Neuveriteľný príbeh advokáta Ribára, ktorý strávil v kolúznej väzbe 565 dní: Chyba justície!
30 | 05 | 2021 I Tibor Sipos
Dlhoročný advokát Martin Ribár so slzami v očiach opísal svoj neuveriteľný príbeh v rozhovore pre Plus jeden deň. Neprávom sa dostal na miesto, pred ktorým sa usiluje ochrániť svojich klientov - do väzby. A to do tej najprísnejšej, teda kolúznej. Ako je to možné?
Zaradili ho do gangu takáčovcov

Do väzby sa mal Ribár dostať vďaka spojitosti s notoricky známou zločineckou skupinou takáčovci. Podľa neho však táto spojitosť nie je na mieste a dokonca je priam namierená proti výkonu samotnej advokácie.

"Ako advokát som zastupoval rôzne osoby obvinené z trestných činov. A medzi nimi aj ľudí, ktorí boli o roky neskôr obvinení z členstva v zločineckej skupine takzvaných takáčovcov. Preto som s touto skupinou teraz spájaný. Ale nie som jediný advokát, ktorý ich zastupoval. Nehovoriac o tom, že som počas praxe zastupoval aj ľudí, ktorí údajne patrili do iných zločineckých skupín. Čiže toto spájanie nedáva zmysel," tvrdí znepokojene.
Väzba ho zlomila psychicky aj fyzicky

Ribára obvinili na základe výpovede jeho klienta, ktorý sa stal kajúcníkom. Ako klientovi poradil, aby nevypovedal. "V ústave sa hovorí, že každý má právo odmietnuť vypovedať, ak by privodil stíhanie sebe alebo blízkemu. A v ďalšom článku sa píše, že obvinený má vždy právo nevypovedať. Keby sme prijali premisu, že ak advokát odporučí klientovi nevypovedať, malo by to byť trestné, tak sú upierané práva človeka nevypovedať a obhajoba sa stáva iluzórnou. Stráca zmysel," zdôraznil advokát.

Ribár počas väzby stretol mnohým psychickým, ale iným zdravotným ťažkostiam. Na rozhovor pre vyššie uvedený portál v dôsledku toho dokráčal krívajúcou chôdzou.

Obvinení takáčovci zostávajú vo väzbe
Najvyšší súd SR dnes na neverejnom zasadnutí zamietol sťažnosti 13 obvinených spájaných so skupinou takáčovci proti vzatiu do väzby. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa súdu Alexandra Važanová. O väzbe rozhodol sudca Špecializovaného... Čítať ďalej
21 | 11 | 2019 | SITA

20 rokov až doživotie

"Áno, 20 - 25 rokov až doživotie. Vyšetrovatelia v mojom obvinení z vydierania použili kvalifikáciu členstva v zločineckej skupine, ale podľa samotného obvinenia som bol činný pre zločineckú skupinu. Byť členom a byť činným je pritom z pohľadu práva rozdiel, ktorý nakoniec stál aj za rozhodnutím ústavného súdu. Táto vysoká, až doživotná sadzba bola dôvodom, pre ktorý som namiesto väzby nemohol dostať napríklad sledovací náramok. Obvinený som bol, mimochodom, aj z krivej výpovede, lebo som klientovi poskytoval rady. To je nezmysel, lebo ako advokát som nebol v postavení svedka," zdôrazňuje obeť pochybenia slovenskej justície.

"A najmä advokátova právna rada predsa nemôže byť chápaná ako navádzanie na trestný čin. Napriek tomu, že na to už dávno poukázal najvyšší súd, kvalifikáciu mi zmenili až teraz v apríli. Celé tie mesiace, ktoré som bol vo väzbe, boli dva z troch skutkov nesprávne kvalifikované. A súdy, ktoré o mne rozhodovali, to prehliadali," dodal Ribár.

Bosa piťovcov odsúdili za spoluúčasť na vražde Jána Takáča na 23 rokov väzenia
18 | 05 | 2021 | Tibor Sipos

Pripadal si ako zviera

Advokáta vzali do cely predbežného zadržania a následne ho eskortovali na súd. "Pripadal som si ako zviera. A tá cela! Hovoríme si, že sme rozvíjajúca sa krajina. Akceptujem, že je tam nábytok z roku 1960, ale že je tam špina a humus, to nie. V Banskej Bystrici ma súd vzal do väzby. Rozhodnutie má asi 30 strán. Na začiatku sú vymenované osoby, ktorých sa to týka. Potom nasleduje odôvodnenie, prečo. V celom odôvodnení sa však moje meno nespomína ani raz," nechápavo krútil hlavou.

"Keď sa zavreli dvere, chytila ma panika. Cela má tak 4 krát 2 metre a z toho je časť toaleta a nábytok. Priestor na pohyb je tam tak tri štvorcové metre. Priznám sa, že aj teraz mi búši srdce, keď vám o tom rozprávam," dodal Ribár.

Ani len netušil, čo je s jeho ženou a deťmi. "Moja mamina mala vtedy problémy so srdiečkom. Strašne som sa bál," opisuje hrozivé okamihy v kolúznej väzbe. "Bol som tam 565 dní a ani raz som nespal súvisle šesť hodín. Prvé týždne boli nočné kontroly, ktoré ma vždy zobudili," spomína s hrôzou pre Plus jeden deň.

Mikuláš Černák Lučanského kritizoval. Borženskému vzdáva hold
Mikuláš Černák sa pravidelne vyjadruje k aktuálnemu dianiu. Asi nikoho neprekvapí, že sa prostredníctvom Facebooku vyjadril aj k úmrtiu jedného z najznámejších mafiánov Slovenska. Čítať ďalej
18 | 05 | 2021 | Petra Demková