Česko od pondelka otvorilo interiéry reštaurácií, plavárne i wellness centrá
31 | 05 | 2021 I tasr

Česká republika od pondelka uvoľnila viacero protipandemických opatrení. Otvorili sa vnútorné priestory reštaurácií, plavárne, sauny a wellness centrá.


"Vraciame život do normálu," napísal v nedeľu na Twitteri český minister zdravotníctva Adam Vojtěch.

Pripomenul, že pri návšteve reštaurácií, divadiel, wellness centier, športových udalostí a ďalších podujatí bude potrebné potvrdenie o očkovaní, teste alebo prekonaní ochorenia COVID-19 v období posledných 180 dní.

V reštauráciách bude môcť byť len toľko hostí, koľko je v prevádzke miest na sedenie. Pri jednom stole môžu sedieť najviac štyri osoby, píše spravodajský server Novinky.cz.

Živá hudba a tanec budú v podnikoch zakázané, hostia musia dodržiavať rozstupy a mimo konzumácie jedál a nápojov mať prekryté dýchacie cesty.

Reštaurácie sú jediný typ zariadenia, kde na vstup stačí samotest, pripomínajú Novinky.cz. V ostatných prevádzkach a službách je potrebný negatívny test z oficiálneho odberového miesta.

V bazénoch a na kúpaliskách platí limit jednej osoby na 15 metrov štvorcových. Prekrytie dýchacích ciest bude povinné na odpočinkových plochách, nie však vo vode.

Sauny a soľné jaskyne môžu fungovať na 30 percent svojej kapacity. Rovnaký limit platí i na športoviskách, kde je možné využívať i šatne.

Otvorili sa i herne a kasína a počet účastníkov na kongresoch a konferenciách sa zvýšil na 250 osôb vo vnútri i na vonkajšom priestranstve. Takisto v ČR opäť fungujú i hudobné, herné, tanečné či spoločenské kluby a diskotéky - nesmie sa však na nich tancovať.

Polícia ukončila zásah na letisku po núdzovom pristátí lietadla
Policajnú akciu po núdzovom pristátí lietadla írskej spoločnosti Ryanair v nemeckej metropole Berlín v pondelok ukončili. Spolková polícia uviedla, že stroj nepredstavuje nebezpečenstvo, informuje agentúra DPA. Čítať ďalej
31 | 05 | 2021 | tasr