Ukrajinská pomsta Bielorusku za rok 2016? Čo hovorí prepis komunikácie pilota Ryanairu s riadiacou vežou?
29 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

Nastavila Ukrajina Bielorusku pascu ako odvetu za rok 2016? Lietadlo letiace z Atén do Vilniusu nútene núdzovo pristálo v Minsku. Stalo sa tak údajne po oznámení, že na palube je bomba a že exploduje, keď bude lietadlo nad litovským hlavným mestom. Incident sa čoraz viac začína podobať na hru tajných služieb. Amatérsku a priehľadnú.


Medzi cestujúcimi bol Raman Pratasevič, ktorý pracoval pre kanál NeXT Telegram. V minulom roku sa aktívne podieľal na organizovaní protestov proti prezidentovi Lukašenkovi. Bieloruské úrady po pristátí lietadla zatkli Prataseviča. To vyvolalo doslova hysterické reakcie západu. Minsku adresoval obvinenia, že prinútil pilotov lietadla pristáť s cieľom zatknutia odporcu Lukašenkovho režimu. Niečo tu však nesedí a niečo iné priam udiera do očí. Témou sa zaoberá portál prvnízprávy.cz.

Čo keby presmerovanie letu spoločnosti Ryanair bolo pascou nastraženou Ukrajinou, do ktorej Bielorusko spadlo oboma nohami?

"Táto teória sa môže zdať trochu šialená, ale niekoľko prvkov naznačuje, že nie je až tak šialená." Pripomína citovaný portál.

Eskalácia napätia vo vzdušnom priestore. Rusko nedovolilo dvom lietadlám z EÚ pristáť v Moskve
Po tom, čo sa letecké spoločnosti EÚ vyhýbajú bieloruskému vzdušnému priestoru, Rusko odmietlo lietadlám spoločností Air France a Austrian Airlines pristáť v Moskve. Obe spoločnosti následne lety odvolali. Čítať ďalej
29 | 05 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Reprofoto - prepis rozhovoru pilotov s riadením letovej prevádzky. Zdroj: Ministerstvo dopravy Bieloruska.

Mnoho precedensov, o ktorých sa "zdvorilo" mlčí

Dňa 21. októbra 2016 bolo lietadlo spoločnosti Belavia (bieloruská spoločnosť), bez akéhokoľvek jasného vysvetlenia a dôvodu násilne vrátené na kyjevské letisko, z ktorého vzlietlo. Kyjev dokonca hrozil vyslaním stíhačiek, ak posádka nepristane! Akonáhle lietadlo pristálo, ukrajinské úrady zatkli jedného z cestujúcich, arménskeho občana menom Armen Matirosjan. Iba náhodou je odporcom Majdanu. V tom čase nikto na západe nezakričal, že sa Ukrajina únosom bieloruského lietadla dopustila teroristického činu. Samotné Bielorusko na incident nereagovalo hystericky ani nehrozilo prerušenie leteckých spojení s Ukrajinou. Presne to však urobila Ukrajina práve po leteckom incidente spoločnosti Ryanair.
Ukrajinská prax

Nezabudnime tiež na to, že Ukrajina bola v minulom roku pripravená to urobiť znova! Koncom júla 2020 bieloruská KGB zatkla 33 ruských žoldnierov. Ukrajina ich pôvodne chcela zadržať, keď ich let prechádzal ukrajinským vzdušným priestorom. Operácia však neprebehla podľa plánu a Bielorusko odmietlo žiadosť Ukrajiny o vydanie ruských žoldnierov, ktorí sa potom vrátili domov.
Let Malaysia Airlines 17

Let spoločnosti Malaysia Airlines z Amsterdamu do Kuala Lumpur tiež akosi začína "pasovať" do nezrovnalostí v leteckej premávke v súvislosti s Ukrajinou. Po zostrelení Boeingu 777 17. júla 2014 nad Doneckou oblasťou (aká náhoda) zahynulo všetkých 298 cestujúcich (283 pasažierov a 15 členov posádky). Ukrajinská vláda obvinila z jeho zostrelenia proruských separatistov bojujúcich na tomto území. Tí to však popreli. Bola to "iba" jedna z diskreditačných hier tajných služieb Ukrajiny?

 

Putin o „nútenom pristátí“ v Minsku: „Veľa kriku pre nič“
Ruský prezident pripomenul, že v roku 2013 bolo lietadlo letiace z Ruska s bolívijským prezidentom Evom Moralesem „uzemnené“ vo Viedni. „Samotného prezidenta z neho dokonca vyviedli. A vtedy nič. Ticho“. Uviedol Rbc.ru. Čítať ďalej
29 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič

Návrat do súčasnosti

Čo keby sa Ukrajina rozhodla pomstiť Bielorusku vyprovokovaním obrovského škandálu, ktorý by mal pre Minsk katastrofické politické, ekonomické a mediálne dôsledky?

Pretože predstava, že by sa Lukašenko rozhodol z rozmaru odkloniť lietadlo spoločnosti Ryanair, nijako nesedí. Len aby zatkol Prataseviča? S vedomím, že by to vyvolalo medzinárodný škandál a ekonomicky potenciálne katastrofické odvetné opatrenia proti Bielorusku? Lukašenko môže byť kadečo, ale taký hlúpy nie je. Tu niečo nie je v poriadku.
Okolnosti vyvolávajú pochybnosti

Snímky urobené pri pristátí lietadla v Minsku ukazujú veľký počet hasičských vozidiel. Na mieste sú hasiči, prehľadáva sa batožina a cestujúci. Je zrejmé, že Minsk bral hrozbu bomby v lietadle veľmi vážne. Ak chcel Lukašenko zatknúť Prataseviča, bez ohľadu na to, aké to bude mať následky, prečo sa obťažoval takým divadlom? Jediné, čo musel urobiť, bolo urobiť to, čo ukrajinské úrady v roku 2016 vykonali s letom Belavia! Dôsledky pre Bielorusko by boli rovnaké.

Ďalšia skutočnosť, ktorá je v rozpore so západnou verziou, je prepis komunikácie medzi bieloruským dispečerom letovej prevádzky a pilotom spoločnosti Ryanair. (Pre menej znalých - zhoduje sa s tým, čo zaznamenal záznamník hovorov v kabíne. Nemožno teda tvrdiť, že je to bieloruský falzifikát.)
Žiadne nútenie, ale odporučenie, návrh!

Záznam jasne uvádza, že bieloruský dispečer letovej prevádzky odporučil núdzové pristátie iba v Minsku!V žiadnom okamihu nie sú piloti nútení alebo ohrození stíhacími lietadlami ako pri incidente na Ukrajine v roku 2016. Je to pilot letu spoločnosti Ryanair, ktorý sa rozhodne nasledovať odporúčanie riadiaceho letovej prevádzky.

( V každej civilizovanej krajine sa k lietadlu, ktoré sa blíži nad hlavné mesto a má na palube mimoriadnu situáciu, vysiela sprievod vojenských strojov. Najmä v USA. Poznámka red. HD.)
Ani toto nesedí

Bieloruské orgány začali vyšetrovanie s cieľom potrestať tých, čo oznámili falošnú bombu. Okrem toho Bielorusko ponúklo spoločné vyšetrovanie incidentu Litve a vyzvalo odborníkmi z ICAO, IATA, EASA a európskych a amerických úradov pre civilné letectvo, aby vyhodnotili okolnosti incidentu. To tiež nezodpovedá scenáru Lukašenka, ktorý sa rozhodol vzdorovať všetkým medzinárodným pravidlám a zákonom, aby dostal do rúk oponenta Prataseviča. V takomto scenári by Bielorusko jednoducho povedalo týmto inštitúciám, aby sa neobťažovali s vyšetrovaním falošnej bombovej hrozby.

(Medzititulky red. HD.)

Bielorusko je pripravené na odvetné sankcie proti Západu
Bielorusko zavedie nové odvetné sankcie proti západným krajinám, ak budú pokračovať vo svojej sankčnej politike proti Minsku. Vyhlásil to bieloruský minister zahraničných vecí Uladzimir Makej. Čítať ďalej
10 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič