Azonnali: Viktor Orbán sa stal ústrednou postavou kultúrnej vojny na Slovensku
30 | 05 | 2021 I Gabriela Fedičová
Kultúrna vojna na Slovenku sa zintenzívňuje. Slovenské médiá a intelektuáli kritizujú maďarského premiéra Viktora Orbána. Z pohľadu maďarského redaktora Ágostona Renczesa z portálu Azonnali sa Orbán stal ústrednou postavou kultúrnej vojny na Slovensku. Liberálna kaviareň nevie, čo si s ním má počať. Nastupuje Slovensko na maďarskú cestu?

Situácii na Slovenku sa venuje maďarský portál Azonnali. Redaktor Ágoston Renczes upozorňuje čitateľa na to, že článok vyjadruje jeho osobný názor. Neodzrkadľuje v plnej miere stanovisko všetkých, ktorí pracujú pre Azonnali. Zároveň vyzýva čitateľov k diskusii.
Pozerať sa na Slovensko bolo vždy osviežujúce

Pozerať sa na Slovensko bolo vždy osviežujúce, píše Renczes. Politika nebola postavená na vládnutí jednej strany. Voľby vždy prinášali rozmanitosť. Tí, ktorí sa do parlamentu dostali, museli uzatvárať kompromisy a spolupracovať. Tak sa podľa Renczesa dostávali do veľkej politiky aj neznáme tváre.

V Maďarsku sa konzervatívci a liberáli vždy vylučovali. Liberál bol nadávkou a platilo to aj opačne.
Na Slovensku dokázali prirodzene spolupracovať.

Neuveriteľné! 56-ročná poslankyňa HZDS a SNS sa na Instagrame vystavila v sexi šortkách (FOTO)
30 | 05 | 2021 | Timotej Dudka

Najväčším úspechom bolo zvrátenie vlády Vladimíra Mečiara, ktorého nahradil Mikuláš Dzurinda

Slovenský verejný život bol podľa Renczesa z Azonnali vždy proeurópsky a západný. Najväčším úspechom samostatného Slovenska bolo veľkolepé zvrátenie vlády Vladimíra Mečiara. V roku 1998 ho vystriedala vláda Mikuláša Dzurindu. Slovensko vstúpilo do NATO a EÚ spolu s Maďarskom. Boli nováčikmi. Mečiara v roku 1998 porazilo zoskupenie, ktoré bolo tvorené stredopravicovým, kresťansko-demokratickým, liberálno-občianskym blokom. Tento blok nasledoval aj víťaz ďalších volieb Smer-SD (Smer) na čele s Róbertom Ficom.

Zoskupenie z roku 1998 sa prelomilo v roku 2016. Strana Bélu Bugára Most-Híd ho opustila a vstúpila do vládnej koalície s Róbertom Ficom.
Hnutie Igora Matoviča kopíruje Orbánov Fidesz

V poslednom čase, píše Renczes, sa hnutie Igora Matoviča OĽaNO definuje ako kresťansko-konzervatívna strana a pracuje s veľmi podobnou rétorikou ako Fidesz. To, že ku kultúrnym vojnám dôjde, predpovedal poslanec OĽaNO Gyimesi v rozhovore pre Azonnali už 22. apríla. "Aj na Slovensku bude čoskoro platiť, že kresťanská a liberálna strana budú medzi sebou bojovať. Napriek tomu, že aj súčasnú vládnu koalíciu tvoria dve pravicové strany OĽaNO a Sme rodina, jedna liberálna SaS a jedna stredopravicová strana Za ľudí," píše portál Azonnali.

Moderátorka BBC zomrela s krvnými zrazeninami po očkovaní vakcínou AstraZeneca
Rozhlasová moderátorka BBC Lisa Shawová zomrela v nemocnici. Po podaní vakcíny spoločnosti AstraZeneca sa jej vytvorili krvné zrazeniny. Tvrdí to jej rodina. Obľúbená moderátorka mala iba 44 rokov. Jej náhla smrť je predmetom vyšetrovania,... Čítať ďalej
29 | 05 | 2021 | Tibor Sipos

Matovič s bojom začal

Politici zo strany SaS a Za ľudí už bojovať začali. Majú podporu médií, píše Renczes. Bývalý premiér Igor Matovič, dnes minister financií, čelí kritike liberálov. Matovič reaguje nadávkou "liberáli" a očividne pestuje a zachováva mimoriadne dobré vzťahy s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Toho liberáli na Slovensku, ale aj západní liberálni demokrati považujú za čiernu ovcu.
Liberálna kaviareň na Slovensku nevie, čo si má s Viktorom Orbanom počať

Slovenská meštiansko-liberálna inteligencia sa familiárne nazýva „kaviarenská inteligencia“ alebo len „kaviareň“. Píše Renczes pre Azonnali. "Kaviareň“ podľa redaktora predstiera, že je stále Uhorsko (slovenský názov Maďarského kráľovstva) a vystupuje ako Orbánova opozícia. Rovnako vystupujú aj slovenskí politici, ktorí kritizujú Orbána. Podobne sa vyjadruje aj slovenská a maďarská liberálna tlač na Slovensku. O Viktorovi Orbánovi sa vyjadrujú ako maďarská opozícia a západní liberáli. Názor redaktora Ágostona Renczésa prináša portál Azonnali.
Slovenská liberálna kaviareň je bezradná

Slovenská liberálna kaviareň je bezradná. Môže za to rozhovor s Viktorom Orbánom, ktorý priniesol konzervatívny slovenský portál Postoj. Maďarský predseda vlády v ňom odpovedal aj na citlivé otázky. Načrtol víziu strednej Európy. Po tomto názore sa stal na Slovensku obľúbeným aj medzi tými, ktorí ho doteraz odmietali. Viktora Orbána v Maďarsku podporuje portál Origo. Na Slovensku sa pohľady na maďarského predsedu vlády zmenili po rozhovore s Postojom.
Slovensko nastúpilo na maďarskú cestu

Slovenská tlač občas načrtáva súčasnú situáciu v Maďarsku. Uvádza zoznam skutočných problémov. Situáciu v tlači. Korupciu, aj ovládanie univerzít cez rôzne nadácie. Avšak, upozorňuje redaktor Renczés, nepokúša sa tomu všetkému porozumieť.

Rusko a Pakistan podpísali najväčšiu dohodu od 70. rokov o výstavbe nového plynovodu
Rusko podpísalo dohodu s Pakistanom o výstavbe významného nového plynovodu spájajúceho južný prístav Karáči s priemyselnými uzlami. Dohoda má byť najväčšou medzi Moskvou a Islamabadom od 70. rokov, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 05 | 2021 | Lukáš Leca

Slovenská liberálna tlač opovrhuje konzervatívnymi médiami

"Slovenská liberálna tlač opovrhuje tými, ktorí sa hlásia k silne pravicovým konzervatívcom. Je to podobná situácia, aká bola v Maďarsku v 90. rokoch. Rovnako opovrhovala maďarská ľavica a pravicoví liberáli. Tieto názory boli základom vzniku radikálneho prúdu Jobbik. Členovia Jobbiku boli frustrovaní tým, že každý, kto mal iný názor, bol automaticky označovaní za nacionalistu. Zrodili sa z frustrácie a samých seba označovali za prorokov," píše Ágoston Renczés pre Azonnali.
Situácia na Slovensku je podobná

Podľa Renczésa sa Slovensko vydalo cestou Maďarska. Svedčí o tom podľa neho aj fakt, že najčítanejší slovenský portál Aktuality označili portál Azonnali za nacionalistický a proorbánovsky. Reagovali tak na rozhovor s poslancom OĽaNO. Druhý príklad, ako píše Renczés, je podľa neho oveľa smutnejší. Autor jedného konzervatívneho článku kritizoval svoje niekdajšie zamestnanie v Investigatívnom centre Jána Kuciaka (ICJK). Podľa Mateja Gašparoviča namiesto prinášania faktov píše o ideológiách svojich sponzorov. V článku je zobrazená fotografia Sorosa. Jeden zo zakladateľov ICJK reagoval na článok na sociálnej sieti. Časť komentárov neskôr zmizla.
Škandál, ktorý bol premenovaný na nesprávne pochopenie napísaného

Prípad sa stal škandálom, píše maďarský redaktor pre Azonnali. Venoval sa mu aj bývalý predseda vlády, terajší minister financií Igor Matovič. Ten má podľa Renczésa bohaté skúsenosti s liberálnou tlačou. Na Matovičovu kritiku reagoval zakladateľ ICJK ktorý uviedol, že Matovič úmyselne a nesprávne vysvetlil situáciu a prekrútil jeho slová. Neskôr sa ospravedlnil.
Ak sa slovenský verejný život dostane tam, kde sú Maďari, bude to veľmi smutné

"V roku 2019 prebiehala na Slovensku intenzívna kampaň okorenená Sorosom a prskaním na liberálov. Ani to nemalo vplyv na prezidentské voľby. Zvíťazila Zuzana Čaputová. Táto rétorika bola v tom čase nástrojom radikálov, Roberta Fica a jeho blízkych spojencov. Aj keď sorosovanie na Slovensku nie je totožné s tým v Maďarsku, vojna medzi konzervatívnymi a liberálmi sa začala. Zdá sa, že slovenská liberálna kaviareň ani liberálne médiá na ňu zatiaľ nie sú schopné reagovať. Ak sa slovenský verejný život dostane tam, kde sú Maďari, bude to veľmi smutné," píše na záver redaktor Ágoston Renczes pre Azonnali.

Na pozemku bývalej internátnej školy v Kanade našli pozostatky 215 detí
Pozostatky 215 detí sa našli na pozemku bývalej cirkevnej internátnej školy v Kanade, ktorá vznikla pred vyše storočím. Bola zameraná na asimiláciu pôvodných obyvateľov. Informovala o tom vo štvrtok večer agentúra AFP s odvolaním sa na miestny... Čítať ďalej
29 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR