Škandál: Briti utratili miliardy za tanky, ktoré nemôžu strieľať v pohybe
29 | 05 | 2021 I Diana Zaťková

Podľa správy denníka Times vynaložilo Spojené kráľovstvo ohromných 3,2 miliardy libier na hlučné tanky, ktoré nemôžu v pohybe strieľať. Táto správa prišla po tom, čo kritici vyzvali vládu, aby zdokonalila svoju „žalostnú“ obrnenú flotilu, informuje portál RT.





Pancierové bojové vozidlo Ajax, vyvinuté spoločnosťou General Dynamics, urobilo na vtedajšieho predsedu vlády Davida Camerona taký dojem, že si ich v roku 2014 objednal 589. Dodacie lehoty sa medzičasom predĺžili. Armáda stále čaká na uvedenie vozidiel do prevádzky.
Tanky sú v teréne nepoužiteľné

Avšak nedeľná správa Times odhalila, že technickí experti narazili na množstvo „bezpečnostných problémov“. Vrátane nadmerného hluku vozidiel a diel, ktoré nemôžu v pohybe v dôsledku vibrácií vypáliť.

Vozidlá Ajax sú vyzbrojené 40 mm kanónmi a ľahkými guľometmi. Sú ľahšie a manévrovateľnejšie ako starnúci hlavný britský tank Challenger 2. V dôsledku neschopnosti streľby v pohybe sú vozidlá nepoužiteľné pre prieskumné jednotky, ktoré ich potrebujú v teréne.

Roscosmos pozýva nového šéfa NASA do Ruska
27 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


Z dokumentov ministerstva obrany však vyplýva, že britská vláda napriek tomu vysolila za tieto vozidlá viac ako 3,2 miliardy libier, z celkových nákladov  5,5 miliardy libier. Posledné splátky, ktoré spolu predstavovali takmer 600 miliónov libier, boli uhradené tento rok.
Miliardy za nefunkčný produkt

Kontrolné orgány vládnych výdavkov sú zjavne nešťastné a jeden zo zdrojov Timesu naznačil, že platby nesúvisia s dodávkou funkčných vozidiel. Ak je to tak, General Dynamics si doteraz prilepšili o značnú čiastku z britskej obrannej kasy bez dodania funkčného produktu.

Ajax bol navrhnutý ako náhrada za zastarané ľahké tanky Scimitar zo 70. rokov, ktoré v súčasnosti používajú obrnené prieskumné jednotky, avšak budúcnosť takýchto vozidiel bola neistá ešte predtým, ako sa objavili posledné problémy s Ajaxom.

Summit Putin/Biden nebude o obnovovaní naštrbených vzťahov, upozorňuje Kremeľ
27 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


Keď premiér Boris Johnson v minulom roku predstavil masívne zvýšenie výdavkov na obranu. Vyhlásil, že vládne výdavky sa „zamerajú na technológie, ktoré spôsobia revolúciu vo vojne“.Vvrátane veľkých investícií do umelej inteligencie a vytvorenia vesmírneho velenia RAF, schopného vypustiť raketu zo Škótska v roku 2022.
Žalostný stav obrnených vozidiel

Parlamentný výbor však v marci  upozornil na „žalostný“ stav obrnených vozidiel Jej Veličenstva. Správa veľmi kritizovala náklady a oneskorenia spojené s programom Ajax vrátane problému s vibráciami.

Ajax však nie je prvým prípadom zlého riadenia na ministerstve obrany. Keď koncom 80. rokov ministerstvo obrany vymenilo FN FAL za svoju služobnú pušku Enfield SA80, čoskoro sa objavili problémy.

Ďalší americký guvernér zakázal štátnym subjektom požadovať očkovacie pasy Covid-19
26 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


Zbraň sa zasekla, jej kovové súčasti zhrdzaveli, zdeformovali sa a v púštnom prostredí sa ukázala ako úplne nepoužiteľná. Vyšlo to najavo, keď sa britskí vojaci zúčastnili vojny v Perzskom zálive. Po tom, čo do tlače prenikla povojnová správa identifikujúca tieto chyby, ministerstvo najskôr predstieralo, že správa je falošná, až potom sa pustilo do nákladného programu modernizácie.

Nedávno bolo ministerstvo obvinené z toho, že utratilo toľko peňazí za dve nové lietadlové lode triedy Kráľovná Alžbeta, že si nemohlo dovoliť lietadlá a podporné plavidlá potrebné na ich nasadenie.

Americké stíhačky F-35 navyše trápili oneskorenia dodávok, chyby v dizajne a prekročenie nákladov, až kým ministerstvo odmietlo ponúknuť odhad nákladov na program ako celok.

Macron: "S Ruskom treba zlepšiť vzťahy, sankcie proste nefungujú"
26 | 05 | 2021 | Diana Zaťková