Je toto možné?! USA prvýkrát po 30 rokoch doviezli ropu z Iránu. Aj napriek vlastným sankciám
30 | 05 | 2021 I Lukáš Leca

Napriek prísnym americkým sankciám uvaleným na iránsky energetický sektor, USA doviezli z islamskej republiky po prvýkrát za posledných 30 rokov ropu. Uviedlo americké ministerstvo energetiky, informuje portál RT.


Ministerstvo neposkytlo informácie o tom, ako nakúpili iránsku ropu. Keďže súčasné obmedzenia USA zakazujú všetkým krajinám nakupovať ropu z Iránu.

Podľa údajov sledovaných americkým energetickým informačným úradom (EIA) USA údajne v októbri 2020 doviezli odhadom 36 000 barelov denne. V marci údajne predstavoval objem dovozu iránskej ropy 33 000 barelov denne.

Ide o prvú dodávku iránskej ropy do USA od roku 1991, keď krajina prepravovala až 64 000 barelov denne.

Covid pasy v EÚ sa pomaly stávajú realitou
Grécko a Dánsko ako prvé zaviedli covid pasy na cestovanie v rámci EÚ. Blok tlačí na všetky členské štáty, aby to urobili tiež, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 05 | 2021 | Lukáš Leca


Americké ministerstvo energetiky však zaznamenalo dodávku iránskej ropy už v roku 2020. V auguste Washington skonfiškoval 1,16 milióna barelov ropy pochádzajúcej z Iránu na palube štyroch tankerov, ktoré údajne prepravovali palivo do Venezuely.

USA uvalili na Irán sankcie v roku 1984. Zakazujú akýkoľvek predaj zbraní a americkú pomoc Iránu. Nové sankcie proti Teheránu boli zavedené aj neskôr. Napríklad krátko potom, čo bývalý americký prezident Donald Trump inicioval odstúpenie od jadrovej dohody JCPOA podpísanej za Obamovej administratívy.

Trumpove rozhodnutia odrážali americkú „kampaň maximálneho tlaku“ proti Iránskej islamskej republike, opatrenia zamerané na to, aby ju prinútila vzdať sa svojho jadrového programu.

Bielorusko postaví na hranici očkovacie stany pre cudzincov, ktorí sa chcú dať zaočkovať Sputnikom V
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko odhalil nové plány na opätovné otvorenie hraníc krajiny. Pre cudzincov, ktorí sa chcú zaočkovať proti Covid-19 ruským Sputnikom V, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 05 | 2021 | Lukáš Leca