Doktor Hostomský šokuje: Prečo by sme mali vakcínu pichať deťom, ktorým nič nehrozí?
30 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Vek pre očkovanie proti COVID-19 sa neustále znižuje aj u nás. Najnovšie budú môcť byť zaočkované aj deti od 12 rokov. Nielen u nás, ale aj v susednom Česku. Status, ktorý na sociálnej sieti zverejnila Marie Hrdličková, však ukazuje, o akú absurdnosť ide.


Na zaočkovanie sa proti koronavírusu je čoraz väčší tlak. Každému je jasné, odkiaľ vychádza, no podľahli mu prakticky v každej krajine sveta. To, že sa musia dať zaočkovať stále mladšie a mladšie ročníky, ba najnovšie aj deti od 12 rokov prekáža už aj niektorým lekárom. Marie Hrdličková zverejnila status s videom, v ktorom lekár Zdeněk Hostomský jasne hovorí, aký na to má názor.
Česká hlavná hygienička chce nahnať deti na očkovanie

Video zachytáva moderátora Českej televízie, ktorý oznamuje, že Európska lieková agentúra (EMA) odporučila očkovať proti covidu vakcínou Pfizer už aj deti od 12 rokov. V Česku by na očkovanie mohli začať chodiť deti koncom júna. Deti by mali byť očkované vo vybraných vakcinačných centrách, v ktorých budú do služieb nasadzovaní pediatri.

„Od jesene sme už dohodnutí s pediatrickými spoločnosťami, že pediatri by očkovali vo svojich ordináciách, pretože oni sú zvyknutí pravidelne očkovať,“ hovorí česká hygienička a epidemiologička Pavla Svrčinová.
Nový koronavírus bude normálnou súčasťou nášho bežného prechladnutia

„Infekcia deťom veľmi nehrozí a ony si prirodzene, ak ich necháme, vytvoria protilátky. Vedci aj teraz predpokladajú, že tohto nového koronavírusu sa nezbavíme, ale že to bude jeden z piatich koronavírusov, ktoré budú normálnou súčasťou nášho bežného prechladnutia,“ hovorí doktor Zdeněk Hostomský.

Na jednej strane priznáva, že je veľkým priaznivcom vakcinácie, ale v prvom rade ľudí, ktorým to pomôže. „Sú to preukázateľne staršie ročníka alebo ľudia stredného veku. U detí nie je žiadny dôvod to unáhliť aj preto, že tie vakcíny, ktoré teraz používame, sú v takzvanom podmienečnom režime,“ pridáva Hostomský.


Nemáme kompletný obraz, tak prečo by sme mali vakcíny pichať deťom

Podľa lekára teda nejde o bežnú detskú vakcínu overenú mnohými rokmi. „Oni musia dáta ešte dva roky dodávať. Inými slovami nemáme kompletný obraz, tak prečo by sme ich mali pichať deťom, ktorým nič nehrozí. Nehovorím, že im to môže uškodiť, ale môžu tam byť niektoré fenomény, o ktorých nevieme. To znamená, že keď budeme mať dáta z niekoľkých rokov, tak budeme v ďaleko lepšej pozícii to odporučiť,“ dodáva na záver Hostomský.

Nemecko: Už 620 tisíc podpisov pod petíciou proti povinnému očkovaniu detí proti COVIDu-19
Za 48 hodín 100 000 podpisov! Po týždni je ich už vyše 600 000. Johannes Augustin, ktorý odštartoval online petíciu „Nie povinnému očkovaniu detí proti koronavírusu!“, zaťal do živého. Ľudia masovo hovoria nie očkovaniu detí. Čítať ďalej
19 | 05 | 2021 | Ingrid Vrabcová