Kollár to s výstavbou nájomných bytov myslí vážne
30 | 05 | 2021 I Gabriel Matta
Predseda parlamentu Boris Kollár včera predstavil model fungovania štátom podporovaného nájomného bývania. Prvé byty tohto typu by mali byť odovzdané v roku 2023.
Na trhu chýba 220 tisíc bytov

Bývanie - jeho dostupnosť, kvalita a cena - je na Slovensku stále veľkou a problematickou témou. V súčasnosti chýba na našom trhu okolo 220 000 bytov. Dopyt dlhodobo prevyšuje ponuku, čo developerov „motivuje“ k neustálemu zvyšovaniu cien. Podľa vyjadrenia predsedu hnutia Sme rodina Borisa Kollára, ceny nehnuteľností narástli od roku 2015 o 42 percent, kým platy sa zvýšili len o 28 percent. Keď si k tomu prirátame stále náročnejšie získavanie hypotekárnych úverov, každoročne narastajúce zadlženie slovenských domácností a aktuálne ešte ekonomické dôsledky pandémie, je zrejmé, že stále väčší počet ľudí bude mať problém dovoliť si vlastné bývanie.

Boris Kollár: Príspevok na deti sa musí dostať do rodín, ktoré to potrebujú
14 | 05 | 2021 | Gabriel Matta

S výstavou nájomných bytov to myslia vážne

Boris Kollár prišiel s ideou štátneho nájomného bývania, ktoré by malo byť pre ľudí riešením nedostupnosti bytov a ich závratných cien. Mnohí Kollára obviňovali, že to bol len dobre premyslený predvolebný ťah na voličov. Tvrdili, že v realite takýto projekt nemá šancu. Zdá sa však, že Kollár a hnutie Sme rodina to s výstavbou nájomných bytov mysleli vážne. Bolo známe, že tím okolo podpredsedu vlády Holého (Sme rodina) na projekte nájomného bývania pracuje už niekoľko mesiacov a včera bol celý model fungovania predstavený verejnosti.
Nájomné lacnejšie o 30 až 50 percent

Všetky náležitosti projektu výstavby sú zadefinované v novom zákone o štátom podporovanom nájomnom bývaní, ktorý poslanci hnutia Sme rodina včera odovzdali do podateľne národnej rady. Predovšetkým, zákonom vzniká úplne nový segment nájomného bývania, bežný v iných európskych krajinách, ktorý u nás doteraz absentoval. Popri komerčnom nájomnom bývaní, bývaní v súkromnom vlastníctve a sociálnom bývaní vzniká teda konečne aj na Slovensku segment nájomného bývania so štátom garantovanou výškou nájomného. Štátny nájom bude o 30 až 50 percent lacnejší ako komerčné nájomné. 

Boris Kollár očakáva referendum. Sme rodina podporí predčasné voľby
Sme rodina podporí návrh na skrátenie volebného obdobia a pôjde do predčasných volieb. Uviedol pre Webnoviny Boris Kollár (Sme rodina). Očakáva referendum a podporí aj návrh na skrátenie volebného obdobia súčasnej vlády. Čítať ďalej
13 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová

Pozitívne efekty pre štátny rozpočet

Podľa Kollára je mimoriadne dôležité, že model výstavby je pripravený tak, aby nezvýšil štátny dlh a nezaťažil verejné financie. Naopak, očakáva sa dokonca jeho pozitívny vplyv na štátny rozpočet. Výstavba nájomných bytov by mala byť stimulom pre našu ekonomiku, rozvinúť infraštruktúru a priniesť množstvo nových pracovných príležitostí. A to aj v menej vyspelých regiónoch Slovenska. Podľa podpredsedu vlády Štefana Holého jedna miliarda eur preinvestovaných súkromným sektorom do výstavby by mala v podobe daní, poplatkov či vzniku nových pracovných miest priniesť do štátnej kasy okolo 300 miliónov eur.
Najviac by sa malo stavať v krajských mestách

Stavať by sa malo primárne v krajských mestách, v ktorých je deficit bytov najvyšší. Cieľom je, aby nárok na nájomný byt malo čo najviac ľudí. Existuje predpoklad, že systém nájomného bývania by mal pokryť asi 60 percent obyvateľstva. Nájomné byty by mali byť ideálnym riešením bytovej otázky predovšetkým pre mladých ľudí, mladé rodiny. Aj pre tých, ktorí sa potrebujú presťahovať za prácou do inej časti Slovenska, ale aj ako motivácia pre Slovákov, ktorí zvažujú návrat na Slovensko. Kollár tvrdí, že do roku 2030 by sme mohli mať 100 000 nájomných bytov.

Zdá sa teda, že napriek výhradám opozície, ale aj niektorých členov koalície, Sme rodina nakoniec výstavbu nájomných bytov zrealizuje. Ak sa tak stane, pôjde o zásadný krok vpred v novodobom riešení bytovej otázky na Slovensku, ktorý môže reálne pomôcť naštartovať našu ekonomiku, podporiť pracovnú mobilitu a aj tým znížiť regionálne rozdiely, ale predovšetkým a na prvom mieste priniesť desaťtisícom ľudí slušné bývanie za rozumné ceny a splniť tak ich sen o vlastnom bývaní. 

Tajnú správu SIS čítal Boris Kollár poslancom NR SR: Čo je jej obsahom?
28 | 05 | 2021 | Tibor Sipos