspel. Naopak, na ministerstve spravodlivosti pripravovali normy, ktoré sprísňovali postihy za popieranie holokaustu „Rozširujeme trestnosť aj na popieranie genocídy každého národa,“ skonštatoval vtedajší šéf rezortu spravodlivosti Štefan Harabin.



„Dnešná vláda je naklonená veľmi zle k slobode prejavu,“ bránil sa Lipšic, lenže jeho tvrdeniami boli pobúrení aj ochrancovia ľudských práv. „Poprieť to, že boli zavraždení, to je vražda multiplokovaná,“ hovorí v reportáži Zuzana Szatmáry, riaditeľka Nadácie Charty 77. Popieranie holokaustu nie je trestné vo Veľkej Británii a Írsku, naopak, tvrdo trestané je v Rakúsku či vo Francúzsku.

Iza Bela: Ak sa vyplaví to, o čom sa bavili v pivnici SIS, mnohí politici definitívne skončili
„Prúserov“ má súčasná vládna koalícia viac ako dosť a národ slovenský je nespokojný. Takmer 600-tisíc podpisov pod petíciu za predčasné voľby je toho dôkazom. Na facebookom profile Iza Bela však jeho majiteľka v statuse píše, že zrejme sa už aj... Čítať ďalej
27 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik