Izraelský zázračný liek na koronavírus má byť testovaný aj v Česku. Vedci ho označujú za prielom
30 | 05 | 2021 I Tibor Sipos

Izrael dostal zelenú, aby experimentálne používal zázračný liek na koronavírus. Ako o zázraku o účinnej látke hovorí tamojší premiér Benjamin Netanjahu. Medzi krajinami, ktoré sa budú podieľať na štúdii, má byť aj Česko.


Podanie látky by malo pomôcť najmä pacientom so stredným až ťažkým priebehom ochorenia. Odborníci liek považujú za prielom, informuje Echo24.


Ďalšie fázy štúdie látky EXO-CD24 schválilo izraelské ministerstvo zdravotníctva už začiatkom roka. Vzhľadom na to, že výskyt COVID-19 je v Izraeli teraz extrémne nízky, vedci z telavivského laboratória profesora Nadira Arbera plánujú spolupracovať na štúdii aj s inými krajinami.

Liečba je testovaná v Grécku. Izraelskí vedci však chcú získať súhlas napríklad aj od Brazílie, Portugalska a Česka. Už vo februári epidemiológ a niekdajší minister zdravotníctva Roman Prymula hovoril o tom, že ak bude tretia fáza testovania lieku úspešná, uvažovalo by Česko o jej nákupe.

Liek sa inhaluje raz denne v priebehu piatich dní a cieli priamo na pľúca, kam dodáva potrebnú bielkovinu. V prvej fáze štúdie bol liek podaný tridsiatim pacientom, z ktorých 29 mohli byť už počas troch až piatich dní prepustení z nemocnice.

Moderátorka BBC zomrela s krvnými zrazeninami po očkovaní vakcínou AstraZeneca
Rozhlasová moderátorka BBC Lisa Shawová zomrela v nemocnici. Po podaní vakcíny spoločnosti AstraZeneca sa jej vytvorili krvné zrazeniny. Tvrdí to jej rodina. Obľúbená moderátorka mala iba 44 rokov. Jej náhla smrť je predmetom vyšetrovania,... Čítať ďalej
29 | 05 | 2021 | Tibor Sipos