Kresťania si pripomínajú slávnosť Najsvätejšej Trojice
30 | 05 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Týždeň po slávnosti Zoslania Ducha Svätého slávia katolíci, evanjelici i ďalší kresťania slávnosť Najsvätejšej Trojice, ktorá je jedným zo základov viery.


V tento deň si veriaci pripomínajú Boha Otca - Stvoriteľa, Boha Syna - Vykupiteľa Ježiša Krista a Boha Ducha Svätého, ktorý neustále oživuje osobu, slovo a dielo Ježiša Krista. Kresťania ďakujú tretej Božskej osobe, Duchu Svätému, za vznik cirkvi a jej uchovanie až po dnešné časy.

V evanjelickej cirkvi augsburského vyznania sviatok Svätej Trojice uzatvára Svätodušný kruh, ktorý sa začal sviatkom Vstúpenia Krista Pána na nebo a zároveň uzatvára aj slávnostnú polovicu cirkevného roka.

V gréckokatolíckej cirkvi sa Presvätá Trojica oslavuje v rámci sviatku Svätej Päťdesiatnice – Zostúpenia Svätého Ducha, ktoré predstavuje dovŕšenie zjavenia existencie jedného Boha v troch osobách.

V rímskokatolíckej cirkvi po slávnosti Najsvätejšej Trojice nasleduje ďalší významný sviatok - Najsvätejšieho Kristovho tela a krvi, známy pod názvom Božie telo (3. 6.). Slávi sa vždy vo štvrtok po sviatku Najsvätejšej Trojice alebo v nasledujúcu nedeľu.